VIDEOD: Tšerepannikovi ja Dzjuba karistamine tõi kaasa tulise vaidluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Tšerepannikov (vasakul) ja Taivo Püi.
Sergei Tšerepannikov (vasakul) ja Taivo Püi. Foto: jooksuportaal

Spordiklubi Stamina kavatseb esitada Nõmme 3000 m seeriajooksul Sergei Tšerepannikovi ja Ilja Dzjuba diskvalifisteeririmise peale protesti, mida hakkab arutama Eesti kergejõustikuliidu juhatus.

Spordiklubi Stamina juhi Urmo Raiendi sõnul apelleeritakse protestis sellele, et IAAFi määrustiku punkti 144 järgi oleksid kohtunikud pidanud tegema kõigepealt hoiatuse ja alles korduval rikkumisel Tšerepannikovi diskvalifisteerima. «Dzjuba osas on põhimõtteliselt sama, kuigi tema käitumist võib käsitleda ebasportlikuna,» ütles Raiend Jooksuportaalile.

Reegel 125 punkt 5 sätestab, mismoodi hoiatus kohtunike poolt antakse. Hoiatus tehakse näidates võistlejale, kes rikub reeglit või käitub ebasportlikult, kollast kaarti ja diskvalifitseerimise puhul punast kaarti.

«Kohtunikud oleksid pidanud Dzjubale või Tšerepannikovile või mõlemale näitama kollast kaarti. Kui nad poleks aru saanud, siis oleks kohtunikel olnud õigus pärast seda mõlemad diksvalifitseerida,» lausus Raiend. «Nii kollase kui punase kaardi näitamine tuleb kanda protokolli. Kuna hoiatust ei tehtud, siis on vähemalt Tšerepannikovi diskvalifisteerimine reeglite vastane.»

Raiendi arvates seisnes kohtunike viga selles, et nad ei püüdnud rikkumist ennetada ja ära hoida ehk jätsid kasutamata nende kohustuse teha hoiatus. Raiendi sõnul tahab klubi protesti abimaterjalina juurde lisada Erko Õunapuu filmitud video 25. juunil Tallinnas Hiiu staadionil aset leidnud Nõmme 3000 m seeriajooksust. «Seal on hästi näha, et kohtunikud on passiivsed ja lasid sündmusel toimuda,» märkis ta.

Kohtunikud diskvalifitseerisid ajaga 8.15 jooksu võitnud Stamina Arcotransport tiimi jooksja Sergei Tšerepannikovi, kuna 500 m enne lõppu tegi talle «jänesena» tempot ringiga maha jäänud klubikaaslane Ilja Dzjuba. IAAFi reegel 144 keelab jooksu vedamise ringi sisse saanud võistleja poolt. Ka Dzjuba diskvalifisteeriti.

Pärast jooksu tekkinud vaidlusest saab videoid vaadata SIIT ja SIIT ning jooksu videot SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles