Hjelmeset: loodetavasti mäletatakse Myllylät tema saavutuste, mitte dopingutarvitamise pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mika Myllylä
Mika Myllylä Foto: Liis Treimann

41-aastase Soome suusalegendi Mika Myllylä ootamatu surm šokeeris kogu suusamaailma.

Myllylä suri ööl vastu tänast oma kodus, surma põhjus pole veel teada.

«Oi-oi-oi, on see tõesti tõsi? See uudis tuli tõelise šokina,» tunnistas Soome üks legendaarsemaid suusatajaid, 61-aastane Juha Mieto Iltalehtile. «Ma ei osanud seda oodata. See toob pähe nii palju mõtteid, mida ma ei taha mõelda.»

«See on äärmiselt kurb uudis, tunnen tema perekonnale kaasa,» sõnas Norra legendaarne suusataja Bjørn Dæhlie NRK-le.

Myllylä võitis karjääri jooksul üke olümpiakulla ja neli MM-kulda. Esimese maailmameistritiitli võitis ta 1997. aasta MMil 50 km ja olümpiakulla võitis ta aasta hiljem Naganos 30 km sõidus. Mõlemal võistlusel pidi tema järel hõbemedaliga leppima norralane Erling Jevne.

«Minu silmis oli ta suurepärane sportlane. Ta oli äärmiselt tore inimene, kes sattus halba keskkonda, kus talle pakuti keelatud aineid,» rääkis Jevne NRK-le. «Usun, et ta olnuks ka ilma abivahenditeta maailma tipus.»

Mäletatavasti jäi Myllylä 2001. aastal Lahti MMil dopinguga vahele ning talle määrati kaheaastane võistluskeeld, pärast seda ei suutnud ta enam oma parimale tasemele tõusta.

Norra vanameistri Odd-Bjørn Hjelmeseti sõnul oli Myllylä võistlusvälisel ajal väga meeldiv inimene. «Ta oli 1997. aastal Trondheimis ja 1999. aastal Ramsaus tõeline meister, aga siis tuli 2001. aasta ning siis mu austus tema vastu vähenes,» tunnistas Hjelmeset VG-le. «See on kurb, kui inimesed nii noorelt surevad. Kui sellised asjad juhtuvad, unustatakse 2001. aastal juhtunu ära. Ta oli väga meeldiv inimene.»

Hjelmeset lisas, et loodab, et inimesed ei mäleta teda üksnes 2001. aasta dopinguskandaali tõttu. «Loodan, et teda mäletatakse tema saavutuste tõttu pärast. Mina küll mäletan, eriti Trondheimi 50 km sõitu, see oli vapustav hetk,» sõnas Hjelmeset.

Norra suusalegend Oddvar Brå oli 2001. aastal Lahtis, kui Soome suusatamist ulatuslik dopinguskandaal tabas. «Ma ei tundnud Myllylät isiklikult, sest tema alustas karjääri, kui mina lõpetasin, aga tal oli hea karjäär,» rääkis Brå VG-le. «Kahjuks tuli välja, et ta polnud päris puhas. Olin Lahtis, kui skandaal puhkes ja see oli äärmiselt kurb, nii Soome suusatajate kui ka MMi jaoks. Nüüd, tagantjärele mõeldes on see ikkagi hea, et nende patustamine välja tuli.»

«Väga kurb, et niimoodi juhtus,» sõnas kahekordne olümpiavõitja Frode Estil Dagbladetile. «Pärast karjääri lõppu pole tema elu just kõige paremini läinud. Lahti dopinguskandaali järel oli tal väga raske avalikkuse ette minna, võib-olla sellepärast läkski kõik tema elus valesti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles