Taaramäe ja Treier näitasid Orissaares klassi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Anneli Kikkas

Jalgratta maanteesõidu Eesti meistrivõistlustel olid eraldistardist sõidus teistest peajagu üle Rein Taaramäe ja Grete Treier, kes Orissaares ülekaalukalt kuldmedali võitsid.



Tänavu temposõidu tulemuse parandamise nimel ohtralt vaeva näinud Taaramäe pingutused on kandnud vilja. Cofidise meeskonda kuuluv rattur edestas hõbeda pälvinud Gert Jõeäärt rohkem kui minutiga, pronksi saanud Mart Ojavee jäi enam kui kahe minuti kaugusele. Seljavõit, ühesõnaga.

Siledal kolme pöördega 38,7 km pikkusel rajal oli Taaramäe keskmiseks kiiruseks 48,80 km/h. «Kahel esimesel ringil kimbutasid mind säärekrambid, kuid lükkasin sellegipoolest raskeima käigu sisse ja kannatasin valu. Esimesel ringil tegin endale pisut liiga,» tunnistas Taaramäe, kes möödus 25 km läbimise järel temast kaks minutit varem startinud Rene Mandrist.

Taaramäe püüab valget särki

Märtsis Prantsusmaa vormeliraja Magny-Coursi ruumides asuvas tuuletunnelis testidel käinud Taaramäe on teinud väärtuslike sekundite võitmiseks mitmeid uuendusi. Avatud kõrvakohtadega kiivri kasutusele võtmisest oleme varem kirjutanud. Nüüd loobus eestlane pikkade varrukatega temposõidukombinesooni kasutamisest.

«Tippmeeskondades on kombinesoonid tehtud erilisest materjalist, Cofidise vorm eelist ei anna ja seetõttu kasutan sama riietust kui grupisõidus,» selgitas Taaramäe. «Temposõidus tuleb end ratta seljas võimalikult väikeseks teha, pea all hoida ja kindlas asendis püsida. Sellega kaasnev valu ja ebamugavus tuleb lihtsalt ära kannatada.»

Järgmisel nädalal Tour de France’il parima noorratturi särki püüdma hakkav Taaramäe kinnitas, et tunneb end temposõidus ratta seljas mugavalt. Homme Kuressaares peetavas 190 km grupisõidus ta endal aga suuri võimalusi ei näe.

«Rada on väga kerge, kiirema liigutuse korral tuleb mulle rong sappa. Siledal maal jõuavad paljud kiiresti sõita, minu ainus lootus on, et pikk distants kulutab konkurentide jõuvarusid,» analüüsis Taaramäe.

Rahuloleva näoga liikus võistluse järel ringi reedel Saaremaa velotuuri võitnud Ojavee – temposõidu pronksmedal ületas kuhjaga Champion Systemi sprinteri lootused.

«Kullast ja hõbedast ma ei mõelnud ning arvasin, et saan viienda või kuuenda koha. Enesetunne polnud kõige parem, sest pärast Saaremaa tuuri kimbutas mind külmetushaigus,» sõnas Ojavee.

Treier võidutses naiste seas

Naiste jõuproovi poolel maal hilisemat hõbemedali omanikku Alma Sarapuud vaid 38 sekundiga edestanud Grete Treier kahekordistas finišiks oma ülekaalu. «Jalgadel oli väga raske, ma ei tundnud end üldse hästi ja otsisin sõidu vältel õiget käiku,» ütles Itaalia profinaiskonna Michela Fanini vormis sõitnud Treier.

Saaremaa velotuuri alguses pisut külmetanud ning seejärel kukkudes õlga vigastanud ja jalale suure sinika saanud Treier mitmepäevasõidu viimasele etapile ei startinud. «Pidasin otstarbekamaks taastuda, sest eelnevad päevad oli kokku üks suur kannatamine. Jäin pidevalt grupist maha, kuid mind see ei heidutanud ja kokkuvõttes tuli see mulle kindlasti kasuks,» rääkis Treier.

Täna toimub Kuressaares naiste ja neidude 86,95 km ning kuni 18-aastaste noormeeste 128,35 km munakivilõiguga vürtsitatud grupisõit. Homme asuvad stardijoonele mehed, rivis on kõik paremad peale põlvevigastust raviva Kalle Kriidi (Cofidis).

Tabloo
Eesti meistrivõistlused temposõidus, Orissaare

Mehed (38,7 km): 1. Rein Taaramäe (Cofidis) 47.34 (keskmine kiirus 48,80 km/h), 2. Gert Jõeäär (CFC) +1.05, 3. Mart Ojavee (Champion System) +2.07, 4. Rene Mandri (Endura Racing) +3.01, 5. Martin Puusepp (Guidon Chalettois) +3.44, 6. Ervin Korts-Laur (Nissan Pro Shop Team) +4.16.
U23 (38,7 km): 1. Karlo Aia (Pärnu Kalev) 51.17 (keskmine kiirus 45,28 km/h), 2. Ivo Suur (Nissan Pro Shop Team) +0.11, 3. Gab­riel Leppik (Tartu Ülikooli Akadeemiline Spordiklubi) +2.05.
Juuniorid (25,8 km): 1. Timmo Jeret (Pärnu Kalev) 33.25 (keskmine kiirus 46,32 km/h).
Naised (25,8 km): 1. Grete Treier (Michela Fanini) 36.43 (keskmine kiirus 42,16 km/h), 2. Alma Sarapuu (Hawaii Express) +1.16, 3. Viktoria Randalainen +1.51.
Juuniorid (12,9 km): 1. Karin Redi (Tartu Ülikooli Akadeemiline Spordiklubi) 20.21 (keskmine kiirus 38,03 km/h).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles