Veerpalu kaitsja rõhub reeglite rikkumisele

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalult autogrammi palunud noored naised panid dopingukomisjonile ütluste andmiselt tulnud  mehe     muhedalt muigama.
Andrus Veerpalult autogrammi palunud noored naised panid dopingukomisjonile ütluste andmiselt tulnud mehe muhedalt muigama. Foto: Peeter Langovits

Andrus Veerpalu dopinguloos ei saabu selgus ilmselt enne suve lõppu. Alles selleks ajaks lubas teatada oma otsuse Rahvusvahelise Suusaliidu FIS dopingukomisjon, mille liikmed kuulasid eile telefonitsi suusataja ja tema abiliste selgitusi.  
 


Veerpalu abistavad teadlased ja advokaadid rõhuvad positiivseks osutunud dopinguproovi tulemusi vaidlustades mitmele asjaolule. Kuigi vandeadvokaat Aivar Pilve sõnul pole neil õigust asja sisust täpsemalt rääkida, andis ta mõista, et positiivne lahendus loodetakse saavutada eelkõige seoses proovivõtmise protseduuri detailidega.

«Proovid olid võetud erakordsetes tingimustes,» märkis Pilv, ent ei soovinud täpsustada, milles 29. jaanuaril Otepääl võetud dopinguproovi erakordsus seisnes. «Kui aga proov ise on kontrolli teostamiseks kõlbmatu, siis on selge, et seda ei saa kasutada.»

Postimehele teadaolevalt võttis Veerpalult saatuslikuks osutunud proovi Sihtasutuse Eesti Antidoping esindaja. Pilv viitas seejuures dopinguproovi võtmise, hoidmise ja transportimise reeglitele ning nendega seotud neljale-viiele olulisele punktile.

Juhul kui komisjon nõustub eestlaste arvamusega, pole Pilve sõnul enam tarvidust vaidlustada kasvuhormooni taseme määramise tehnoloogia usaldusväärsust ja paikapidavust, mille on heaks kiitnud Rahvusvaheline Antidopinguagentuur WADA.

Kuigi positiivse dopinguproovi avalikuks tulles räägiti ka palju Veerpalu organismi füsioloogilisest eripärast, ei mainitud nüüd seda enam kordagi. Ilmselt pole selle teooria abil lootust edu saavutada.

FISi otsust tuleb oodata ilmselt kaua. Veerpalu sõnul lubati vastust suve jooksul, Pilv aga täpsustas, et jutt käis pigem suve lõpust. Tegelikult ei too aga ilmselt seegi kogu loosse lahendust, sest asja võib edasi kaevata ka Rahvusvahelisse Spordiarbitraaži Kohtusse. Pilve sõnul kavatsevad nad seda negatiivse otsuse korral teha. Veerpalu jaoks positiivse lahendi puhul võib aga sama käiku oodata WADA poolt.

«Meie võidu tõenäosust on raske hinnata, kuid võime olla rahul sellega, et kõik meie argumendid ja põhjendused, mis võiksid Veerpalu kaitsta, on selgelt välja toodud,» lausus Pilv. «Enne omapoolsete argumentide esitamist palusime FISilt viimase viie-kuue aasta sarnaste lugude lahendeid. Nende põhjal saime ka kinnitust, et telefonikonverents on oma seisukohtade täpsustamiseks ja selgituste andmiseks piisav. Nägime, et mitme eelmise juhtumi puhul oli piirdutud ka ainult kirjalike seletustega.»

Eilse selgituste andmise ümber püsis viimase hetkeni saladuseloor. Avalikkusele ei antud teada kellaaega ega ka kohta, kus Veerpalu ja tema abilised dopingukomisjoniga ühendusse astuvad.    

Paarkümmend minutit enne nelja sai selgeks, et Veerpalu koguneb koos oma esindajatega Aivar Pilve advokaadibüroosse. Esimesena sisenes oma Tallinna kontorisse Pilv ise, kes kandis kaenlas mitut paksu kausta, kümmekond minutit hiljem saabus ka Veerpalu.

Kahekordse olümpiavõitja saatjateks olid Tartu Ülikooli füsioloogilise genoomika professor Sulev Kõks ja füsioloogia vanemteadur Anton Terasmaa. Juriidilisi üksikasju aitas lisaks Pilvele täpsustada ka vandeadvokaat Ilmar-Erik Aavakivi.

Nelik istus koos pea neli tundi, sellest pisut rohkem kui poolteist tundi kulus FISi dopingukomisjoniga suhtlemisele. «Arvan, et kõik läks hästi,» sõnas tugevalt päevitunud Veerpalu. «Andsime oma selgitused ja FISi poolt esitati mõned täiendavad küsimused »

Veerpalu oli napisõnaline nagu tavaliselt, kuid tema olek oli mõõdukalt optimistlik. Ta rääkis, et telefonivestluse põhjal jäi mulje, et teisel pool liini oli vähemalt kolm inimest, kiitis oma abimehi ja nentis, et kogu üritus möödus ootuspäraselt.

Seletuste sisu oli Veerpalu juba varem enda jaoks läbi mõelnud, ent mingit suurt ettevalmistust ta ei teinud. Tähtsa päeva hommik möödus tema jaoks tavalises rütmist, teadaolevalt käis ta hommikul koguni Otepääl suusarolleritega sõitmas.

«Üritan juhtunule vähem mõelda ja leida endale muid tegevusi,» sõnas Veerpalu. «Otepääl on õnneks väga rahulik – eestlased on selline rahvas, kes ei hakka väga tülitama. Mul on lastud rahulikult olla. Loomulikult on kurb, et selline asi juhtus, kuid loodetavasti saime tõestada, et ma pole keelatud aineid tarvitanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles