Hiinlanna muinasjutuline teekond võidukarikani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Na Li võitis Pariisis esimese Aasia tennisistina suure slämmi turniiri üksikmängu.
Na Li võitis Pariisis esimese Aasia tennisistina suure slämmi turniiri üksikmängu. Foto: AP/Scanpix

Üheksa aastat tagasi riputas hiinlanna Na Li reketi varna ja astus ülikooli, et oleks mingi varuplaan juhuks, kui tennisistikarjäärist midagi välja ei tule.


Ajakirjanikuks õppinud Li naasis pärast kaheaastast pausi võistluskarussellile ning laupäeval sai temast esimene asiaat, kes suure slämmi turniiril üksikmängu võitnud.

«Tegelikult mu isa tahtis, et minust saaks sulgpalli maailmameister, sellepärast sundis ta mind tennist mängima,» avaldas Li. «Aga pärast kaht aastat ütles treener, et sulgpall pole minu ala ja peaksin ainult tennisele keskenduma.»

Ja treeneril oli õigus – veebruaris 29-aastaseks saanud Li alistas Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste finaalis tiitlikaitsja Francesca Schiavone 6:4, 7:6 (0). Sealjuures on tegemist Li esimese turniirivõiduga saviliivaväljakutel.

«Keegi ütles, et hakkan vanaks jääma, seega see oli vana naise unistuse täitumine,» sõnas Li laia naeratusega. «Enne turniiri räägiti, et ma ei oska eriti liiva peal mängida. Usun, et nüüd muudavad kõik oma meelt.»

Li teekond finaali oli kõike muud kui lihtne – tal tuli järjepanu alistada edetabeli üheksas number Petra Kvitova, neljas reket Victoria Azarenka, seitsmendana paigutatud Maria Šarapova ning lõpuks siis finaalis edetabelis viiendal real paiknenud Schiavone.

Seejuures peeti kõiki neid nelja enne turniiri algust soosikute sekka kuuluvaiks. Viimane naine, kes alistas teel võidule neli esikümne mängijat, oli Serena Williams, kes sai sellega hakkama 2001. aasta US Openil.

Tänu võidule tõuseb Li täna avaldatavas uues maailma edetabelis seitsmendalt kohalt neljandale.

Li jaoks oli tegemist teise järjestikuse suure slämmi turniiri finaaliga, sama kaugele jõudis ta ka jaanuaris Austraalia lahtistel, ent pidi seal tunnistama Kim Clijstersi paremust.

«Siis polnud mul suurturniiri finaalis mängimise kogemust ja ma olin äärmiselt närvis,» tunnistas Li. «Aga nüüd oli mul kogemus olemas, teadsin, mida tegema pean, ja olin väga enesekindel.»

Kuigi Li kaasmaalased Tiantian Sun, Zi Yan ja Jie Zheng on suure slämmi turniiridel nii nais- kui segapaarismängus võidutsenud, sai Li’st esimene Aasia tennisist, kes üksikmängus triumfeerinud.

Tõenäoliselt muudab Li edu tennise Hiinas populaarsemaks. «Loodan, et paljud lapsed näevad mind mängimas ja tunnevad oma südames, et ühel päeval võivad nad saavutada sama, mida mina, või olla minust veelgi paremad,» lausus Li.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles