Itaallased lustisid Tallinnas aserite hõigete saatel

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grigori Minaškin (valges).
Grigori Minaškin (valges). Foto: Laura Oks

Kuigi Eesti judokatel polnud nädalavahetusel kodumaal peetud maailmakarikaetapil just kõige paremad päevad, said Tallinna Tehnikaülikooli spordihoonesse võistlust kaema tulnud pealtvaatajad judoshow’d täie raha eest.


Puhtalt saavutusele orienteeritud pool sai eestlaste jaoks tagasilöögi juba enne võistlust, täpsemalt reedel, kui selgus, et peale pikalt õlavigastust raviva Juhan Mettise ei saa raskekaalus kaasa teha ka jalaga kimpus olev Eesti esinumber Martin Padar. Seega, juba eos langesid konkurentsist kaks meest, kellelt võinuks poodiumikohta oodata.

«Väga kahju, et meie raskekahurvägi ei saanud võistelda. Mõlemal võinuks selles konkurentsis olla reaalne medalivõimalus,» nentis Eesti judokoondise peatreener Aavo Põhjala.

Kui Padar võiks terveneda juba kolme nädala pärast, mis tähendab, et tema kalendrisse kuuluvad ka augusti lõpus Pariisis peetavad maailmameistrivõistlused, siis Mettise seis on nigelam. Põhjala sõnul kibeleb mees küll juba tatamile, kuid tulevikku silmas pidades pole mõtet tagasitulekuga kiirustada.

Eestlaste kesine esitus

«Nüüd on ta kolm kuud eemal olnud, kuid kokku peaks hoidma end pool aastat. MM jääb kindlasti vahele, võib-olla saadame ta U23 MMile,» märkis Põhjala.

Peatreeneri käest sai hurjutada laupäeval –73 kg meeste seas tatamil käinud Künter Roth­berg, kes juba teist võistlust järjest diskvalifitseeriti. Nimelt ei tohi pärast Pekingi olümpiamänge vastu võetud reeglite järgi püstiasendist kohe valuvõttesse minna ja kui kaks kuud tagasi peetud Euroopa meistrivõistlustel mängis oma rolli vastase provotseeriv käitumine, siis nüüd eksis mees teises ringis Ukrainat esindava Rufat Magomedoviga maadeldes kindlasti vaid oma süül.

«Kohe oli näha, et Künteril teravust pole, ja siis on ka vead lihtsad tulema. Sellisel tasemel sportlane ei tohiks endale siiski selliseid eksimusi lubada. Kohtunikku ei saa siin küll milleski süüdistada,» kurjustas Põhjala. «Tõtt öeldes teeb veidi murelikuks, et Künter on kaks võistlust järjest nii eksinud.»

Sportlikus mõttes turniir Eestile rõõmu ei pakkunud. Kahe päeva jooksul 19st tatamil käinud maadlejast sai parima koha –90 kg meeste seas maadelnud Grigori Minaškin, kes saavutas kaks võitu, kuid kaotas veerandfinaalis ja hiljem ka lohutusringis.

«Miniškini neljas koht jäi parimaks, kindlasti ei saa rahule jääda,» tunnistas Põhjala, kes oodanuks paremaid esitusi just Rothbergilt, Minaškinilt ja ka –81 kg arvestuses avaringis ühe kaotusega leppima pidanud Georgi Ladõginilt.

Kuigi eestlased kodusel MK-etapil seekord kõrgete kohtadeni ei küündinud, oli üritus igati meeleolukas, rahvused eristusid selgelt stereotüüpide järgi. Kui brasiillased paistsid silma sellega, et igal võimalusel üritati kohtunikele vastasele kahjulike otsuseid, nagu esimene hoiatus ehk schido, ette hüüda, siis aserid olid oma sportlastele kindlasti kõige häälekamalt toeks. Kohati oli tunne, nagu vaataks jalgpallimatši – lärm muutus nõnda suureks.

Venelased alati kohal

Olgem ausad, Aserbaidžaani judokatel läkski kahe päeva peale üsna hästi, kuna kõikide kaalukategooriate peale nopiti nii kuld, hõbe kui ka pronks. Kõige rohkem sai aga autasustamisel kuulata ainsa riigina kaks medalit võitnud Itaalia hümni. Põhjala sõnul võinuks saapamaa meeste nädalavahetus veelgi lustilisem olla, kui kohale sõitnuks madalamate kaalukategooriate esinumbrid. Enim medaleid – kaks hõbedat ja kaks pronksi – noppisid aga venelased, kes oli samuti kohal teise ešeloniga.

«Kui muidu suured riigid valivad, millistele etappidele tulla, siis Venemaa on peaaegu iga kord kas või kolmandate-neljandate numbritega kohal,» kinnitas Põhjala.

JUDO MK-ETAPP
Judo MK-etapi tulemused:

–60 kg: 1. Ilgar Mushkijev (Aserbaidžaan), 2. Andrejs Magers (Läti), 3. James Millar (Suurbritannia) ja Nijat Shikhalizada (Aserbaidžaan)... Elnur Aliev, Daniil Lopouhhov ja Ilias Avir kaotasid esimeses ringis
–66 kg: 1. Golan Pollack (Iisrael), 2. Maxim Kuznetsov (Venemaa), 3. Jasper De Jong (Holland) ja Sergei Drebot (Ukraina)... Tevol Tamm, Vadim Fomin ja Ants-Hindrek Tiido kaotasid esimeses ringis
–73 kg: 1. Sezer Huysul (Türgi), 2. Iosef Palelashvili (Iisrael), 3. Hasan Ylimaz (Türgi) ja Giovanni di Cristo (Itaalia)... 9.–16. Künter Rothberg... Andre Seppa ja Jevgeni Salejev kaotasid esimeses ringis
–81 kg: 1. Francesco Bruyere (Itaalia), 2. Ivan Vorobev (Venemaa), 3. Matteo Marconcini (Itaalia) ja Azamat Sidakov (Venemaa)...Rivo Jurs, Georgi Ladõgin ja Aleksander Marmeljuk kaotasid esimeses ringis
–90 kg: 1. Roberto Meloni (Itaalia), 2. Ramin Gurbanov (Aserbaidžaan), 3. Victor Semenov (Venemaa) ja Milan Randl (Slovakkia)… 7. Grigori Minaškin...Madis Jõearu, Indrek Hopfeldt ja Taavi Bekker kaotasid esimeses ringis
–100 kg: 1. Vjatšeslav Denyson (Ukraina), 2. Viktors Reshko (Läti), 3. Or Sasson (Iisrael) ja Artem Bološenko (Ukraina)... Dmitri Lepp kaotas esimeses ringis
+100 kg: 1. Marius Paskevivius (Leedu), 2. Vladimirs Osnacs (Läti), 3. Walter Santos (Brasiilia) ja Luuk Verbij (Holland)...Deniss Smoldarev ja Jaan Angerjärv kaotasid esimeses ringis
-----------------------

Viis pronksi ei pruugi tagada pääsu OMile

Kui praegu peaks välja jagatama kohad Londoni OMile, esindaks Eestit seal judos vaid raskekaallane Martin Padar. Nimelt pääseb igas kaalukategoorias Londonisse 22 paremat ning Padari 14. koht oleks hetkel piisav. Kuni 73 kg kaaluvate meeste seas on Künter Rothberg praegu 35. kohal, mis on samuti lähtepositsioon, kust võiks edu korral olümpiapiletit püüda. «Teised jäävad praegu valgusaastate kaugusele,» kinnitas judokoondise peatreener Aavo Põhjala.

Põhjala märkis, et kuigi MK-etapid on punktide kogumisel olulised, ei saa neid võrrelda tiitlivõistlustega. Näiteks MMi esikoha eest saab 400, MK-etapi kulla eest 100 punkti. MK-etappidest samuti kõrgemaid punkte jagatakse suure slämmi ja GP-etappidel.

«Nii võib tekkida olukord, et MK-etapilt viis pronksi saanud mees ei pruugi olümpiale pääseda,» selgitas Põhjala.  (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles