Inglismaa noor koondis purustab rekordeid ja uuendab ajalugu

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglased rõõmustamas, teiste hulgas ka väravalööjad Harry Maguire (näoga) ja Dele Alli (nr 20).
Inglased rõõmustamas, teiste hulgas ka väravalööjad Harry Maguire (näoga) ja Dele Alli (nr 20). Foto: Matthias Schrader / AP

Jalgpalli sünnimaa Inglismaa mängib alles kolmandat korda MMi poolfinaalis. Esimene katse (1966) lõppes kohe suure tiitliga, teine (1990) neljanda kohaga. Mis aga oli numbrite keeles põnev tänases veerandfinaalis Rootsiga?

22 aasta ja 87 päeva vanuselt lõi Dele Alli – nooremana on MM-finaalturniiril Inglismaa kasuks skoorinud vaid Michael Owen. Tõsi, Owen oli ses arvestuses täiesti omaette klassist – ta oli 1998. aastal Rumeenia võrku sahistades vaid 18 aasta ja 190 päeva vanune.

17 koondislast Inglismaa 23st polnud veel sündinud, kui Inglismaa viimati MMi poolfinaalis mängis (ehk 1. juulil 1990). Nende sekka kuuluvad ka tänased väravalööjad Dele Alli ja Harry Maguire.

Viis mängijat on Inglismaa eest Venemaal sihile jõudnud. Sama arvukas oli täpsusküttide ring ka 1954., 1998. ja 2002. aasta MMil, suurem mitte iial. Kuid Inglismaal on ees kaks mängu ehk praegusel meeskonnal võimalus absoluutne rekord enda nimele võtta.

Harry Maguire on neljas inglane, kes löönud esimese koondisevärava MMi play-off’is. Talle eelnesid Alan Mullery, David Platt ja Rio Ferdinand.

152,9 km/h mõõdeti palli kiiruseks, kui nahkkera Maguire’i peast teele läks ja väravasse lendas. Väidetavalt oli tegemist ajaloo suurima kiirusega pealöögiga.

Kaheksa väravat 11st on Inglismaa sel MMil löönud standardolukordadest. Viis neist on tulnud pealöökidest, nii sündisid ka tänased mõlemad tabamused. Kummaski arvestuses ollakse finaalturniiri kindlad esinumbrid.

Vaid ühe mängu on Inglismaa 23 MM-kohtumises kaotanud, kui poolajaks on saavutatud eduseis. Võite on tulnud 18 ja viike 4. Too ainuke kaotus tuli 1970. aasta veerandfinaalis Lääne-Saksamaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles