MM sunnib Eesti kergejõustiklasi hooaja algusega venitama

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grit Šadeiko
Grit Šadeiko Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi kalender näitab juba suvekuud juunit, saab kodune kergejõustikuhooaeg väga aeglaselt hoogu sisse – osa koorekihist ei julge alles suve lõpus toimuvale MMile mõeldes võistlustega veel alustada, teisi segavad aga vigastused.



Laupäeval Tartus peetud koduse kuldliiga avaetapp jäi kohalike tippude poolest hõredaks; juba praegu on teada, et puudujaid on ka järgmisel nädalal Rakveres toimuval osavõistlusel. Eesti Kergejõustikuliidu peatreener Aivo Normak ei näe aga selles probleemi.

«Usun, et tänavune hooaeg tuleb päris korralik,» lausus ta. «Esimese võistluse hilisele ajale lükkamiseks on omad põhjused. Paljude meie kergejõustiklaste jaoks on MMi normi täitmine üks hooaja peamisi eesmärke, seepärast timmivad nad vormi MMi-eelsele ajale. Gerd Kanteri ja Mikk Pahapilli klassist sportlastel pole aga vaja selle peale mõelda.»

Eelmistel hooaegadel hiilanud, kuid tänavu mitte võistelnud kergejõustiklased pole siiski kuhugi kadunud.

Näiteks mitmevõistleja Grit Šadeiko avab hooaja Rakvere kuldliigal. Ilmselt ootab teda suur koormus ka võistkondlikul EMil, kus temaga arvestatakse sprindis ja teatejooksus. Pole aga teada, millal ta üritab esimest korda läbida seitsmevõistlust.

Udras alustab Rakveres

«Šadeikol on tänavu kolm tähtsat võistlust: U23 EM, universiaad ja MM. Samas pole ilmselt võimalik kõigil kolmel jõuproovil tippvormis olla,» arutles Normak, kes lisas, et alaliit sooviks Šadeikot näha ka mitmevõistluse Euroopa karikavõistlustel. See on aga vaid kaheksa päeva enne U23 EMi.
«Praeguseks pole ta veel koos treeneritega oma võistlusgraafikut täpselt paika pannud.»

Rakveres teeb hooaja avastardi talvel Eesti kõrgushüppe esinumbriks tõusnud Grete Udras. Kuldliiga esimese etapi jättis ta kerge pöiavigastuse tõttu vahele, kuid treener Andrei Nazarovi sõnul on hoolealune nüüd juba võistlusvõimeline.

«Midagi hullu pole olnudki, riskimisel polnud lihtsalt mõtet,» tõdes ta. Nazarovi hinnangul on Udras talvel näidatud tasemel. «Väljas on mõistagi kõik palju keerulisem, palju sõltub ilmast ja tingimustest.»

Odapiigad kibelevad viskama

Tuleval nädalal proovib esimest korda kolmikhüpet Veera Baranova. Möödunud nädalavahetusel Rootsis seitsmevõistlust teinud, kuid halbades oludes kesise tulemusega piirdunud Baranova esindab Eestit kolmikhüppes ka võistkondlikul EMil. Hooaja lõpuks saab ta aga kodus tugeva konkurendi. Eelmise aasta vigastuse tõttu vahele jäänud Liane Pintsaar on juba mitu kuud täie jõuga treeninud ja kavatseb teha esimese võistluse juuli lõpus.    

Talvel Austraalias treeninud, kuid nüüd Eestis viibiv 400 m jooksja Maris Mägi alustab siinset võistlushooaega juuni keskel võistkondlikul EMil. Sellele jõuproovile jõuab ka USAs mehetegusid teinud Marek Niit.

Normaku sõnul kibelevad võistlema ka odapiigad Liina Laasma ja Raine Kuningas. Täna toimuval heitjate seeriavõistlusel neid ei näe, selle asemel viskavad nad oda hoopis Riias.

Mõned sportlased peavad aga alles end ravima. Kaugushüppaja Tõnis Sahk on küll vigastusest paranenud, kuid treener Nazarovi hinnangul pole veel võistlusküps. Ksenija Balta saatus – kas ta peab hooaja vahele jätma või saab siiski MMil võistelda – selgub aga juulis.

Götzises jalga vigastanud Andres Raja soovib võistelda juba juuli alguses Euroopa karikavõistlustel. «Praegu on see meie peamine eesmärk, Eesti meistrivõistlusteni ootamine oleks liiga pikk aeg,» märkis Nazarov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles