Tartu GP võitis Jean Eudes Demaret Cofidisest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu GP võitjate autasustamine.
Tartu GP võitjate autasustamine. Foto: Vahur Kalmre

Estonian Cycling Weekend jätkub täna Tartu GP-ga. Tartu linnatänavatel kihutavad tippratturid 187 km. Start antakse Turu tänaval kell 13.30. Hoiame Teid sündmuste käiguga kursis.

. . .

Vahur Kalmre, kes tegi viimase ringi mootorrattal kaasa, kirjeldab: Jakobi ja Vanemuise tõusudel üritas eest ära minna Mandri, kuid Cofidise sõitja Demaret ei lasknud tal eest ära sõita. Ringi teises pooles Tähe ja Turu tänaval vedas pikalt Taaramäe, ning tema võistkonnakaaslane Demaret istus grupi taga. Demaret spurtis paarsada meetrit enne finišit.

. . .

FINIŠ! Võit läheb Cofidisele.... aga see ei ole Taaramäe, vaid Jean Eudes Demaret. Rene Mandri on teine ja Jonas Ljungblad kolmas.

Taaramäe lõpetas viiendana.

. . .

Palju ei ole enam lõpplahenduseni jäänud! Paar minutit veel!

. . .

Kuueliikmeline grupp on sulanud viieliikmeliseks. Taanlane Michael Reihs (Christina Watches) on grupist välja kukkunud.

. . .

Eelviimane ring on läbi. Kuuene grupp on endiselt ees. Taaramäe ja Mandri endiselt grupis. Ringi läbimise aeg 18.26.

Viimane, otsustav ring!

. . .

Rein Taaramäe on liitunud juhtgrupiga.

. . .

13. ring läbi, viis meest (sh Rene Mandri) endiselt ees, kuuendana tuleb 40 sekundi kaugusel Rein Taaramäe. Siis on 10 sekundi kaugusel Kaupas ja Bjelkmark. 30 sekundit pärast neid tuleb eilne võitja Furlan ja tema järel kohe Jõeäär. Peagrupp jääb liidritest maha 7 minutit.

Kaks ringi ehk 25 kilomeetrit on veel sõita

. . .

Kolmanda vahefiniši võidu 12. ringi lõpus võttis Jean Eudes Demaret Cofidisest

Koos temaga on ees viieliikmeline grupp, kus sees ka Rene Mandri. 30 sekundit jääb neist maha üksi sõitev Jonas Bjelkmark, ning siis omakorda 15 sekundit taga on Gediminas Kaupas.

Kaupasest poole minuti kaugusel on 8-liikmeline grupp, kus sees ka Taaramäe ja Pütsep.

. . .

Viimastel andmetel on Aleksejs Saramotins juhtgrupist üksi ette rebinud.

. . .

Jalgrattatreener Rein Kirsipuu ütles, et sõidu põnevaim osa on veel ees. Kui jääb sõita kolm ringi, võib midagi huvitavat juhtuma hakata.

. . .

11 ringi on sõidetud. Ees on 15 meest, nende hulgas 4 eestlast: Mandri, Jõeäär, Taaramäe, Pütsep. 

Järgmine grupp, kus sõidab 8 meest, jääb maha 1.32. Seal grupis on samuti 4 eestlast: Jakin, Ojavee, Puusepp ja Schultz.

. . .

Uus info rajalt: Ees on 15 meest, nesit 1.15 kaugusel on 7 meest, peagrupp jääb maha juba üle 3 minuti.

. . .

Reporterid Tiit Reinart ja Vahur Kalmre teatavad: Kümnenda ringi järel ees 19 meest. Liidrite grupis on eestlastest endiselt Jõeäär, Schulz, Mandri, Puusepp, Ojavee, Taaramäe ja Pütsep

Ringiaeg 17.30 näitab, et juhtgrupp on tempot tõstnud. Peagrupist lahti rebinud viisikust on saanud nelik. Nendega on vahe 45 sekundit. Peagrupp kaotab liidritele 2.30.

. . .

Teise mäefiniši kümnendal ringil võitis Jack Bauer Rein Taaramäe ja Gert Jõeääre ees.

. . .

Üheksas ring sai läbi. Üle 110 kilomeetri sõidetud.  Taas 23 meest ees. Peagrupist on taas lahti rebinud 5-liikmeline grupp, kes kaotab esimesele grupile 27 sekundit. Selles grupis on ka eestlane Alo Jakin, Cofidise sõitja Yohann Bagot, Frank Dressler Differdangest.

Peagrupp jääb maha 1.15.

Jaan Kirsipuu on katkestanud.

. . .

Kell on 15. 55. Kaheksanda ringi lõpus võitis teise vahefiniši Rene Mandri. Tempo on mõnevõrra langenud. Ring sõideti ajaga 17.55. 23 meest endiselt ees. Peagrupp on kinni püüdnud seismeliikmelise seltskonna, kes vahepeal üritas peagrupist lahti rebida. Vahe juhtgrupi ja peagrupi vahel on vähenenud 1.15-le.

. . .

Reporterid Tiit Reinart ja Vahur Kalmre teatavad võistluspaigast: 7 ringi järel on olukord endine, ees on 23 meest. Peagrupist on eraldunud 7-liikmeline grupp. Nemad kaotavad juhtgrupile 1.40. Peagrupp jääb omakorda veel 15 sekundit rohkem maha. 7-liikmelises grupis on ka eestlane Sander Maasing.

. . .

23 liilmelises peagrupis on Rein Taaramäe, Rene Joergensen, Silver Schultz, Linus Dahlberg, Martin Puusepp, Jonas Ljungblad, Kimmo Kananen, Nikita Zharoven, Michael Reihs, Aleksejs Saramotins, Angelo Furlan, Jonas Bjelkmark, Gediminas Kaupas, Emils Liepins, Gert Jõeäär, Lars Andersson, Rene Mandri, Erki Pütsep, Sami Tiainen, Jean Eudes Demaret, Mart Ojavee, Jack Bauer ja Jonas Ahlstrand.

. .

Kell on 15.14. Kuus ringi on läbitud, üheksa veel minna. Rein Taaramäe juhitud liidergrupp on ees 2.24. Peagrupist on natuke ette rebinud Gytan Lilholt  (Christina Watches) ja Frank Dressler (Differdange). Peagrupp jääb neist omakorda maha 6 sekundit. See ring sõideti 17.20, eelmine ring aga 16.52.  Kuuenda ringi keskmine kiirus oli 42,23 km/h

. . .

Kolmandik distantsi, ehk 5 ringi on läbi. 23 meest endiselt ees. Tundub, et lätlaste jõud on raugenud. Vahe liidrite ja peagrupi vahel on 1.53.

. . .

Esimese vahefiniši neljandal ringi lõpus võitis Mart Ojavee Silver Schultzi ees. Ees grupis on endiselt 23 ratturit, peagrupp järgneb lätlaste vedamisel 43 sekundi kaugusel. Eestlastest sõidavad juhtgrupis Ojavee, Schulz, Jõeäär, Puusepp, Pütsep, Taaramäe, Mandri.

. . .

Neljandal ringil on vahe vähenenud 40 sekundini. Peagruppi veavad Läti koondislased.

. . .

Reporterid Tiit Reinart ja Vahur Kalmre teatavad: Kolmas ring läbi. Kolmik on kinni püütud. 23 ratturit on ees. Esimeses grupis on seitse eestlast. Vahe on kärisenud 1 minutile. Ring sõideti 17.11, sellega on läbi 1/5 võistlusest. Järgmise ringi lõpus on esimene vahefiniš.

. . .

Liidergrupist on kolmandal ringil ette rebinud kolm meest - Rene Mandri, Erki Pütsep ja taanlane Michael Reihs.

. . .

Stardialas viibiv jalgrattatreerer Rein Kirsipuu teadis öelda, et tegu on juubelihõngulise 10. UCI võistlusega Tartus.

. . .

Teine ring läbi:  Liidergrupp on suurenenud 24 meheni. Grupis on ka Rein Taaramäe, Jaan Kirsipuu ja Erki Pütsep. Peagrupiga on vahe 35 sekundit. Sõidetud on 34 minutit. Kolme mehega on ees 2 võistkonda: Eesti rahvuskoondis ja Cofidis. Eesti koondisest sõidavad juhtgrupis Jõeäär, Puusepp ja Schulz. Cofidisel on ees nii Taaramäe kui ka Saramotins. Ees on ka eilne võitja Angelo Furlan.

. . .

Esimese mäefiniši teisel ringil Vanemuise mäel võitis Jack Bauer Endura Racingust Jonas Bjelkmarki (Rootsi koondis) ja Nikita Zharoveni (Valgevene koondis)ees

.. .

Esimene ring - ees on 18 meheline grupp, mida veavad Linus Dahlberg Rootsi rahvuskoondisest  ja Emils Liepinš Alpha Balticust. Grupis on neili eestlast: Rene Mandri, Martin Puusepp, Silver Schultz ja Mart Ojavee.  Peagrupp järgneb 25 sekundi pärast. Sõitu teeb huvitavaks see, et pikal finišisirgel on otse vastutuul.

Esimest ringi sõideti 17 minutit.

. .

Ees on juba 15meheline grupp, sh Silver Schultz ja Martin Puusepp. Vahe peagrupiga 20 sekundit. Ootame esimese ringi lõppu.

. . .

Kohe peale starti algatas Mart Ojavee Champion Systemsist lahtirebimise suurest grupist. Temaga on liitunud veel kolm ratturit.

.. .

Kell on 13.30. Start on antud. 15 ringi pärast selgub, kes 114 startinust on tänase Tartu GP võitja.

. . .

Selgub, et starti ei ole tulnud kaks meest: Kristofers Racenajs Alpha Balticust ja Petter Persson Rootsi rahvuskoondisest.

. . .

Peafavoriittiim Cofidis on tänagi platsis ja täis löögijõudu. Eile vaevasid nii neid kui paljude teiste meeskondade liikmeid kõhuhädad.

. . .

Tiit Reinart teatab stardi-finišialast kell 12.55: Tartu GP-l osalevad võistkonnad kogunevad tasapisi stardikoridori, et poodiumil stardiallkirjad anda.

. . .

Kell on 12.45. Lastesõidud Tartu kesklinnas on lõppenud. Tulevased tippratturid läbisid 500m, 1 km, 5,2 km ja 10, 5 km.

Päeva põhiürituse - Tartu GP stardini on kolmveerand tundi.

. . .

Kuigi suhteliselt sombune hommikupoolik võis rattasõbrad mõnevõrra murelikuks muuta, leebus ilmataat kell 11 alanud Tartu rattaralli lastesõitude ajaks. Tartus on ilm ilus ja tõotab tulla igati nauditav päev kõigile rattaspordihuvilistele, usub stardi-finišialas koha sisse võtnud reporter Tiit Reinart .

Tõsi, mõned pilved veel vaatavad taevast vastu, ent jääb loota, et needki tuult abil tee Tartust kaugemale leiavad.

. . .


Head kohad võidusõidu jälgimiseks Tartus on lisas stardi-finišialale Turu tänaval vel  Vanemuise mägi, Krooksu pubi esine ning Ropka ringtee ümbrus.

Seal on üles pandud ka helitehnika, et pealtvaatajad kuuleksid raadio otseülekannet. Sel aastal saab võidusõitu jälgida ka kohvikulauast – lokaal Sumina väliterrassilt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles