Eesti vutikoondis ja õemeeste fenomen

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Dmitrijev
Aleksandr Dmitrijev Foto: Eesti Jalgpalli Liit

Eesti jalgpallikoondis pole ammu näidanud nii nigelat mängu, nagu reedel Modenas Itaalia koondise vastu. Tõele näkku vaadates peab tõdema, et koondis ei saa ilma kahe meheta – Konstantin Vassiljevi ja Aleksandr Dmitrijevita.



Kui Eesti koondis täiesti ilmetu mänguga EM-valikmängus 0:3 Itaaliale kaotanud oli, vaatas vutifännidele näkku karm tõde: kahe üliolulise lüli puudumisel pole sinisärklastel edu loota.

«Eestil on raske juba siis, kui üks mängija on puudu,» ütles kapten Raio Piiroja pärast kohtumist. Meie koondise kaitseliini liider pani selle lausega i-le täpi. Meenutagem näiteks kohtumist Sloveenia vastu, kus ei löönud kaasa Piiroja ise. Mitte küll positsiooniliselt üks ühele, kuid siiski kaitseliinis koha sisse võtnud Andrei Sidorenkov lõi õnnetu omavärava, mis tõi Eestile 0:1 kaotuse. Seda mängu eristas Modenas peetust aga üks väga suur asi – Eesti oli väravašansside poolest üle ja pidanuks Lillekülas kolm punkti saama.

Itaalia vastu ei tekkinud Eestil aga võimaluse poegagi. Harjumatu keskväljapaar Martin Vunk – Ragnar Klavan ei suutnud palli hoida ja mängu luua. Ehk siis: kui kaitseliinis või edurivis on mõni lüli puudu, elab selle üle, sest poolkaitse suudab võimalusi luua, keskväljameeste puudumisel on asi võimatu.

Enamasti räägivad kõik vaid Vassiljevist, kes kahtlemata ongi sinisärklaste aju, vähem mainitakse Dmitrijevit. Ent need kaks meest duona moodustavad meie keskvälja.

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak tõi vahetult pärast Itaalia kohtumist väga tabavalt välja: nende klapp on niivõrd hea kas või sellepärast, et nad on ka eraelus väga lähedased. Viimasega mõtles Pohlak seda, et meeste abikaasad on õed.

Platsil näeb seda selgelt. Vassiljev ja Dmitrijev teavad põhimõtteliselt silmad kinni oles, kus kaaslane on. Vassiljev juhib oma koondise mängu, Dmitrijev lõhub vastase oma.

Kui Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli on ikka armastanud öelda, et asendamatuid pole ning Eestil on piisavalt ressurssi, et kõik positsioonid vajadusel ära katta, siis Itaalia mängu järgsel pressikonverentsil nentis ta: «Kahjuks eksisin!»

Üks on selge: vigastatud Dmitrijev homses kohtumises Fääri saarte vastu kaasa lüüa ei saa. Samal ajal on kaartidega väljas Vunk ja Klavan. Piiroja ütles, et talle meeldiks koos Taavi Rähniga keskkaitses mängida, mis peaks välistama variandi, et viimane Vassiljevi kõrvale lõhkuvaks keskpoolikuks liiguks. Seega jääb üle kaks võimalust.

«Peatreener otsustab, kas minu kõrval mängib Sergei Mošnikov või Sander Puri,» märkis Vassiljev, kes oma eelistust välja ei öelnud.

JALGPALL
C-alagrupi tabeliseis:

1. Itaalia 16 punkti / 6 mängu, 2. Sloveenia 11/7, 3. Serbia 8/6, 4. Eesti 7/6, 5. Põhja-Iirimaa 6/5, 6. Fääri saared 1/6.
Eesti – Fääri saarte varasemad kohtumised
24.02.1996 Pyla, Eesti – Fääri saared 2:2
06.08.1997 Tartu, Eesti – Fääri saared 0:2
04.06.1998 Tallinn, Eesti – Fääri saared 5:0 (EM-valikmäng)
04.09.1999 Torshavn, Fääri saared – Eesti 0:2 (EM-valikmäng)
04.06.2008 Tallinn, Eesti – Fääri saared 4:3
11.08.2010 Tallinn, Eesti – Fääri saared 2:1 (EM-valikmäng)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles