Soome politsei uurib Myllylä surma tagamaid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varalahkunud Soome suusakuulsuse Mika Myllylä surma põhjuse selgitab lahkamine.
Varalahkunud Soome suusakuulsuse Mika Myllylä surma põhjuse selgitab lahkamine. Foto: AFP/SCANPIX

Soome politsei püüab saada selgust ööl vastu teisipäeva siit ilmast lahkunud 41-aastase suusalegendi Mika Myllylä viimaste tundide kohta, surma ametlik põhjus selgub pärast lahkamist.



Kesk-Pohjanmaa ja Pietarsaari politseiameti ülemkomissar Teemu Heikkinen rääkis ajalehele Ilta-Sanomat, et politseinikud on küsitlenud mitmeid inimesi. Ta rõhutas, et olukord ei ole muutunud ja Myllylä surm pole millegi kriminaalsega seotud.

Soome meedias ringlesid varem jutud, nagu oleks intsident seotud tulistamisega. «Tahan lükata ümber kõik kuuldused: siin ei ole tulistamisega mingit pistmist,» rõhutas Heikkinen.

Kesk-Pohjanmaa maakonnas Kokkolas elanud Myllylät nägid tema naabrid elusalt esmaspäeva õhtul, kui ta naasis koju koos kolme külalisega. Võõrad olid hiljem lahkunud, kuid üks neist tuli järgmisel hommikul tagasi, aga ei julgenud lahtisest terrassiuksest sisse minna.

Ekssuusataja naaber läks seejärel ise majja ja leidis eest teadvusetu Myllylä. Võõras  oli lahkunud maja juurest joostes.

Soome suusaliidu esimees Matti Sundberg tunnistas Helsingin Sanomatele, et  suusamaailma abi jäi Myllylät silmas pidades liiga väheseks.

Kunagine tippsuusataja ei saanud üle 2001. aastal Lahti MM-võistlustel lahvatanud dopinguskandaalist, viimastel aastatel kaotas ta kontrolli oma elu üle. Dopinguafääri lahtiharutamine, mis kestab siiani, üksnes kiirendas tema allakäiku.

«Myllylä lahkumine on tragöödia,» tunnistas Sundberg. «Oleks pidanud midagi oluliselt varem ja tunduvalt rohkem ette võtma. Ta oli juba ammu kehvas seisundis.»

Sundberg on seisukohal, et Soomes tuleb senisest tõsisemalt aidata endistel tippsportlastel argiellu sulanduda. Ka loodab ta näha spordiringkondade ja kogu ühiskonna senisest positiivsemat suhtumist.

«Soome kultuur ja positsioon on vigane ning primitiivne. Me mõtleme üldiselt vaid ühele asjale. Peksasaanut materdatakse avalikult ja individuaalselt. See on jõhker ja karm ühiskond, kus inimlikkuse jaoks ei näi ruumi olevat,» rääkis Sundberg.

Haapajärvi linnavalitsuse hoones saab alates neljapäevast tutvuda Myllylä mälestusnäitusega. Vitriinidesse on pandud välja autasusid, suusakostüüme ja medalitele aidanud suuski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles