Vaata, millised Eesti jalgpallurid peaksid klubi vahetama

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Pildil Brasiilia vastu tegutsev Sander Puri (sinises) oli mõni aeg tagasi koondises tõeline pärl, kellele panid silma peale mitmed tippklubid. Nüüd peab ta leidma uuesti enesekindluse.
Pildil Brasiilia vastu tegutsev Sander Puri (sinises) oli mõni aeg tagasi koondises tõeline pärl, kellele panid silma peale mitmed tippklubid. Nüüd peab ta leidma uuesti enesekindluse. Foto: Mihkel Maripuu

Suvi on jalgpallis aeg, kus toimuvad aktiivselt ­mängijate klubivahetused. Postimees vaatles Eesti koondislasi, kes peaksid edasist arengut silmas pidades lähiajal tööandjat vahetama.
 



Samm karjääris edasi oleks iga Eesti koondise jalgpalluri puhul teretulnud, kuid Postimees selekteeris välja viis meest, kelle kõrgemale tasemele minek tuleks kasuks nii rahvuskoondisele kui ka jalgpalli arengule tervikuna.

Konstantin Vassiljev

Kuigi Vassiljev näis viimastes koondisemängudes Baskimaa ja Fääri saarte vastu tavapärasest väsinum, mille tõttu polnud ta ka tavapärasel heal tasemel, on see kõik mõistetav. Sloveenia liigas, kus ta mängis lõppenud hooajal kahes klubis (Lendav Nafta ja NK Koper), tegi ta 36 võimalikust kohtumisest kaasa 35 ja seda kõike 90 minutit.

Ometi on Vassiljev oma tippaegadel tõestanud, et on mängujuhina täielik tippklass, kes vääriks mängimist märksa tugevamas liigas kui Sloveevia oma, kus ta valiti aasta sümboolsesse koosseisu ja kus ta sai parima palluri hääletusel teise koha.

Jaanuaris seostati 26-aastast Vassiljevit Itaalia liigaga, kuid siis sõlmis ta kaheaastase lepingu Koperiga. Kusjuures Koperi spordidirektor Miran Pavlin ütles jaanuaris Postimehele, et klubi on kindel, et Vassiljev lahkub kuue kuu või aasta pärast Serie A-sse.

Kõlakad aga liiguvad, et Koper tahab Vassiljevi eest liiga suurt summat, mida võimalikud kosilased jällegi on Eesti passiga mehe eest kitsid maksma. Samm karjääris edasi tähendaks suure tõenäosusega suurt arenguhüpet.

Kõige ilmekamalt tõestavad seda jalgpallikoondise peatreeneri Tarmo Rüütli sõnad mullu kevadel, kus ta kommenteeris eestlaste välisklubidesse siirdumisest tulenevat arenguhüpet: «Eriti konkreetne näide on Vassiljev, kes oli enne nagu 1,4 Suzuki mootor, aga nüüd kaheliitrine diisel.» Milline mootor oleks mehel siis, kui ta näiteks saapamaal mängima hakkaks? Lisaks võiks Vassiljevi minek tippliigasse avada ka mõne teise eestlase jaoks suured uksed.

Tarmo Kink

Eelmisel suvel Inglismaa tugevuselt teise liiga meeskonna Middles­brough’ga liitunud Tarmo Kingi ja klubi suhe oli viimasel hooajal väga kummaline. Üsna kiiresti langes ta vahetusmeheks ja kuna ka Middlesbrough’ vorm oli oodatust märksa nigelam, vahetati Gordon Strachan peatreeneritoolil Tony Mowbray vastu välja. Kingi seis muutus sellega isegi nigelamaks ning Mowbray kasutas eestlast vähe.

Eriti kummaline on kogu loo juures see, et kui Kink saigi mänguaega, kasutas ta platsil oldud aega väga tõhusalt. Eriti hooaja lõpus päästsid nii mitmedki eestlase tabamused või väravasöödud Middlesbrough’le mängu.

Kummaline on ka see, et pärast Kingi viimast tabamust kinnitas Mowbray, et sellised momendid suurendavad mehe mänguaega. Mitte keegi ei saa öelda ka seda, et Kink oleks loorberitele puhkama jäänud. Tiimikaaslane Richard Smallwood tõi näiteks Kinki lausa eeskujuks.

«Ta on alati viimane, kes jääb treeningul veel lööke ja karistuslööke harjutama ning see tasub ühel päeval ära,» ütles Smallwood.

Hooaja lõpus levisid Inglismaa meedias kõlakad, et Kink kavatsetakse maha müüa, kuid ametlikku teadet selle kohta pole tulnud. Praegu puhkust veetev Kink ei osanud eile võimalike arengute kohta kommentaare anda, kuid kui järgmisel hooajal tema panust klubis samuti ei väärtustata, oleks parem kas või laenulepingu alusel kätt mõnes muus tiimis proovida.

Jarmo Ahjupera

«Ahjupera on üle mõistuse hea. Paljude meeskondade jaoks unistuste ründaja.» Just selliste sõnadega kirjeldas Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli Ahjupera tegutsemist pärast mai lõpus peetud sõpruskohtumist Baskimaaga. Tõsi, Ahjupera tõusis selle aasta alguses imelisse vormi. Laenulepingu alusel Ungari liiga klubis Ujpest mänginud pikakasvuline ründaja sai kirja kaheksa väravat ja tõusis sellega kevadel hooaja lõpetanud koondislastest resultatiivseimaks.

Mõistagi ei jäänud Ahjupera hiilgevorm märkamata ka «omanikklubil» Györi ETO-l, kes teda oma ridadesse tagasi ootavad. Samas jäi ja Györi meeskonnas mullu sügisel pingile. Et Ahjupera hea vorm hoopi ei saaks, tuleb loota, et ta leiab endale taas meeskonna, kus ta pidevalt mänguaega teenib ning väravaid lööb.

Märgid näitavad, et Ahjuperast võib kujuneda rahvusmeekonna jaoks järgnevatel aastatel tipuründaja kohal esinumber, aga taas pingile jäämine võib taseme alla kiskuda.

Dmitri Kruglov

Lõppenud hooajal Aserbaidžaani klubis Bakuu Interis mänginud Dmitri Kruglovi võis sügisel julgelt pidada jalgpallikoondise üheks arenenumaks mängijaks.

Vasakul äärepoolkaitses tegutsev Kruglov mängis nii hästi, et isegi kui USA klubis New York Red Bullsis mägesid liigutav Joel Lindpere tulnuks koondisesse, polnuks tema koht algkoosseisus sugugi kindel. Varem mõnele platsil rabistaja mulje jätnud Kruglov abistas hästi kaitseliini, lülitus väga teravalt rünnakule (legendaarses 3:1 mängus Serbia vastu tegi just Kruglov 2:1 tabamusele eeltöö) ja mängis muidu kindlalt.

Kõlakad liiguvad, et Kruglov sooviks end veidi kõrgemal tasemel proovile panna ning mais 27-aastaseks saanud mehel oleks praegu õige aeg võtta vastu uued väljakutsed.

Sander Puri

2008. aasta suvel käis Eesti jalgpallikoondise tulevikulootus Sander Puri testimisel kuulsas Saksamaa klubis Dortmundi Borussias, kus sai kiita, kuid naasis lepinguta. 2009. aasta alguses võttis ta sama teekonna ette Bremeni Werderisse, kus teda taheti maailmakuulsa brasiillase Diego asendajaks.

Mõistetavatel põhjustel ei tulnud ka siis lepingut. Sama aasta suvel tegi Puri Lilleküla staadionil imelise mängu sõpruskohtumises Brasiilia jalgpallikoondise vastu ja õige pea tundis tema vastu huvi Šotimaa hiid Glasgow’ Celtic.

Kusjuures, kui Puri lõpuks Kreeka klubi Larisa AE-ga lepingu sõlmis, kurjustas Šotimaa ajaleht Daily Record ­Celticuga, et liiga pikalt mõtlesid ja talendika eestlase käest lasid.

Kreekasse siirdumisega algasid probleemid: Larisas kukkus ta hoolimata visadest esitustest õige pea vahetusmeeste sekka. Tänavu jaanuaris terendas raskest olukorrast väljapääs. Puri laenati Larisast  Poola kõrgliiga klubisse Korona Kielce, kus ta lootustandvalt alustas, kuid märtsi lõpus tabas teda ebaõnn, kui ta tegi viga põlvesidemetele.

Platsile naastes ei suutnud ta klubile ennast tõestada ning seega laenulepingut ei pikendatud ning ta peab tagasi siirduma Larisasse, kes kukkus uueks hooajaks Kreeka tugevuselt teise liigasse.

Keerdkäikude tõttu on märgatavalt kannatanud ka Puri tase koondise särgis ning andeka poolkaitsja tuleviku mõttes on hädavajalik, et ta leiaks endale meeskonna, kus ta uuesti leiaks enesekindluse.

Alati koondise särgis endast kõike andev Puri on tõestanud, et on jalgpalliväljakutel tõeline talent, millel ei saa lasta raisku minna.
 

Tagasi üles