Sprindikoondise uus treener hakkab oma sõpru juhendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Ojaste on seni treeninud 35 noorsportlast, teiste seas ka Andrus Veerpalu poega ja tütart. Nüüd aga asub ta juhendama sprindikoondist, kuhu kuuluvad tema sõbrad, endised treeningukaaslased ja koolikaaslased.
Tanel Ojaste on seni treeninud 35 noorsportlast, teiste seas ka Andrus Veerpalu poega ja tütart. Nüüd aga asub ta juhendama sprindikoondist, kuhu kuuluvad tema sõbrad, endised treeningukaaslased ja koolikaaslased. Foto: Erakogu

Elu on täis keerdkäike – paar aastat tagasi mängis Tanel Ojaste koos sprindikoondislastega ühes harrastusmeeskonnas FC Otepää jalgpalli. Nüüd hakkab ta aga samu mehi suusatreenerina juhendama.


Kein Einaste, Vahur Teppan, Peeter Kümmel, Tanel Ojaste – veel praegugi kuuluvad sprindikoondislased oma uue juhendajaga samasse jalgpallimeeskonda. Väljakule on neist kõige tihedamini jõudnud aga just Ojaste, kes kõikide suusasprinteriga väga hästi läbi saab.

Mõnega neist on ta jaganud koolipinki, teistega vutti tagunud, kolmandaga koos aga suusatreeningul rassinud. Ent kuidas kehtestada end heade sõprade ja endiste koolikaaslaste karmi treenerina?

«Eks ta natuke imelik ole, et hakkasin oma häid sõpru juhendama. Ei saa öelda, et see oleks ideaalne variant. Aga usun, et probleeme sellega ei tule. Oleme kõik täiskasvanud ja tippsportlased on teadlikud, kuhu nad jõuda tahavad ja mida selleks teha tuleb,» vastas 27-aastane Ojaste, kes on lõpetanud Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna.

Kusjuures, treeningugrupi vanimaks liikmeks pole mitte tema, vaid 29-aastane Kümmel –  sprindikoondise liider ja üks eestvedajatest. Kümmeli sõnul ei vähenda vanusenumber tema usku ja austust uude juhendajasse.

«Kui sõbrad on nooremad, siis ei austa neid ju samuti vähem. Ja kui treener on oma arengus jõudnud sinnamaani, et on pädev sprindikoondist juhendama, siis miks mitte? Tal on ju vastav haridus olemas,» tõdes Kümmel.

Parim lahendus

Veel poolteist kuud tagasi suhtus Kümmel Ojaste kandidatuuri aga võrdlemisi skeptiliselt. «Treener ei pea andma ainult ideid harjutamiseks, vaid ka sportlaste vaimu üleval hoidma, meediaga suhtlema. Kas Tanel on kõigeks selleks ikka valmis?» küsis ta toona Eesti Päevalehes.

Nüüd aga tõdes ta, et Eestist polnuks paremat meest kuskilt võtta. Ojaste tunneb neid hästi, elab samuti Otepääl ning on valmis end meeste jaoks sajaprotsendiliselt pühendama.

«Ütlesin poolteist kuud tagasi sellise lause, sest lootsin, et jõuame norralasest sprinditreeneri Bjørn Kristianseniga siiski kokkuleppele. Paraku nii see ei läinud ja Tanel oli kindlasti meie jaoks parim valik. Ta on noor ja ambitsioonikas,» nentis Kümmel.

Samas ei salanud ta, et Ojastel on ka arenguruumi. Seni treenis ta noorsportlasi ja tippudega väga palju kokku ei puutunud. Seetõttu on tema jaoks uuteks kogemusteks ka täiskasvanute tiitlivõistlused ning MK-sari. «Tanel peab kindlasti kohanema pingeolukordadega ja õppima sportlasi piisavalt motiveerima. Aga usun siiski, et ta tuleb oma uue ametiga toime,» nentis Kümmel.

Ka Kein Einaste sõnul ei saa Ojaste kogenematus tippudega töötamisel koostöö puhul takistuseks. «Eks kõik peavad kuskilt alustama. Tanel on suusatamise sees üles kasvanud ning end pidevalt sel alal harinud. Usun, et ta suudab ka meie meeskonnavaimu üleval hoida.»

Vastutusrikas töö

Radikaalseid muudatusi ei hakka Ojaste esialgu sisse viima. Kõigepealt võtab ta aega, et iga sportlasega individuaalselt rääkida ning plaanid paika panna. Seejärel suhtleb ka meeste endise treeneri Kristianseniga. Treeninguplaanid valmivad iga sportlase ja Ojaste koostööna.

«Annan endale aru, et lihtne ei saa see olema. See on väga vastutusrikas töö. Kui sportlastel hooaeg ei õnnestu, siis treener vastutab,» nentis Ojaste, kes varasemalt treenis 35 noorsportlast. Teiste seas ka Andrus Veerpalu poega ja tütart.

Just endistest õpilastest loobumise küsimus oli tema jaoks kõige keerulisem. Seda enam, et lühikese ajaga on Otepääle uut lastetreenerit väga raske leida. «Teiselt poolt olid sprindikoondislased treenerita ja aeg tiksus. Pidin selle otsuse ära tegema,» tõdes treener Kalju Ojaste poeg Tanel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles