Pahapill: hiljutine jalavigastus ei tohiks võistlemist segada

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste suurima lootusena asub Götzises starti Mikk Pahapill.
Eestlaste suurima lootusena asub Götzises starti Mikk Pahapill. Foto: Toomas Huik

Eesti kümnevõistluse esinumber Mikk Pahapill istus eile pärastlõunal maalilise Götzise kesklinnas asuva hotelli ööpäev läbi avatud kohvikus ja vaatas aknast, kuidas taevast langevad tihedalt vihmapiisad ja ümberkaudsete mägede vahel hõljuvad madalal tumedad pilved.


Ilmselt tekitaks selline vaatepilt paljudes kurbust, kuid Pahapilli ei paistnud see häirivat. «Homseks ja ülehomseks lubati ilusat ilma,» sõnas ta.

Neljapäeva õhtul koos treener Remigija Nazaroviene ja massöör Martin Vahimetsaga Götzisesse jõudnud Pahapill käis eile hommikul kümnevõistluse Mekaks kujunenud staadioniga taastutvust sobitamas. Õigupoolest muutis ladisev vihm käigu sümboolseks põgusaks sörkimiseks.

«Kõik sportlased hoidsid varju, sellise ilmaga ei hakka keegi midagi näitama,» kirjeldas ta. Millegi demonstreerimiseks polnud põhjust ka Pahapillil endal – ta teab täpselt, millises seisus on, teistel pole aga selle teadmisega suurt midagi peale hakata.

Ettevalmistuseta starti

«Enne starti pole mul midagi erilist öelda. Jalg on paranenud ega tohiks võistlemist segada,» sõnas Pahapill.

Tänavu kaks korda Hispaanias treeningulaagris käinud mitmevõistlejat vaevas veel paar nädalat tagasi pöiavigastus. Kodusel heitjate seeriavõistlusel osales ta küll odaviskes ja kettaheites, pöiale suuremat koormust tähendavaid hüppealasid polnud ta aga proovinud ning teadmatus tekitas ebakindlust. Götzise eel proovis ta treeningutel hüpata ja mehe enda sõnul oli kõik korras – seega tasus tal Austria väikelinna kohale sõita.

Andres Raja valis aga seekord võistluseks valmistumiseks omapärasema tee – ta saabus koos treener Andrei Nazaroviga eile õhtul ja kavatseb täna pikema ettevalmistuseta starti minna. Kuigi Raja pole tänavu kordagi võistelnud, usub Nazarov, et hoolealune on valmis koguma 8200 punkti.

Kuigi Götzise kümnevõistlusest jääb kõrvale mitu tippu, on tase korralik. Isiklike rekordite võrdluses hoiab Pahapill 8298 punktiga alles 8. kohta. Raja on 8119 silmaga selles pingerivis alles 13. Suursoosikuna läheb starti 8790 punkti mees ameeriklane Trey Hardee.         
 
Ainsa Eesti seitsmevõistlejana alustab täna võistlust Kaie Kand. Paraku olid talvel EMil 8. koha saanud piiga kohal tumedad pilved juba enne Göt­zist – kaks viimast nädalat pole ta kannakõõluse valu tõttu sprinti ja hüppeid proovinud.

Samasugune vigastus on Kandi varemgi kimbutanud. «Seekord on valu teises jalas,» nentis ta. «Süsti pole ma teinud, varasemad kogemused näitavad, et sellest pole eriti kasu. Pärast Götzise võistlust lasen jalast pildid teha, siis on näha, mis seal täpsemalt viga.»

Paranenud jõunäitajad

Kand oli eile siiski optimistlik, uskudes, et suudab kahe päevaga seitse ala korralikult läbi teha ja küündida eesmärgiks seatud MMi B-normini 5950. «Kui ma arvaks, et ei suuda seda teha, poleks siia tulnudki. Tean, et pärast Pariisi EMi läks kõik paremuse poole, treeneriga koos tundsime ja märkasime, et areng jätkus,» rääkis ta. «Erilist tähelepanu oleme pööranud tehnilistele aladele, odaviset olen harjutanud sügisest saati, varem võtsin oda kätte alles kevadel.»

Kand on veidi parandanud ka jõunäitajaid. Näiteks kahe aasta taguse ajaga võrreldes võtab ta rinnale kaks ja pool kilo raskema kangi – 85 kg. Hiljuti parandas ta isiklikku rekordit kuulitõukes, uuele tasemele jõudmist ootab ta ka odaviskes.  Daegu MMi B-normi täitmiseks on Kandil veel üks eriline stiimul. Tema hollandlasest elukaaslasel Erik Cadeel on tänavuse tiitlivõistluse pilet juba taskus.

Postimees.ee vahendab täna ja homme operatiivselt Götzise võistluse tulemusi ja toob lugejateni Eesti sportlaste kommentaarid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles