Pardavideo: Le Mansi kahekordne võitja purustas 35 aastat püsinud rekordi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Bernhard kukutas Porsche roolis aastakümneid püsinud rekordi.
Timo Bernhard kukutas Porsche roolis aastakümneid püsinud rekordi. Foto: Rossen Gargolov / SWNS.com / Scanpix

Porsche tehasesõitja Timo Bernhard uuendas võimsalt legendaarse Nürburgringi rajarekordit, mis kuulus viimased 35 aastat Stefan Bellofi nimele.

C-grupi Porsche 956 rooli keeranud Bellof läbis 1983. aastal Nürburgringil peetud 1000 kilomeetri sõidu kvalifikatsioonis ühe ringi ajaga 6.11,13. Nüüd istus Bernhard Porsche 919 Evo rooli ja sai soojendusringi järel juba esimesel katsel ajaks ülivõimsa 5.24,375.

Teine katse tõi veel ligi viie sekundi suuruse ajaparanduse ning uued rekordnumbrid on nüüd 5.19,546. See teeb 20,81 km pikkuse 154 kurviga raja läbimise keskmiseks kiiruseks 234,4 km/h.

Üks asi muudab 1985. aastal Spa ringrajal hukkunud Bellofi omaaegse saavutuse siiski Bernhardi omast jätkuvalt vägevamaks: Bellof sõitis oma rekordringi välja võistlusolukorras ja MM-sarja reeglitele vastava võistlusautoga. Bernhardi 919 Evo näol on aga tegu pärast eelmist hooaega MM-sarjast taandunud Porsche edasiarendusega mullusest 919 Hybridist.

Aprillis sai Neel Jani sellega Spa ringrajal ringirekordiks 1.41,770. Tegu on 0,783 sekundit parem ajaga Lewis Hamilton mullu vormel 1 autoga sõidetud rekordist. Jani sai keskmiseks kiiruseks 244,62 km/h ning saavutas pika Kemmeli sirge lõpus tippkiiruseks uskumatuna kõlava 359 km/h.

Porsche arendustöö klassi ja autode tegelikku võimekust näitab juba seegi, et Jani ringiaeg Spas oli koguni 12 sekundit kiirem Porsche enda poolt aasta varem MM-sarjas välja sõidetud parimast tulemusest. 919 Evo jõuallikas arendab hinnanguliselt 720 hobujõudu MM-sarjas osalenud auto 500 hobujõu vastu, lisaks oli rekordautol võimsam ERS ehk taastuvenergia süsteem, mis andis Jani käsutusse 400 lisahobujõu asemel 440.

Samuti olid autol elektrooniliselt juhitavad pidurid ja kergem vedrustus, puudusid aga MM-sarjas vajalikud-kohustuslikud elemendid nagu klaasipuhastid, konditsioneer, tuled ja pneumaatiline tungraud. Sama kehtib Bernhardile nüüd Nürburgringi rekordi toonud auto kohta, millel V4-turbomootor ja taastuvenergia süsteemid annavad kokku juhi käsutusse umbes 1160 hobujõudu. 

37-aastasest Timo Bernhardist sai rekordimees.
37-aastasest Timo Bernhardist sai rekordimees. Foto: SWNS.comRossen Gargolov / SWNS.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles