Spordijooke tuleks õigesti tarbida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpallur David Beckham end kosutamas.
Jalgpallur David Beckham end kosutamas. Foto: SCANPIX

Endise Eesti koondiste spordiarst ja tänane dotsent Rein Jalak tõi näpunäiteid spordijookide tarvitajatele. Nimelt tuleks kuuma ilmaga spordijoogi ja vee suhet muuta.

«Kui spordiga tegeleja kasutab spordijoogina pulbrit, on tavailmaga optimaalne ligikaudu kuueprotsendine lahus. Kuuma kliimaga tuleks lahustada väiksemas ehk 4–5% mahus,» märkis Jalak.

«Põhjus on selles, et kuuma ilmaga joob sportija palju suuremas mahus kui tavailmaga. Organismis imendub tunni jooksul süsivesikuid ca 60 grammi, suurem kogus läheks organismis üle rasvaks. Kui aga spordijoogis on süsivesikute sisaldus madalam ehk 4-5%, ei tõsta suurem vedeliku tarbimine süsivesikute kogust üle normi piiri,» lisas ta.

Jalaku sõnul võiksid pikema distantsi ehk maratoniga tegelejad joogile lisada umbes 2 grammi keedusoola. Lühemal distantsil seda teha ei tohiks, sest see võiv tervist kahjustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles