Rehemaa üllatas Olosel iseennastki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondislane Aivar Rehemaa
Eesti koondislane Aivar Rehemaa Foto: Alois Fcertnir

«Ega ma rõõmust just lakke ei hüpanud, aga esimesele MK-etapile võib nüüd rahuliku südamega vastu minna!» kommenteeris suusahooaja avavõistlusel Olosel 15 km klassikasõidus teise koha saanud Aivar Rehemaa oma esitust.


Esimest korda elus suutis 26-aastane Rehemaa sellel distantsil alistada kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu. Esimest korda elus tõusis ta tippkonkurentsis poodiumile. Ja esimest korda elus alustas ta oma hooaega nii hiilgava etteastega.



Põhiküsimus, mis mehele viimastel päevadel esitatud: ehk on hea vorm liiga vara saabunud? Aga Rehemaa ei karda seda küsimust.



«Ma loodan, et mitte. Ehk on minu tase lihtsalt tõusnud ja see pole veel liiga hea. Töötame rahulikult edasi,» vastas 2002. aasta juunioride maailmameister, kes tunnistas, et valmistas ka iseendale sellise esitusega väikese üllatuse.



Anatoli Šmiguni käe all harjutavat eestlast edestas vaid sakslane Tobias Angerer, kes jõudis finišisse 11 sekundit parema ajaga. Andrus Veerpalu pidi tunnistama Rehemaa 9- ning Jaak Mae kaotas noorele konkurendile 39-sekundiga. Kahekordse olümpiavõitja alistamine polnud Rehemaale eesmärk omaette.



 Samuti ei tähtsustaks ta laupäevast võistlust üle, sest nagu ta ise ütleb: «Jaak ja Andrus on vanad kalad, küll nad juba teavad, millal nii-öelda gaas põhja panna.»



Ometi tekitas Rehemaa esitus tippsuusatajate seas teatavat elevust. «Konkurendid olid üsna üllatunud. Paljud soovisid õnne ja tulid rääkima. Aga ma ütlesin, et see pole ju MK-etapp, see on kõigest eelsoojendus,» avaldas Rehemaa ja lisas: «Kui MK-etapil suudaks niimoodi sõita, siis oleks põhjust rõõmustada. Sain siin lihtsalt kinnituse, et suudan hästi sõita.»



Eesti suusakoondise peatreenerile Mati Alaverile Rehemaa esitus üllatusena ei tulnud. Ta ootas sellist tulemust mehelt juba ammu. «See on Aivari treeningu vili, mis on nüüd sinnamaani viinud, et ta suudab maailma parimatega võidelda. Üllatus oli minu jaoks pigem see, et läbimurre eelmisel aastal nii lühikeseks jäi,» arutles Alaver, kellele valmistas heameelt ka Andrus Veerpalu võistlus.



«Usun, et Andruse kohta võib julgelt öelda –

back in business

. Ta kaotas võitjale vaid 1,1 protsendiga.»



Alaver tõi Veerpalu seisundist ka hea näite, mis valedetektori testis ilmselt alati läbi laseks.


«Andrusel on kaks väljendit, millega ta oma enesetunnet kirjeldab. Esimene on «enam-vähem» ja teine «normaalne». Kui kõik on kas halvasti või väga halvasti, siis kasutab ta esimest varianti. Ja kui olukord on tegelikult hea või väga hea, siis tuleb kasutusele teine variant,» avaldas 20 aastat Veerpaluga koostööd teinud Alaver.



Ja milline variant laupäeval kasutusele tuli? Loomulikult «normaalne».



Kiidusõnu pälvis Alaverilt ka klassikadistantsil 13. koha saanud Jaak Mae, kellel peatreeneri sõnul on kõik eeldused MK-etapil esikümnesse sõita. Lisaks talle ka Priit Narusk ning nooruke Algo Kärp, kes sai 16. koha. Ka Kaspar Kokk pole oma hooaega kunagi varem nii hästi alustanud. Kui laupäevase klassikasõidu hindas Alaver väga heaks, siis eilne vabatehnikasõit oli eestlaste jaoks tagasihoidlik.



Koondise parim oli taas Rehemaa, kes sai kaheksanda koha. Võitja Aleksandr Legkov edestas eestlast 43,6 sekundiga. «Laias laastus võib sõiduga rahule jääda. Aga särtsust ja võitluslikkusest jäi natuke puudu,» selgitas Rehemaa, kes andis just viimasel ringil natuke järele.



Teised Eesti meessuusatajad 30 parema sekka ei mahtunud. Jaak Mae kaotas võitjale 1.27,7 ja oli 38., Indrek Tobrelutsul kogunes kaotust 1.44,0 ja ta oli 56., Priit Narusk 58. (+1.44,7), Eeri Vahtra 66. (+1.58,7) ja Kaspar Kokk 68. (+2.04,3). Naiste 10 km vabatehnikas sai Tatjana Mannima Eesti parimana 22. koha.



Juba nädala aja pärast võistlevad eestlased Gällivare MK-etapil. Eestlaste põhiala, 15 kilomeetri klassikasõitu seal kavas pole. Seetõttu pole ootused ka väga kõrgel. Kahe nädala pärast on Kuusamo MK-etapil eestlaste leivanumber aga juba kavas ning seal on Alaveri sõnul kolmel mehel potentsiaali esikümnesse sõita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles