Mandri astus tõusu nimel sammu tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Mandri
Rene Mandri Foto: Karli Saul

«Jooksin mullu ummikusse ja mulle ei meeldinud see, mida ma teen. Võtsin meelega sammu tagasi,» ütles Tartu Grand Prix’l vahvat sõitu teinud, kuid napilt võiduta jäänud jalgrattur Rene Mandri.


Eelmise hooaja järel Prantsusmaa ühe parema meeskonna Ag2r’i hüljanud ja Endura Racinguga lepingu sõlminud Mandri on Suurbritannia kontinentaaltiimis leidnud kaua­oodatud värskuse.

Motiveeritud ja heas vormis Mandrit said rattafännid oma silmaga näha laupäevasel Tartu GP-l, kus ta pidi viie mehe vahel peetud lõpuspurdis tunnistama Cofidises sõitva prantslase Jean Eudes Demaret’ nappi paremust.

«Endura Racingus on väga toredad inimesed kokku sattunud. Ühtegi staari meil pole ja kõik saavad omavahel hästi läbi,» kiitis Mandri õhkkonda. «Meeskonnas ei vaadata pelgalt protokolli, vaid hinnatakse ka musta töö tegemist.»

Tänavu viis võitu ja kuhjaga poodiumikohti teeninud Endura Racing hoiab Euroopa meeskondade edetabelis (sinna ei kuulu Pro Teamsid) 98 tiimi seas 19. kohta. Rein Taaramäe ja Kalle Kriidi tööandja Cofidis on näiteks kuues.

Postimehe andmetel kaaluvad Endura Racingu eestvedajad tuleval hooajal 2. divisjoni ehk Pro Continentali tasemele tõusmist.

Mandri ei kinnita seda ega lükka ka ümber, kuid tema kommentaar on paljutähenduslik: «Meeskonnal on suured ambitsioonid. Vastasel juhul poleks ma nendega lepingut sõlminud.»

Bretagne’i tuuril etapi võitnud ja kokkuvõttes 2. koha pälvinud Mandri sõnul on ta jõudnud 2007. aasta tasemeni, kui ta Hispaania tuuri etappidel esikümnesse jõudis ning kokkuvõttes 24. koha sai.

«Minu mõttemaailm on muutunud. Ma ei võta võistlustel enam nii palju riske ja hindan olukordi reaalsemalt. Varem pingutasin ka esikümnekohtade nimel palju, nüüd spurdin lõpus ainult siis, kui võiduvõimalusi näen,» selgitas Mandri.

Pärast rasket haigust tagasi

Jõgevamaalt pärit 27-aastane sportlane oli laupäeval lähedal hooaja teisele võidule. Mandri üritas lõpuringil viiemehelisest juhtgrupist Vanemuise tõusul eest ära sõita.

«Sain väikese edu. Selja taha vaadates paistis punane vorm ja kollased sõidukingad ning arvasin, et Rein Taaramäe tuleb mulle järele. Olin üllatunud, kui Demaret’ nägu nägin. Üritasin tempot kõrgel hoida, kuid Demaret ei tahtnud vahetust võtta ja kolm jälitajat püüdsid meid varsti kinni,» kirjeldas Mandri.

Lõpuheitluses oli teravaima jalaga Demaret, kes alustas lõpuspurti paarsada meetrit enne finišijoont. «Magasin minu tagant kiirendanud Demaret’ spurdi maha. Ma ei liialda, kui ütlen, et olin ülesõiduvend, kuid kahjuks on lõpuspurt minu nõrk koht, diisel, noh,» kostis Mandri.

26-aastasele Demaret’le oli esikoht oluline tähis. Mullu jaanuaris Gaboni velotuuril salapärasesse kõhutõppe haigestunud Demaret kaotas haiglas tilgutite all olles koguni 23 kilo.

Suusataja Kokk uues klubis

«Pärast rasket haigust on tippsporti tagasitulek olnud vaevaline. Sel aastal olen vaid kuus korda finišisse jõudnud ja kartsin, et ka nüüd ei jagu piisavalt energiat. Õnneks läks kõik hästi ja tundub, et see on uus algus,» ütles Demaret.

Kolmapäevast pühapäevani Norra tuuril osalevat Mandrit saab taas Eestimaal võistlemas näha 13.–17. juunini toimuval Saaremaa velotuuril.

Eesti meistrivõistlustel mitmepäevasõidus esindab Mandri enda ja sõpruskonna loodud uut klubi Peloton, mille ridadesse kuuluvad näiteks Alo Jakin, Silver Schultz, Sander Maasing, Martin Puusepp ja hiljuti tippsuusatamisest loobunud Kaspar Kokk, kes nüüd rattasõitu kogu südamest naudib ja erinevatel võistlustel kaasa teeb.

Mandri sõnul on Pelotoni eesmärk pakkuda väljakutset meeste klassi jõudnud ratturitele.

Eilsel 30. Tartu rattarallil, millele registreerus üle 4200 osavõtja, andsid tooni välisvõistlejad. Võitis rootslane Jimmy Rönn (Cykelcity.se), kes edestas sama aja saanud Valgevene koondislast Aliaksei Tsihhanaud ja parima eestlasena sekundi kaotanud Indrek Rannamaad (Saaremaa Viiking).

«Kolmas koht on pigem ikka võidunäoline, sest teised kaks vastast olid lõpus minust kindlalt üle. Juhtusin sõidu jooksul õigetesse kohtadesse ning hindasin olukordi ja võimalusi õigesti,» rääkis Rannamaa õnnelikult.

Tabloo
Laupäev, Tartu GP (187 km): 1. Jean Eudes Demaret (Cofidis) 4:23.03, 2. Rene Mandri (Endura Racing), 3. Jonas Ljungblad (Team Differdange), 4. Lars Andersson (Rootsi koondis), 5. Rein Taaramäe (Cofidis), 6. Michael Reihs (Christina Watches) +0.44, 7. Jonas Bjelmark (Cykelcity.se) +3.26, 8. Gediminas Kaupas (Differdange), 9. Gert Jõeäär (Eesti koondis) +3.29, 10. Angelo Furlan (Christina Watches).

Pühapäev, Tartu rattaralli (135 km): 1. Jimmy Rönn (Cykelcity.se) 3:04.06, 2. Aliaksei Tsihhanau (Valgevene koondis), 3. Indrek Rannamaa (Saaremaa Viiking) +0.01, 4. Andris Smirnovs +0.25, 5. Roger Beuchat (Champion System) +0.26, 6. Siarhhei Sakavets (Valgevene koondis) +0.28.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles