Suur eelvaade Miami Heati ja Dallas Mavericksi finaalseeriale

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Bosh (paremal) üritab takistada Dallase tähtmängija Dirk Nowitzki viset.
Chris Bosh (paremal) üritab takistada Dallase tähtmängija Dirk Nowitzki viset. Foto: SCANPIX

Korvpalliliigas NBA selgitavad tänavuse meistri Miami Heat ja Dallas Mavericks. Esimene kohtumine peetakse nelja võiduni mängitavas seerias teisipäeval Miamis.

Tänavuse finaali puhul on tegemist 2006. aasta tiitliheitluse kordusetendusega, kuna ka toona selgitasid NBA meistri samad meeskonnad. 2006. aastal asus Dallas finaalseeriat mäletatavasti mängudega 2:0 juhtima ning oli ka kolmandas mängus eduseisus, kuid tänu Dwyane Wade’i suurepärastele etteastetele teenis Heat kokkuvõttes mängudega 4:2 meistritiitli.

Tänavune finaal ongi mõlemale meeskonnale üldse teiseks korraks, kui nad on esikohamatšini jõudnud.

Finaalseeriaks on koduväljakueelis Miami Heatil, kes võitis põhiturniiril ühe kohtumise rohkem kui Dallas. Omavahel kohtusid meeskonnad põhihooajal kahel korral ning mõlemal korral jäi peale Mavericks. Novembris toimunud kohtumises võitis Dallas koduväljakul 106:95 ning detsembris Miamis 98:96.

Teekond finaali

Dallas Mavericks

Dallas võitis põhihooajal 57 mängu ning sai kirja 25 kaotust. Selle tulemusega sai Mavericks läänekonverentsis kolmanda asetuse.

Läänekonverentsi veerandfinaalis alistas Mavericks mängudega 4:2 Portland Trail Blazersi.

Läänekonverentsi poolfinaalis alistas Mavericks mängudega 4:0 tiitlikaitsja Los Angeles Lakersi.

Läänekonverentsi finaalis alistas Mavericks mängudega 4:1 Oklahoma City Thunderi.

Mavericksi skoor tänavuses play-off’is: 12:3.

Koduväljakul on Dallas tänavuses play-off’is võitnud kaheksast kohtumisest seitse.

Miami Heat

Miami võitis põhihooajal 58 mängu ning teenis 24 kaotust, idakonverentsis andis see Heatile teise asetuse.

Idakonverentsi veerandfinaalis alistas Heat mängudega 4:1 Philadelphia 76ers’i.

Idakonverentsi poolfinaalis alistas Heat mängudega 4:1 Boston Celtics’i.

Idakonverentsi finaalis alistas Heat mängudega 4:1 Chicago Bullsi.

Heati skoor tänavuses play-off’is: 12:3.

Koduväljakul on Miami tänavuses play-off’is võitnud kõik kaheksa kohtumist.

Tänavuste finalistide varasemad etteasted finaalides

Dallase mängijad

Praegustest Mavericksi mängijatest kuulusid 2006. aastal meeskonna koosseisu Dirk Nowitzki ja Jason Terry. Praegustest Dallase võistkonna mängijatest on finaalis varasemalt mänginud ka Jason Kidd, kes pallis New Jersey Netsi ridades 2002. ja 2003. aasta finaalseeriates. Teatavasti pidi Nets mõlemal korral tunnistama vastase paremust (2002. aastal võidutses Los Angeles Lakers ja 2003. aastal San Antonio Spurs) ning seega pole praeguses Mavericksi võistkonnas ühtegi meest, kes oleks kroonitud varasemalt NBA meistriks.

Miami Heat’i mängijad

Samal ajal on Miami Heati mängijatest meistrisõrmus ette näidata Dwyane Wade’il ja Udonis Haslemil, kes kuulusid 2006. aastal võidukasse Heati rivistusse. Lisaks on NBA meistriks kroonitud ka Eddie House, kes kuulus 2008. aastal tiitli võitnud Boston Celticsi ridadesse.

Praegustest Heati mängijatest on finaalseerias mängida saanud ka LeBron James ja Žydrunas Ilgauskas, kes jõudsid Cleveland Cavaliersiga nii kaugele 2007. aastal, kui tiitliheitluses tuli tunnistada San Antonio Spursi kindlat paremust (Spurs võitis 4:0). Finaalseerias on Miami klubi palluritest varasemalt osaline olnud Erick Dampier, kes 2006. aastal kuulus Dallase koosseisu, kes jäi mängudega 2:4 alla just Heatile.

Meeskonna liidrid

Dirk Nowitzki

32-aastane sakslane on aastaid kuulunud NBA staarmängijate sekka ning selle tõestuseks on ta isegi hooajal 2006/2007 valitud põhihooaja väärtuslikemaks mängijaks. Oma karjääri jooksul on Nowitzki varasemalt vaid korra jõudnud NBA finaali ning mäletatavasti tuli 2006. aastal alla vanduda just Miami Heatile.

Nowitzki rolli meeskonnas on raske üle hinnata. Mäletatavasti tabas sakslast sel hooajal vahepeal vigastus ning ilma temata sai Mavericks kirja ridamisi kaotusi. Samas on avaldatud juba ka arvamust, et Nowitzki võib tänavu olla isegi paremas hoos, kui ta oli 2006. aastal, kui ta Mavericksi NBA finaali juhtis.

Tänavustes play-off’ides on Nowitzki näidanud suurepärast mängu ning ka visketäpsust – keskmiselt on sakslase arvele jäänud 28,4 punkti. Seejures on tema väljakult tehtud visete tabavuseks olnud 51,7 %, kaugvisetel 51,6 % ja vabavisetel 92,9 %.

LeBron James

Hooaegadel 2008/2009 ja 2009/2010 NBA põhihooaja väärtuslikeimaks mängijaks valitud James vahetas eelmisel suvel mäletavasti suure meediakära saatel meeskonda ning siirdus Cleveland Cavaliersi ridadest Miami Heati.

Seitsme Clevelandis veedetud hooaja jooksul jõudis James NBA finaali vaid korra, kui 2007. aastal tuli kindlalt (0:4) alla vanduda San Antonio Spursile.

Miamisse siirdudes suutis James kohe esimesel hooajal taas jõuda NBA finaali ning kindlasti soovib ta tõestada, et kaks põhihooaja MVP tiitlit on talle omistatud asja eest ning lisaks meistrisõrmusele sooviks ta kindlasti endale ka finaalseeria MVP tiitlit. Jamesi meeskonnakaaslasel Dwyane Wade’il on mõlemad auhinnad teadupärast 2006. aastast juba olemas.

Tänavusestes play-off’ides on James keskmiselt visanud 26,0 punkti ja sellega jagab ta Carmelo Anthony’ga viiendat kohta. Võrreldes Nowitzkiga on tema visketabavus siiski olnud tunduvalt kehvem – visked väljakult 46,3 %, kaugvisked 36,8 % ja vabavisked 78,7 %.

Koosseis

Dallas Mavericks

Algkoosseis

Jason Kidd, DeShawn Stevenson, Shawn Marion, Dirk Nowitzki, Tyson Chandler.

Põhilised vahetusmängijad

Jason Terry, Jose Barea, Peja Stojakovic, Brendan Haywood.

Miami Heat

Algkoosseis

Mike Bibby, Dwyane Wade, LeBron James, Chris Bosh, Joel Anthony.

Põhilised vahetusmängijad

Mario Chalmers, Udonis Haslem, Mike Miller, James Jones, Žydrunas Ilgauskas.

Mängijate statistika

Dallas Mavericks

Play-off

Dirk Nowitzki 28,4 punkti; 7,5 lauapalli; 2,7 resultatiivset söötu; 38,9 minutit.

Jason Terry 17,3 p; 1,9 lp; 3,2 rs; 32,6 min.

Shawn Marion 11,2 p; 6,3 lp; 2,1 rs; 31,7 min.

Jason Kidd 9,9 p; 4,5 lp; 7,7 rs; 34,7 min.

Jose Barea 8,9 p; 1,7 lp; 3,5 rs; 17,5 min.

Peja Stojakovic 8,8 p; 1,9 lp; 0,5 rs; 21,6 min.

Tyson Chandler 7,3 p; 9,3 lp; 0,3 rs; 30,4 min.

DeShawn Stevenson 3,5 p; 0,7 lp; 0,7 rs; 15,3 min.

Brendan Haywood 3,4 p; 4,4 lp; 0,3 rs; 16,6 min.

Corey Brewer 1,5 p; 0,3 lp; 0,2 rs; 3,8 min.

Brian Cardinal 0,8 p; 0,5 lp; 0,3 rs; 1,8 min.

Ian Mahinmi 0,7 p; 0,3 lp; 0,0 rs; 2,0 min.

Miami Heat

Play-off

LeBron James 26,0 punkti, 8,9 lauapalli, 5,5 resultatiivset söötu, 44,0 minutit.

Dwyane Wade 23,7 p; 7,2 lp; 4,1 rs; 39,6 min.

Chris Bosh 18,6 p; 8,9 lp; 1,1 rs; 39,9 min.

James Jones 6,5 p; 2,5 lp; 0,2 rs; 22,7 min.

Mario Chalmers 6,1 p; 1,6 lp; 1,5 rs; 22,5 min.

Udonis Haslem 3,8 p; 3,8 lp; 0,8 rs; 19,0 min.

Mike Bibby 3,6 p; 1,9 lp; 1,2 rs; 21,9 min.

Zydrunas Ilgauskas 3,6 p; 3,6 lp; 0,3 rs; 11,6 min.

Joel Anthony 3,3 p; 5,1 lp; 0,5 rs; 30,1 min.

Mike Miller 2,2 p; 2,7 lp; 0,7 rs; 10,1 min.

Juwan Howard 1,3 p; 0,7 lp; 0,0 rs; 5,2 min.

Jamaal Magloire 1,3 p; 1,7 lp; 0,7 rs; 6,0 min.

Eddie House 0,4 p; 0,2 lp; 0,0 rs; 4,6 min.

Meeskondade plussid ja miinused

Dallas Mavericks

Plussid

  • Nowitzki. Sakslane on Dallase meeskonna selgeks liidriks ning ilmselt keegi ei vaidleks ka vastu sellele, et ilma Nowitzkita poleks meeskond nii kaugele jõudnud. Heati meeskonnal on kindlasti peamurdmist, kuidas suurepärases viskehoos Nowitzkit takistada.
  • Kogemused. Meeskonna põhitegijateks on küllaltki kogenud pallurid, kelle käsi ei tohiks otsustaval hetkel värisema hakata. Nii Nowitzki, Kidd, Marion, Stojakovic ja Terry on NBAs mänginud üle kümne hooaja.
  • Enesekindlus. Tänavuse play-off’i eel ei peetud Dallast just suurimaks tiitlipretendendiks, kuid nende esitused on läinud järjest paremaks. 4:0 võit läänekonverentsi poolfinaalseerias tiitlikaitsja Los Angeles Lakersi üle süstis meeskonda palju enesekindlust.

Miinused

  • Meeskonna edu sõltub liigselt Nowitzkist. 32-aastane sakslane on selge meeskonna liider, kellest sõltub väga palju. Mavericks on tänavu teinud suurepärase hooaja, kui kui põhihooajal tabas Nowitzkit vigastus, siis oli meeskond tõsises hädas ning korjas ridamisi kaotuseid.
  • Mängijate vanus. Kuigi tegemist on kogenud mängijatega, siis pallurite vanus võib avaldada ka negatiivset mõju. Kuigi Kidd, Marion, Terry ja Stojakovic on endiselt ohtlikud mängijad ja võivad ära karistada iga vastase eksimuse, siis kindlasti pole nad oma karjääri parimas vormis.

Miami Heat

Plussid

  • Supertrio James-Wade-Bosh. Kui hooaja eel kaheldi, kas selline kooslus võib edu tuua ning ka mitmed endised suurkujud teatasid, et Heat ei võida nagunii tiitlit, siis seni on tõestatud küll vastupidist.
  • Miller on oma mängu leidmas. Hooaja eel vigastada saanud ning seejärel küllaltki kõikuvat mängu  näidanud Miller näitas idakonverentsi finaalseeria viimastes mängudes, miks ta suvel Heati palgati.
  • Haslem. Kui Miller on oma mängu leidmas, siis vigastusest on paranenud ka meeskonna jaoks oluline lüli Udonis Haslem. Alates 2003. aastast Heati ridadesse kuuluv mängumees näitas idakonverentsi finaalis, et on meeskonna jaoks vajalik jõud.

Miinused

  • Wade’i õlavigastus. Heati ühele superstaarile Wade’ile on viimasel ajal valmistanud muret vasaku õla trauma ning mingi jälje võib see mehe mängule kindlasti jätta.
  • Ootuste koorem. Kui Heat hankis eelmisel suvel Wade’i kõrvale Jamesi ja Boshi, siis hakati koheselt rääkima, kas tegemist on meeskonnaga, kes valitseb lähiaastatel NBA-d. Kas ootused võivad mingil hakata ka mängijaid rõhuma näitab vaid aeg.
  • Mängujuhi positsioon. Heat hankis endale hooaja keskel mängujuhiks kogenud Mike Bibby, kuid seni pole ta suutnud talle pandud ootusi täita. Play-off’is on Bibby visketabavuseks olnud vaid 26, %, kaugvisete tabavuseks 24,5 % ja vabavisete tabavus 50 %. Mängujuhi kohta on ta jaganud kaaslastele ka tagasihoidlikud 1,2 resultatiivset söötu. Mavericksil on samal ajal sellel positsioonil vastu panna Jason Kidd ja play-off’is head mängu näidanud Jose Barea.

Huvitavad faktid

  • Ainsa eestlasena NBAs pallinud Martin Müürsepp esindas NBA karjääri jooksul teatavasti kahte klubi ning nendeks olid tänavused finalistid Miami Heat ja Dallas Mavericks.
  • Žydrunas Ilgauskasest võib Miami Heati tiitlivõidu järel saada esimeseks leedulaseks, kes kroonitud NBA meistriks.
  • Alates 1998. aastast on tegemist teise finaalseeriaga, kui läänekonverentsi ei esinda Los Angeles Lakers (mängis finaalis 2000, 2001, 2002, 2004, 2008, 2009 ja 2010) või San Antonio Spurs (mängis finaalis 1999, 2003, 2005 ja 2007). Ainus erand on olnud 2006. aasta, kui tiitliheitlusesse sekkus just Dallas Mavericks.
  • Alates 1998. aastast on tegemist esimese finaalseeriaga, kus ei mängi Kobe Bryantit (mängis finaalis 2000, 2001, 2002, 2004, 2008, 2009, 2010), Shaquille O’Neali (mängis finaalis 2000, 2001, 2002, 2004, 2006) või Tim Duncanit (mängis finaalis 1999, 2003, 2005, 2007).

Finaalseeria ajakava

31.05 Miamis

02.06 Miamis

05.06 Dallases

07.06 Dallases

09.06 Dallases *

12.06 Miamis *

14.06 Miamis *

* vajadusel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles