Statistikapomm: aumeestest jaapanlaste ajalooline, Aafrika must ja Kolumbia pöördeline päev (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enda õlul kogu Aafrika lootusi kandnud Senegal langes kollaste kaartide tõttu konkurentsist.
Enda õlul kogu Aafrika lootusi kandnud Senegal langes kollaste kaartide tõttu konkurentsist. Foto: WALLACE WOON / EPA / Scanpix

Jalgpalli MMil selgusid edasipääsejad H-alagrupis, kust jõudsid kaheksandikfinaali Kolumbia ja Jaapan. Kõige napimalt jäi play-off-kohtumistelt välja Senegal.

Senegalist sai ühtlasi läbi aegade esimene meeskond, kes ei pääsenud alagrupist edasi seetõttu, et arvesse võeti puhast mängu. Kuna Jaapani ja Senegali vahel olid kõik näitajad võrdsed (4 punkti, üldine väravate vahe 4:4 ja omavaheline mäng 2:2), sai otsustavaks fair play koefitsient ehk distsipliin.

Kuna senegallased kogusid kolme mänguga kuus, jaapanlased aga vaid neli kollast kaarti, päästsid viimased Aasia au, Aafrika viimane lootus Senegal peab aga kohvrid pakkima. Omapärasel kombel oligi Jaapan kõige õigem meeskond sel viisil edasipääsu teenima, sest kogu alagrupiturniiri peale tegid nemad 32 meeskonnast kõige vähem vigu: vaid 28 ehk keskmiselt umbes ühe vea kümne mänguminuti kohta.

Senegal vedas seevastu viimase lootusena alt kogu Musta Mandrit, sest ühtegi Aafrika meeskonda tänavu 16 parema hulgas ei näe. Seal on 10 meeskonda Euroopast, neli Lõuna-Ameerikast ning Mehhiko ja Jaapan. Viimati ei pääsenud ükski Aafrika meeskond alagrupist edasi 1982. aastal.

Kolumbia tegi sarnaselt Jaapanile samuti tembu, millega ei saanud sel turniiril hakkama ükski teine meeskond. Avamäng kaotati, ent kaks järgmist võideti ja jõuti edasi. Sellisel moel ei õnnestunud tänavusel turniiril oma käekäiku ümber pöörata ühelgi teisel avamängu kaotajal. Sarnasele saavutusele jõudis kõige lähemale Nigeeria, kuid nende lootuse kustutas Argentina 86. minuti värav.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles