Fääri saartel ei saa ükski meeskond hõlpu

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumuspäraselt äärel mängivat Ragnar Klavanit (valges) ei saa süüdistada, sest ta andis endast parima. Konstantin Vassiljevit ja Aleksandr Dmitrijevit ta aga asendada ei suuda.
Harjumuspäraselt äärel mängivat Ragnar Klavanit (valges) ei saa süüdistada, sest ta andis endast parima. Konstantin Vassiljevit ja Aleksandr Dmitrijevit ta aga asendada ei suuda. Foto: Reuters/ScanPix

Eesti jalgpallikoondist ootab teisipäeva hilisõhtul ees ülitähtis EM-valikmäng, kui võõral väljakul minnakse vastamisi Fääri saarte koondisega. Võit tõstaks Eesti C-alagrupis kolmandaks.
 



Kindlasti mäletavad kõik koondise poolehoidjad raskusi, millega saadi praeguse valiktsükli kolm esimest punkti, kui Fääri saared alistati mullu augustis koduväljakul 2:1. Mõlemad eestlaste väravad sündisid toona siis, kui mänguaega oli tiksunud juba üle 90 minuti.

Kindlasti ei ole kerget tööpäeva oodata ka teisipäeval, mil Fääri saarte meeskonnaga minnakse vastamisi nende koduväljakul, kust on varem mitmedki tuntud jalgpalliriigid pidanud pettunult lahkuma.

2010. aasta MM-valikturniiril õnnestus Fääri saartel koguda neli punkti. Koduväljakul võeti viigipunkt Austrialt ning Leedu koondis suudeti 2:1 üle mängida. Samas ei tulnud toona ka teistele võidud kergelt. Rumeenia ja Prantsusmaa lahkusid väikeriigist 1:0 võiduga ja Serbia 2:0 üleolekuga.

Ka käimasolevas valiktsüklis on Fääri saared suutnud praeguseks ühe punkti noppida, kui 12. oktoobril mängiti koduväljakul 1:1 viiki Põhja-Iirimaaga. Seejuures asusid fäärlased kohtumist juhtima.

Kui Eesti jäi reede õhtul 0:3 alla Itaaliale, siis samal ajal pidid Fääri saared koduväljakul tunnistama allajäämist vähemuses mänginud Sloveeniale, kes teenis 2:0 võidu.

Samas näitas reedene kohtumine, et eestlasi on teisipäeval tõenäoliselt ees ootamas küllaltki rasked ilmastikuolud. Kui Eestis on oodata lähiajal kuumalainet, siis Fääri saartel tuleb koondislastel valmis olla vihmaks, tuuleks ja alla kümne soojakraadi jäävaks temperatuuriks. Ka reedene Toftiri staadionil peetud matš toimus vihmaveest lirtsuval väljakul.

«Sellistes tingimustes on võimatu mängida. Me näitasime iseloomu ja nüüd on paras aeg pärast rasket hooaega puhata,» tunnistas sloveenide ründaja Milivoje Novakovič pärast kohtumist RTV SLO-le.

«Polnud tähtis, kuidas me võidame, vaid oluline oli kirja saada kolm punkti. Väljaku olukord oli küllaltki halb, kuid tingimused olid mõlemale meeskonnale võrdsed,» lisas Sloveenia meeskonna peatreener Matjaž Kek.
Eesti ja Fääri saared on EM-valikturniiri raames saareriigis varem kohtunud korra ning 1999. aasta septembris toimunud matšis teenisid eestlased 2:0 võidu.  

Toona tuli Eestile võit samuti väga raskelt – 88. minutil viis praegune FC Flora peatreener Martin Reim eestlased juhtima ning 90. minutil vormistas lõppseisu koondise praegune kapten Raio Piiroja.

Kui 1999. aastal Fääri saarte vastu löödud värav oli Piir­oja esimene tabamus rahvusmeeskonna eest, siis mullu ­augustis sündinud tabamus on seni olnud sinisärkide ridades viimane.

Üldse on Eesti ja Fääri saared omavahel kohtunud kuuel korral. Kolmes senipeetud valikmängus on peale jäänud Eesti, kuid sõpruskohtumistes on mõlemale poolele kuulunud üks võit ja üks matš on jäänud ka viiki.

Sellest, et Fääri saarte puhul pole tegemist põrmugi lihtsa vastasega, annab märku ka tõsiasi, et kui valiksarjas on nendega ühte alagruppi sattunud mõni nn kääbus, on saareriik nendest duellidest alati võitjana väljunud.

Seni on fäärlastega ühte alagruppi sattunud Malta, San Marino ja Luksemburg ning kõigi nende vastu teenisid Fääri saared maksimaalsed kuus punkti. Kui siia lisada, et eelmises MM-valiktsüklis alistati koduväljakul Leedu, ongi valikmängudes teenitud seitse võitu, millest neli on saadud koduväljakul.

Samas on veel mitmed tuntud jalgpalliriigid pidanud saareriigist lahkuma pettumust valmistava tulemusega. 2004. aasta EM-valikturniiril viigistati 2:2 Šotimaaga, 2002. aasta MM-valiksarjas saadi tabelisse üks punkt 2:2 tulemuse järel Sloveeniaga. 2000. aasta EM-valikturniiril mängiti koduväljakul 2:2 Bosnia ja Hertsegoviinaga ning 1:1 Šotimaaga.

Kui vaadata tagasi ajalukku, on seni Fääri saartel paremini läinud pigem MM-valikturniiridel, kus kokku on teeninud 18 punkti. EM-valiksarjades on kirja saadud 13 silma, üle ühe punkti saadi kokku viimati 2000. aasta EM-valikturniiril.

Teisipäevane kohtumine on Eesti koondise jaoks ka turniiritabeli seisukohalt ääretult oluline, kuna võidu korral tõuseksime tabelis Serbiast mööda ja haaraksime ise kolmanda positsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles