Ultramees Ratasepp: olen teinud suure arenguhüppe

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Ratasepp.
Rait Ratasepp. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kolmekordne ultratriatlon ei ole ultratriatleet Rait Ratasepa jaoks kerge formaat. 11.4 km ujumist, 540 km rattasõitu ja 126.6 km jooks tuleb esikonkurentsis püsimiseks läbida ilma pausideta ja maksimumtempos. Kiire rada paneb ohtu ka kehtiva maailmarekordi - 31:47:57. Ratasepp läheb võistlusrajale kõrgete ootustega, samal ajal teadvustades endale tugevat konkurentsi. Austria kolmekordse ultratriatloni MK-etapi start antakse täna Eesti aja järgi kell 14.

Võistluse stardis on 28 osalejat 12 riigist, nende hulgas juba aastaid Ratasepale tugevat konkurentsi pakkuv valitsev maailmameister Richard Jung. «Richardiga on meil omavaheliste sõbralike mõõduvõtmiste hetkeseis 2:2. Üleeelmine aasta võitis ta mu ees 3-kordse ja 10-kordse ultratriatloni, eelmisel aastal õnnestus mul temast kiirem olla 2- ja 3-kordsel ultratriatlonil,» rääkis Ratasepp, lisades, et tugev konkurents teeb ainult head meelt, sest see võimaldab tal endast maksimum võtta.

Nii alustavadki Ratasepp ja Jung 11,4 km ujumist ühel ujumisrajal, kus neil tuleb 25-meetrises basseinis ujuda 456 basseinipikkust. Pärast ujumist suundutakse otse rattarajale. 540 km ratast sõidetakse pausideta ja kiiresti - näiteks eelmisel aastal läbiti Austrias rattadistants kõigest 15 tunni ja 16 minutiga (keskmine kiirus 35 km/h). 540 km ratast sõidetakse 2,7 km pikkusel ringil 200 korda. Katsumuse lõpetab 126.6 km jooks 2.94 km pikkusel ringil.

Ratasepp tõdeb, et ettevalmistused selle aasta võistlusteks on kulgenud üle ootuste hästi: «Treeningute ja enesetunde võrdlus eelmise aastaga näitab suurt arenguhüpet. Treeningud võistlusrajal näitasid samuti, et eeldused kiireks ajaks on olemas. Loodetavasti õnnestub see hea vorm suurepäraseks tulemuseks vormistada. Samas, nii meeletute distantside juures tuleb alati olla valmis ootamatusteks.»

Austria 3-kordse ultratriatloni MK-etapp ja sellele vahetult järgnev 3-kordse ultratriatloni MM-etapp Saksamaal on ultratriatleedi jaoks olulised katsumused enne hooaja põhikatsumust, mille ta korraldab endale ise. 23. septembril alustab Ratasepp ennekuulmatu ettevõtmisega. Nimelt võtab ta esimese sportlasena maailmas Fuerteventura rasketes tingimustes ette 20-kordse ultratriatloni. Katsumuse raames tuleb tal 20 järjestikusel päeval läbida iga päev 3.8 km ujumist, 180 km ratast ning 42.2 km jooksu. 20 päeva peale läbib mees 76 km ujudes, 3600 km rattal ning 844 km joostes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles