Kümme maailmarekordit püstitanud olümpialegend suri vähki

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irena Szewinska võitis 1976. aastal Montreali olümpiamängudel maailmarekordiga 400 meetris oma kolmanda olümpiakulla.
Irena Szewinska võitis 1976. aastal Montreali olümpiamängudel maailmarekordiga 400 meetris oma kolmanda olümpiakulla. Foto: AP / Scanpix

Poola sprinter, olümpiamängudelt kolm kuldmeldalit teinud Irena Szewinska suri kodumaal 72 aasta vanusena.

1964. aasta Tokyo mängudel võitis Szewinska 4x100 meetri teatejooksus kuldmedali ning lisas sellele neli aastat hiljem Mehhikos peetud olümpial 200 meetris ka individuaalkulla. Ent seegi ei jäänud tema viimaseks sõnaks: 1976. aastal ehk tosin aastat pärast esimest kulda krooniti Szewinska Montrealis kolmandat korda olümpiavõitjaks, sedapuhku 400 meetri jooksus.

Kokku võitis ta seitse olümpiamedalit, saades Tokyos veel 200 meetri jooksus ja kaugushüppes hõbemedali ning 1968. aastal Mehhikos 100 meetri jooksus ja 1972. aastal Münchenis 200 meetri jooksus pronksi. Euroopa meistriks tuli Szewinska viis korda, kusjuures kullad võitis ta neljal eri alal: 1966. aastal Budapestis 200 meetris, kaugushüppes ja sprinditeates, 1974. aastal Roomas aga 100 ja 200 meetri jooksus. Karjääri jooksul püstitas Szewinska kümme maailmarekordeid ning oli esimene naine, kes läbis 400 meetri distantsi ajaga alla 50 sekundi.

Leningradis sündinud, ent juba aasta hiljem perega Poolasse kolinud Szewinska suri Varssavi haiglas, olles võidelnud kaua vähiga. Kurvast uudisest andis teada tema abikaasa ja kunagine treener Janusz Szewinski, kellega jooksja abiellus 1967. aastal. Nende kahest pojast vanem, Andrzej, mängis Poola võrkpallikoondises ning siirdus hiljem poliitikasse, kuuludes alates 2007. aastast Poola senatisse.

Poola teivashüppaja Pawel Wojciechowski näitab 2011. aastal Daegu MMil kaasmaalanna Irena Szewinska kõrval seistes võidetud kuldmedalit.
Poola teivashüppaja Pawel Wojciechowski näitab 2011. aastal Daegu MMil kaasmaalanna Irena Szewinska kõrval seistes võidetud kuldmedalit. Foto: Lee Jae Won / REUTERS
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles