Kes kontrollib jalgpalli MMil dopinguproovide võtmist? Mitte keegi!

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dopingukontroll jalgpalli MMil
Dopingukontroll jalgpalli MMil Foto: Alexander Demianchuk / Alexander Demianchuk/TASS

Venemaal peetava jalgpalli MMi dopinguproovide võtmise üle puudub järelevalve, kinnitas Rahvusvaheline Antidopinguagentuur WADA NRK-le. 

Nii üllatav kui see ka pole, ei häirinud Rahvusvahelist jalgpalliliitu (FIFA), et Venemaa on aastaid seisnud silmitsi süstemaatilise dopingutarvitamisega ning FIFA otsustas, et WADA sekkumine jalgpalli MMi antidopinguprogrammi pole oluline.

«See on kohutav,» sõnas NRK-le USA antidopinguagentuuri juht Travis Tygart ning lisas, et nõnda väheneb inimeste usaldus antidopinguprogrammi vastu veelgi.  

MMi ajal tegeleb dopinguproovide võtmisega FIFA ise. Organisatsiooni kinnitusel pole ühegi proovi võtmise taga venelane. Samas on ka selline poliitika kahtlane, usub Tygart.

«Fakt, et FIFA ei ole oma antidopinguprogrammiga avameelne ja ei luba proovide võtmise juurde sõltumatuid vaatlejaid, tekitab kahtlust ja usaldamatust. Nagu rebane kaitseks kanakarja,» sõnas ta.

Saksamaa uuriv ajakirjanik Hajo Seppelt, kel on olnud oluline roll Venemaa riikliku dopingusüsteemi paljastamisel, on samuti arusaamal, et midagi hämarat on toimumas.

«Kui FIFAl pole midagi varjata, siis miks nad ei lase WADA vaatlejaid MMile nagu seda on alati olümpial tehtud? See viib meid küsimuseni: kas neil pole tõesti midagi varjata?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles