Grete Treier lisab mehisele velotuurile särtsu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainus naisvõistleja Grete Treier hoiab Saaremaa velotuuril kahe etapi järel kokkuvõttes 105. kohta.
Ainus naisvõistleja Grete Treier hoiab Saaremaa velotuuril kahe etapi järel kokkuvõttes 105. kohta. Foto: Sille Annuk

Väikeses Eestis pole võimalik õrnema soo esindajatele eraldi velotuuri korraldada ja seetõttu lähevad nii mõnegi välismaalase silmad imestusest suureks, nähes enda kõrval sõitmas naist.



Rahvusvahelise jalgrattaliidu kalendrisse kuuluvatel võistlustel naisi koos meestega võistlema ei lubata, kuid sinna alles pürgival Saaremaa velotuuril on see võimalik.

Tänavusel jõuproovil startis koguni kolm õrnema soo esindajat, kuid võistlust jätkab ainult Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi vormis sõitev Grete Treier, sest Liisi Rist (Kalevi JK) ja Ivika Lainevee (Pärnu Kalevi SK) ei mahtunud esmaspäevasel võistkonnasõidul ajalimiiti.

«Olen kogu aeg teistele tüdrukutele rääkinud, et tuurid teevad tugevaks ja see on hoopis midagi muud kui osaleda ühepäevasõitudel. Paljud naised kardavad koos meestega starti tulla,» rääkis Treier enne eilset Tartust Viljandisse viinud 2. etappi.

Kuigi Treier pole aastaid Eestis naiste seas vastast kohanud, jääb ta meeste konkurentsis statisti rolli. «Varasematel aastatel on mul paaril korral asjaolude kokkulangemisel õnnestunud rünnakutega kaasa minna, kuid peaeesmärk on grupis püsida,» selgitas kahe lapse ema Treier.

Meremeeste ütlus «Naine laevas, laev põhjas» vähemalt Treieri puhul paika ei pea. Näiteks mullusel Saaremaa tuuril pälvis tema klubi Hansabuss võistkondliku esikoha. Peale Treieri on ainsa Eestis toimuva velotuuri naistest lõpetanud Maaris Meier ja Laura Lepa­salu.

Tänavu jääb talvel seljaoperatsioonil käinud ja kevadel südameprobleemide tõttu koormust vähendanud Treier rahule, kui tal õnnestub reedel Kuressaares üle lõpujoone veereda. «Püüan võimalikult ökonoomselt sõita ja grupis tuulevarju otsida,» ütles Treier. «Mehed on minu juuresolekul ehk natukene viisakamad, kuid ropendamine mind ei häiri. Ma ei pane seda üldjuhul tähelegi, sest olen võidusõidule keskendunud. Endalgi on mõni paha sõna üle huulte lipsanud.»

Eile 96. koha saanud ja võitjale Ivo Suurele (Team Peloton) pisut üle nelja minuti kaotanud Treieri sõnul üritavad koos temaga veerevad mehed vähemalt finišis eespool olla, sest «kes see ikka naisterahvale kaotada tahab». «Suurt erinevust peale kiiruse meeste ja naiste sõitudel pole. Küünarnukkidega tõuklemist tuleb ette igal pool,» märkis Treier.

Kokkuvõttes asub Treier 105. positsioonil, edestades näiteks iirlast Felix Englishit (Science in Sport), kes on üks väheseid mehi, kes on treki­sprindis võitnud neljakordset olümpiavõitjat, Šoti kuulsust Sir Chris Hoyd.
Kuigi Saaremaa velotuuril pole naistele eraldi arvestust peetud, oli Eesti alaliidu peasekretäri Urmas Karlsoni sõnul mõte tänavusele jõuproovile rahvusnaiskond välja panna, et juuli lõpus Rootsis toimuvat MK-etappi silmas pidades nende võimeid proovida. Plaan jäi katki, sest meie esiratturi Treieri osalemine oli terviseprobleemide tõttu pikka aega kahtluse all.

Itaalia profiklubi Michela Fanini ridadesse kuuluva Treieri seisund läheb iga päevaga paremaks, kuid 1. juulil algaval naiste mainekaimal velotuuril Giro d’Italial osalemine on veel lahtine.

«Langetan otsuse pärast Eesti meistrivõistlusi ja sellele järgnevat tervisekontrolli,» täpsustas Treier. «Arstid andsid mulle võistlemiseks loa tingimusel, et pean rangelt oma enesetunnet jälgima. Loobusin seetõttu raske südamega Tartu rattarallist. Võtan päeva korraga ja vaatan, kuidas organism koormustele reageerib. Juba praegu võib öelda, et hooaeg on aia taha läinud, kuid näis, millisesse vormi mul õnnestub tõusta. Praegu jalgades kiirust pole – võistkonnasõidul jäin teistest juba saja meetri järel maha.»

Tabloo
Saaremaa velotuuri 2. etapp (Tartu – Viljandi, 133,1 km): 1. Ivo Suur (Team Peloton) 3:08.31, 2. Sander Maasing (Team Peloton) +0.03, 3. Reijo Puhm (Tartu Tamme), 4. Kristofers Racenajs (Alpha Baltic), 5. Erki Pütsep (Alpha Baltic), 6. Silver Schultz (Team Peloton), 7. Jaan Kirsipuu (CFC), 8. Adam Duggelby (Science in Sport), 9. Viesturs Luksevics (Alpha Baltic), 10. Rene Mandri (Peloton).

Kokkuvõttes: 1. Mart Ojavee (CFC) 3:30.49, 2. Joonas Jõgi (CFC) +0.02, 3. Allan Oras (CFC), 4. Krister Raudsepp (CFC), 5. Aksel Nõmmela (CFC), 6. Jaan Kirsipuu (CFC) +0.04.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles