Erki Pütsep: mulle ei meeldi ratta seljas magada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna-Tartu GP grupifiniši võitis itaallane Angelo Furlan (vasakul), kes edestas Jonas Ahlstrandi (vasakult neljas) ja prantslast Alexandre Blaini (vasakult teine).
Tallinna-Tartu GP grupifiniši võitis itaallane Angelo Furlan (vasakul), kes edestas Jonas Ahlstrandi (vasakult neljas) ja prantslast Alexandre Blaini (vasakult teine). Foto: Sille Annuk

Tugev vastutuul nullis Tallinna-Tartu GP ratturite rünnakukatsed, grupifiniši võitis suurfavoriit itaallane Angelo Furlan. Parim eestlane oli neljandaks jäänud Jaan Kirsipuu.


«Mulle igavad sõidud ja ratta seljas magamine ei meeldi,» turtsus seitsmendana lõpetanud Erki Pütsep, kes viimasel ajal head minekut on näidanud. «Grupifiniši tõenäosus oli suur, kuid ainult sellele lootma jäädes polnuks mõtet starti tulla, sest Forlani võit oli aimatav.»

Alpha Balticu meeskonnas sõitev Pütsep ja Eesti koondist esindanud Martin Puusepp kuulusid pikka aega kuni viieliikmelisse jooksikute gruppi, kes parimal juhul seitsmeminutilise edu sisse suutsid sõita.

«Sõitsin 70-protsendilise võimsusega. Kui vahe kümnele minutile kasvanuks, oleksin kõik kaardid lauale käinud,» rääkis Pütsep. «Lootsin tekitada 10–15-mehelise jooksikute grupi, kes muutnuks sõidu raskemaks, kuid rohkem huvilisi kahjuks polnud.»

Suur seltskond hoidis targu madalat profiili, sest oli teada, et tugevas vastutuules pole õnnepüüdjatel lootust ja sõit lõpeb tõenäoliselt grupifinišiga. Kui sõita jäi vähem kui 10 km, püüdis Prantsusmaa amatöörklubis Guidon Chalettois igapäevaleiba teeniv Puusepp üksinda putku pista.

Vahe kasvas kuni poolele minutile, kuid peagrupi tahtmine jäi peale. «Peagrupp matkas ja mängis jooksikutega. Kõik tahtsid tasuta finišisse jõuda,» märkis Kirsipuu.

Tartu linna piiril hakkas terve sõidu vältel unelenud ja seetõttu energiast pulbitsenud peagrupp kihama kui sipelgapesa. «Päev varem mõtlesin, et kaks kilomeetrit enne lõppu võiks rünnata, kuid ilmaolusid arvestades oleksin sinna bumerangina tagasi tulnud,» ütles 30. koha saanud ja jõudu säästnud Rein Taaramäe (Cofidis).

Sajapealine grupp võttis linnatänavatel meeletu hoo üles ja palju ei puudunud, et millimeetrite mängus oleks juhtunud suurem kukkumine. «Kogu seltskond oli värske ja seetõttu pidasid kõik end sprinteriteks,» muheles Kirsipuu.

Ainsa eestlasena Tour de France’il kollast liidrisärki kandnud Kirsipuu puksis Forlani tuules sõitnud Pütsepa lõpukilomeetritel osavalt kõrvale, kuid Vueltal kaks etappi võitnud ja mullusel Pariisi-­Toursi sõidul teise koha saanud maailmatasemel sprinteri vastu meie vanameistril jõudu polnud. Hooaja esimese UCI-võidu teeninud Furlan edestas rootslast Jonas Ahlstrandi ja prantslast Alexandre Blaini rohkem kui rattapikkusega.

«Hoidsin end Forlani selja taha, kuid teda viimasena lahti vedanud mees keeras mulle ette. Pidin pidurdama ja jäin pisut karpi,» selgitas juulis 42-aastaseks saav Kirsipuu. «Minu võimalused olnuksid suuremad, kui selja taha jäänuks raskem sõit. Tavaliselt ei suuda minuvanused mehed kaks päeva järjest tulemust teha, kuid kuna täna väga pingutama ei pidanud, siis lähen ka laupäeval võidu peale välja.»

Üht Eesti läbi aegade tugevakoosseisulisemat maanteerattavõistlust tumestas paljusid sportlasi kimbutanud kõhuhäda. Näiteks Furlan oli sunnitud kahel korral ratta peatama ning Cofidise meeskond sai loota ainult Taaramäele ja lätlasele Aleksejs Saramotinsile, sest öösel oksendanud kolme prantslase enesetunne polnud kiita.

Postimees.ee toob täna peetava Tartu GP ja pühapäevase Tartu ­rattaralli sõidu käigu operatiivselt lugejateni.

Tabloo

Tallinna-Tartu GP (179,6 km):

1. Angelo Furlan (Christina Watches) 4:41.40, 2.Jonas Ahlstrand (Team Cykelcity.se),

3. Alexandre Blain (Endura Racing), 4. Jaan Kirsipuu (Champion System), 5. Alo Jakin (Eesti koondis),

6. Viktor Manakov (Venemaa koondis), 7. Erki Pütsep (Alpha Baltic), 8. Toms Skujins (Velo Club La Pomme Marseille).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles