Olümpiahõbe tunnustab: Kirt on hetkel maailma parim ja stabiilseim odaviskaja (1)

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magnus Kirt on kergitanud tänavu oma taset ja on seejuures suutnud jätkata ka mullusel stabiilsuse noodil.
Magnus Kirt on kergitanud tänavu oma taset ja on seejuures suutnud jätkata ka mullusel stabiilsuse noodil. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Odaviskaja Magnus Kirdi võiduseeria sai jätku eile Lõuna-Soomes Orimattilas, kus Eesti rekordimees viskas kõigil kuuel katsel 800-grammise piigi kaugemale kui kolmekordne tiitlivõistluste medalist, teise koha teeninud Antti Ruuskanen.

Soomlasest Londoni olümpiahõbe, kes viskas parimal katsel 80.79, polnud sugugi kade lõunanaabri suunas kiidusõnu jagama. Kirdi võidutulemus oli 85.52.

«Magnus on hetkel kuumim odaviskaja kogu maailmas. Ta on ka minu jaoks väga hea mõõdupuu, näitamaks, kui kõva hetkel Euroopas tase on. Täna (eile - toim.) jäin temast viis meetrit maha, aga mul on kuus-seitse nädalat veel aega vahe tasa teha,» sõnas 34-aastane vanameister intervjuus Soome rahvusringhäälingule Yle.

«Kirt on minu meelest hetkel maailma parim ja stabiilseim odamees. Berliini EMini on aega pea kaks kuud, loodetavasti on see piisav aeg talle järele jõuda,» lisas Ruuskanen usutluses ajalehele Karjalainen.

Ruuskaneni jutu taustaks olgu lisatud ka paar fakti, mis Kirti tippu kuulumist kinnitavad. Esiteks, 28-aastasel tõrvalasel on käimas juba viievõiduline seeria, mis algas juuni alguses Tartus (88.45) ning on saanud jätku Turus (88.73), Ogres (86.70), Kuortanes (84.69) ja nüüd Orimattilas.

Teiseks, Kirt on sakslaste Andreas Hofmanni ja Thomas Röhleri kõrval kolmas mees, kes ületanud tänavu igal võistlusel 83 meetri piiri (halvim tulemus 83.13). Võistlusstarte on Indrek Tustiti ja Heiko Väädi hoolealusele kogunenud seejuures juba seitse. 

Ruuskanen ise tegi eile aga alles oma teise võistluse pärast kahe aasta pikkust pausi, mille põhjustas tõsine õlavigastus. 80 meetri joon ja ühtlasi EM-norm on nüüdseks alistatud, ent EMiks medalikonkurentsi jõudmine nõuab ala praegust taset arvestades ilmselt väikest imet. Tõsi, hirmkõva hooaja alguse järel polnud juunis stabiilses 90 meetri vormis enam keegi, isegi sakslased mitte.

Seda, et Ruuskaneni ei tohi kindlasti pikemas perspektiivis veel maha kanda, näitab juba üksnes tõsiasi, et enne vigastuspausi viskas ta viiel hooajal järjest üle 85 meetri. Lisaks 2012. aasta OM-hõbedale leiab tema auhinnakapist ka 2014. aasta Euroopa meistritiitli ja 2016. aasta EM-pronksi.

Heatujulised Magnus Kirt ja Londoni OM-hõbe Antti Ruuskanen poseerisid pärast võistlust ühispildil. Soomlase näpp osutab mehele, kes jäi seekord kindlalt peale.
Heatujulised Magnus Kirt ja Londoni OM-hõbe Antti Ruuskanen poseerisid pärast võistlust ühispildil. Soomlase näpp osutab mehele, kes jäi seekord kindlalt peale. Foto: Soome kergejõustikuliit
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles