Postimehe aruanne: kas Belgia sai Inglismaa alistamise tõttu kehvema asetuse või mitte? (6)

Ott Järvela, Kaliningrad
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli maailmameistrivõistluste G-alagrupi kohtumises alistas Belgia meeskond Kaliningradis 33 973 pealtvaataja ees Inglismaa 1:0 tänu Adnan Januzaj 51. minuti väravale.

Nii Belgia juhendaja Roberto Martinez kui ka Inglismaa peatreener Gareth Southgate tegid olukorras, kus edasipääs tagatud ning turniirile tuldud pika plaaniga, koosseisus palju vahetusi. Belglased võrreldes eelmise mänguga üheksa ja inglased kaheksa.

Seetõttu nägi publik esimesel poolajal liigestest lahti jalgpallimängu, kus nappis ladusust ja ohtlikke momente. Meeskonnad saadeti igatahes riietusruumi vilekoori saatel, millega ühinesid mõlemad koondise toetajad. Teisel poolajal oli mängus iseloomu ja hoogu rohkem, sest Januzaj värav aktiviseeris Inglismaa, kes kuidagi kaotusega leppida ei suutnud.

Ent vahetusmängijate lahingus ei suutnudki inglased belglaste kaitset supervõimaluse mõttes lahti muukida. Belgia võitis ja kohtub kaheksandikfinaalis Jaapaniga, Inglismaa vastaseks on kaks mängu järjest võitnud Kolumbia.

Postimehe märkmed kohtumisest:

Kes sai ikkagi parema asetuse? Kohtumise eel räägiti avalikult võimalusest, et emb-kumb ei tahagi võita, sest G-alagrupi teise koha omanik satub tabelipoolde, kus suursoosikutest ainult Hispaania (kellega ei saaks kohtuda enne poolfinaali), kuna võitjat ootab tabelipool, kus Brasiilia, Prantsusmaa, Argentiina ja valitsev Euroopa meister Portugal.

See sai läbi võidu osaks Belgiale. Kas neil läks halvasti? Nii ja naa. Preemiaks alagrupivõidu eest kohtutakse kaheksandikfinaalis 16 parema sekka jõudnutest selgelt kõige nõrgema Jaapaniga. Inglismaa vastaseks on samas selgelt tõusvas trendis liikuv Kolumbia. Ning kui eeldada, et mõlema sihiks on ikkagi MM-tiitel, siis andis alagrupi võit Belgiale ka ühe finaalieelse lisapuhkepäeva eelise.

Äärekaitsja Rashford. 79. minutil tehtud vahetusega sai aimu, milliseid samme kavatseb Inglismaa peatreener Gareth Southgate astuda play-off’is, kui tema meeskond on kohtumise lõpufaasis kaotusseisus. Viiemehelise kaitseliini paremal serval mänginud Ragnar Klavani klubikaaslase Trent Alexander-Arnoldi asemel saadeti platsile Danny Welbeck.

Äärekaitsja asendati puhtakujulise ründajaga, kes asus tegutsema Jamie Vardy partnerina, kuna seni edurivis mänginud Marcus Rashford, koduklubis reeglina ääreründaja, võttis sisse koha äärekaitsjana. Southgate plaan B (või plaan C?) on seega: ründajad äärekaitsesse.

UEFAl on hea nipp olemas! Kuigi tegelik põhjus oli vähese kokkumänguga koosseis, kahtlustas arvestatav osa Kaliningradi staadionil viibinud publikust, et emb-kumb meeskond ei olegi võitmisest ja alagrupi esikohast huvitatud. Ja mõned pealtvaatajad andsid otseselt mõista, et meeskonnad peaksidki nii mõtlema (näiteks Youri Tielemansi kollase kaart pani mõned Belgia fännid aplodeerima).

Oleme ausad, olukord oli narr, sest elati kaasa oma meeskonna kaartidele, et seeläbi vältida play-off’is ebasoodsaks peetavasse tabeliossa sattumist. Vastase valimist ei saa alagrupiformaadi juures välistada, see on heade tulemustega välja võideldud privileeg. Aga kollaste kaartidega selle tegemine on imelik.

Kui H-alagrupis polnud fair play reegli rakendamisele sportlikku alternatiivi võtta, sest võrreldavad meeskonnad ei kohtunud viimases voorus omavahel, siis Inglismaa – Belgia mängus saanuks säärase variandi tõstatumise üldse välistada, kui FIFA kasutaks Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) poolt EM-finaalturniiride reeglit, mille kohaselt selgub kahe igas arvestuses võrdse meeskonna omavaheline paremusjärjestus juhul, kui nad on viimases voorus vastamisi, normaalajale järgnevas penaltiseerias.

Esimest korda kehtis antud reegel 2008. aasta EMil, aga senise kolme turniiri jooksul pole seda veel kordagi vaja läinud. Tõsi, 2008. aastal oldi väga lähedal, kui Türgi - Tšehhi mängus oli seis pärast Nihat Kahveci 87. minuti väravat 2:2 ning vastaste kõik näitajad olid võrdsed. Veerandfinaali pääseja penaltiseerias selgumise keeras tuksi seesama Nihat, kes lõi kaks minutit hiljem veel ühe värava, mis andis Türgile 3:2 võidu.

Fännide ühistants ja -laul. 2016. aasta EM-finaalturniiril juurutasid Põhja-Iirimaa fännid jalgpalli popkultuuris 90ndate diskohiti «Freed from desire» (autoriks GALA) uusversiooni, mille refrääni sõnadeks on «Ründaja Nimi is on fire». Kui põhja-iirlased laulsid seal enda mehele Will Griggile, siis teiste riikide fännid on sõnu viimase paari aasta jooksul enda lemmikmängijatega kohandanud.

Aga veelgi tähtsam on refrääni «Nannaaa-nnnaaanaaa-nnaaannaanaaa!» kaasa huilgamine ja selle järgi tantsimine. Kui Belgia – Inglismaa mängu lõpuvile järel «Freed from desire» kõlaritest mürtsuma pandi, ei vajanud kutset tantsule kumbki fännileer – mõlemad rõkkasid kaasa valjuhäälselt ja suure entusiasmiga.

Tõsi, Põhja-Iirimaa fännide entusiasmini ei küünditud. Nood nimelt esitasid seda 2016. aasta EMil Pariisi Parc des Princes staadionil ilma makilindi abita pärast lõpuvilet 40 minutit jutti.

Neljas linnas pidu läbi. Inglismaa – Belgia mängu võõrustanud Kaliningrad on Saranski, Volgogradi ja Jekaterinburgi kõrval neljas linn, kelle osalus MM-finaalturniiril piirdub ainult nelja alagrupiturniiri matšiga. Play-off’i neis linnades ei mängita. Tõsi, Kaliningradi naaseb suur jalgpall juba õige pea, sest oktoobris võõrustab Venemaa koondis seal UEFA Rahvuste liiga raames Rootsit.

* * *

Paraleelselt toimunud edasipääsu osas tähtsusetus mängus tuli Tuneesia välja kaotusseisust ja alistas Panama 2:1 (51. Fakhreddine Ben Youssef, 66. Wahbi Kharzi - 33. ov Yassine Meriah).  

* * *

ENNE MÄNGU

Olukord G-alagrupis on pealtnäha lihtne: täiseduga Inglismaa ja Belgia jagavad täna õhtul algusega kell 21 esikoha, nullipoisid Tuneesia ja Panama au ja väärikuse. Ent kui olukorda pisut süveneda, tekib paratamatult küsimus: kas inglased ja belglased ikka nii hirmsasti soovivad seda grupivõitu või mitte?

Tolle kvarteti parim meeskond potsatab play-off’is tabelipoolde, kus veerandfinaalis suure tõenäosusega ees ootamas Brasiilia ning poolfinaalis kas Prantsusmaa, Argentiina, Uruguai või Portugal. Vähe sellest: täiesti võimalik, et 1/8-finaalis tuleb vastu kardetud Kolumbia (kui jääb oma alagrupis teiseks).

Seevastu teiseks jäämise (või tulemise, kuidas soovite) korral on veerandfinaalis ootamas Šveits või Rootsi ning poolfinaalis Hispaania, Venemaa, Horvaatia või Taani. «Väike» erinevus kahe teekonna vahel justkui oleks…

Southgate: Island pidi meile olema hea vastane…

Nii Belgia peatreener Roberto Martinez kui tema Inglismaa ametivend Gareth Southgate naersid oletuse meelega teiseks jäämisest mõistagi välja. Samas: mõlemad teatasid, et saavad täna õhtul Kaliningradis tulle arvestatava osa mängijaid, kes seni on vähe või pole üldse väljakule pääsenud.

Belgia koondis eilsel treeningul.
Belgia koondis eilsel treeningul. Foto: Czarek Sokolowski / AP

Martinez lausus, et võib teha koosseisus koguni kümme vahetust. Inglise meedia teatel vastab Southgate kuuega, teiste hulgas jäävat pingile ka turniiri suurim väravakütt Harry Kane. Ent kõik see pole treenerite sõnul ajendatud meelega kaotamise, vaid koormuse jaotamise ja kaartide vältimise soovist.

«Tahame iga mängu võita. Ma ei tea, kuidas valmistuda kuidagi teisiti. Mina seda igatahes ei oska,» sõnas Southgate pressikonverentsil. Ja lisas muigelsui: «Me pole alates 2006. aastast ainsatki play-off mängu võitnud. Kuidas saame sellises olukorras hakata valima meeldivamat poolfinaalvastast? Come on.»

«Iga MM-ile tulnud jalgpallur on selle turniiri tasemel ja väärib võimalust siin mängida,» lausus Martinez. «Mulle on oluline, et saan kõigile loota ja anda võimaluse. Nii näen, kuidas keegi sellele väljakul reageerib.»

Olukorra teeb kentsakamaks tõsiasi, et viigi korral on meeskondadel nii võrdselt punkte kui samasugune väravate vahe. Sel juhul otsustavad järjestuse ausa mängu punktid ehk esimeseks tuleb vähem kaarte teeninud koondis (praegu Inglismaal kaks ja Belgial kolm).

Mis omakorda tõstatas küsimuse: kas tuleb kõne alla, et hakkate mängu lõpus meelega hoiatusi teenima?

«Minu arvates oleks ohtlik, kui hakkaksime sel moel asju planeerima ja ennustama. Viimasel EMil arvasid paljud, et meil oli tohutult suur õnn mängida Islandiga. Aga väljakul selgus midagi muud,» vastas Southgate.

Martinez valis teise tee: «Igaüks arvestab kõigi võimalustega. Aga kindlasti ei ole professionaalne minna meelega kaotama.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles