Video: Rasmus Mägi konkurent jooksis imeaja, vastuoluline Semenya näitas võimu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abderrahman Samba jooksis maailma kõigi aegade teise tulemuse.
Abderrahman Samba jooksis maailma kõigi aegade teise tulemuse. Foto: IAN LANGSDON/EPA/Scanpix

Pariisis peetud kergejõustiku Teemantliiga etapil pakkus Rasmus Mägi alal ehk meeste 400 meetri tõkkejooksus võimsa vaatemängu Katari esindav Abderrahman Samba, kelle tulemus 46,98 on maailma kõigi aegade teine.

Sambast kiiremini on tõketega staadioniringi suutnud läbida vaid alates 1992. aastast maailmarekordit 46,78 enda käes hoidev ameeriklane Kevin Young. Teise koha sai Pariisis nii Briti Neitsisaarte kui ka isikliku rekordi püstitanud Kyron McMaster ajaga 47,54 ning kolmas oli ajaga 48,06 norralane Karsten Warholm.

Maailma kõigi aegade teine tulemus kirjutatakse nüüd nende numbritega.
Maailma kõigi aegade teine tulemus kirjutatakse nüüd nende numbritega. Foto: IAN LANGSDON/EPA/Scanpix

Semenyalt kõigi aegade neljas tulemus

Teemantliiga etapil naasis rajale ka Caster Semenya, kes on kistud sooskandaali. Semenya, kelle testosteroonitase põhjustab tuliseid vaidlusi, pääses tänu CASi menetlusele IAAFi võistluskeelu alt ning püstitas sel puhul otsekohe isikliku rekordi.

Kahekordne olümpiavõitja ja kolmekordne maailmameister läbis Pariisis 800 meetrit ajaga 1.54,25. See on tema isiklik tippmark, Lõuna-Aafrika rahvusrekord, kõigi aegade neljas tulemus ning mõistagi ka käimasoleva hooaja parim aeg. Teise koha saanud Burundi jooksjat Francine Niyonsabat edestas Semenya 1,61 sekundiga. Kolmandana lõpetas ameeriklanna Ajee Wilson.

IAAF kehtestas aprillis uue reegli, mille kohaselt peavad loomupäraselt kõrge testosteroonitasemega naised hakkama võtma ravimeid või asuma võistlema meeste arvestuses. Semenya vaidlustas reegli, mis hakkab praeguse plaani järgi kehtima 1. novembrist, Rahvusvahelises Spordiarbitraažis (CAS). IAAF ja Lõuna-Aafrika kergejõustikuliit on samas juba öelnud, et kui CAS langetab otsuse Semenya kasuks, ei hakka nad sellele vastu puiklema.

Meeste teivashüppe võitis maailma hooaja tippmargiga 5.96 ameeriklane Sam Kendricks, kes ründas kolmel korral ka kõrgusel 6.05 olnud latti, kuid ebaõnnestunult. Naiste kõrgushüppes viis Maria Lasitskene hooaja tippmargi 2.04 peale. Meeste kettaheite võitis kindlalt jamaicalane Fedrick Dacres tulemusega 67.01, teise koha saanud Christoph Harting heitis 64.80 ja kolmandaks jäänud Robert Urbanek 64.68.

Õhtu lõpualana kavas olnud meeste 100 meetri jooksu võitis maailma hooaja tippmarki korranud ja isikliku rekordi püstitanud ameeriklane Ronnie Baker ajaga 9,88. Prantslane Jimmy Vicaut ja hiinlane Bingtian Su jäid talle alla kolme sajandikuga, fotofiniš andis teise koha Vicaut'le. Alla kümne sekundi jooksis ka lõuna-aafriklane Akani Simbine, kelle ajaks märgiti 9,94.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles