Sky viskus Froome'i kaitsele: UCI president käitub ja mõtleb nagu külavanem

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Froome
Chris Froome Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS

Sky jalgrattameeskonna juht Dave Brailsford ründas teravalt Rahvusvahelise Jalgratta Liidu (UCI) presidenti David Lappartient'i. Brailsfordile ei meeldinud prantslase kommentaarid, nagu oleks Team Sky pääsenud Tour de France'ile oma paksu rahakoti tõttu.

Touri korraldajad teatasid võistluse algust, et ei kavatse astmarohu kasutamise skandaali sattunud Chris Froome'i osalema lubada. Esmaspäeval ehk vähem kui nädal enne tuuri algust langetas UCI aga ootamatult otsuse loobuda üheksa kuud kestnud uurimise järel kõigist Froome'i vastu esitatud süüdistustest.

45-aastane Lappartient teatas seepeale BBCga vesteldes, et Froome'il olevat olnud konkurentidest lihtsam oma õiguste eest võidelda, kuna Sky on rikas võistkond. «Tal oli suurem rahaline tugi, et leida head eksperdid, kes olukorda selgitaksid. Kahjuks on see üks elu tõsiasjadest,» lausus Lappartient.

«Võib-olla on temas endiselt Prantsusmaa väikelinna linnapea mentaliteeti,» nähvas seepeale Brailsford. Lappartient on tõepoolest Prantsusmaa kommuuni Sarzeau linnapea. Seal lõpeb teisipäeval tänavuse Tour de France'i neljas etapp.

Dave Brailsford ei ole UCI presidendi hoiakuga rahul.
Dave Brailsford ei ole UCI presidendi hoiakuga rahul. Foto: Chris Wallis / GodingImages/PA Images

«Kui tahad olla rahvusvahelise alaliidu president ja rahvusvahelises kogukonnas kõiki kaitsta, siis ära võta prantslaslikku ega mingit muud rahvuslikku vaatenurka. Ilmselgelt ta alles õpib seda mõistma,» jätlas Brailsford sarkastiliselt. «Mida kiiremini ta aru saab, milline vastutus rahvusvahelise alaliidu juhi õlgadel lasub, seda parem kõigi jaoks. Aga ta peab veel vaeva nägema.»

Tour de France'i neljakordne tšempion Froome tarvitas analüüside põhjal otsustades septembris peetud Vueltal lubatust suuremas koguses astmaravimit salbutamooli, kuid UCI loobus Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA) soovitusel viimaks tema vastu suunatud uurimisest. «Kui mina UCId juhiksin, üritaksin rahvusvahelisi sponsoreid teiste alade juurest enda manu meelitada. Püüaksin suuri kalu, mitte ei kritiseeriks neid nende rahastusallikate pärast,» lisas Brailsford.

«Ja kui lisaraha võimaldab reegleid kohendada või muuta, siis juhul kui mõni rattur, kelle sissetulek pole nii suur, annab valepositiivse proovi, ütleksin mina: aitäh selle investeringu eest, sest tänu sellele saame oma reegleid parendada,» jätkas ta. «Kui tahame süütuid sõitjaid kaitsta, ei taha me valepositiivseid proove. Kui keegi saab sellele kaasa aidata – suurepärane. Ma ei võtaks hoiakut, et ühtedele kehtib üks ja teistele teine reegel.»

Lappartient lausus, et UCI on asitõendeid hinnates ja uurimist läbi viies neutraalne, «sõltumata sellest kas tegu on tundmatu sõitja või Chris Froome'iga, väikese tiimi või Team Skyga.» President sõnas, et UCI avaldaks kogu tõe Froome'i kaasusest «hea meelega», kud selleks peavad nad ratturilt loa saama. Reedel kuulutas UCI aga, et WADA ei avalda niisugust infot põhjusega, kuna pettust üritavad sõitjad võiksid seda ära kasutada.

Brailsford vastas, et olukord oleks märksa lihtsam, kui Lappartient otse ütleks, kas Froome'i juhtumi üksikasjad avalikustatakse või mitte. «See on UCI ja WADA otsustada. Lappartient räägib iseendale vastu – ühel hetkel ütleb ta, et võib kõik avalikuks teha, järgmisel hetkel, et see pole võimalik,» kehitas Brailsford arusaamatusest õlgu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles