Saaremaal maja ehitav Ehlvest unistab omanimelisest malekoolist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Ehlvest.
Jaan Ehlvest. Foto: Liis Treimann

Suurest maletamisest tagasi tõmbuv Jaan Ehlvest viibib praegu Saaremaal, kus ta tegeleb Veere sadama läheduses oma maja lõpuniehitamisega.

Kunagi oli majakarp isegi müügis, kuid kuna ostjaid ei leidunud, otsustaski male suurmeister hakata hoonet endale elamiseks viimistlema. «Eks nokitsemist jätkub maja kallal veel aastateks,» tõdes Ehlvest intervjuus ajalehele Meie Maa.

Malemängimisest tasapisi tagasi tõmbuv Ehlvest näeb perspektiivi noormaletajate koolitamises ning loodab kunagi jõuda niikaugele, et luua omanimeline malekool.

«Kevadel andsin Tallinnas lastele maletunde ja sügisel loodan jätkata,» sõnas Ehlvest. «Treenin neid noori, kes soovivad kunagi tippu jõuda. Praegu füüsiliselt kooli veel pole, kuid olen selles suunas esimesi samme astunud. Minu hinnangul võiks tulevikus Eestis eelkooliealiste ja esimese klassi õpilaste õppekavva lülitada ka maleõpetuse. Male on parem kui arvutimängud, sest arvutimängudega veedad vaid aega, kuid male annab ka praktilist kasu mõtte ja mälu treenimisel.»

Maletamist võtab Ehlvest praegu tööna, mis on ka tema ainus sissetulekuallikas. Tänavu on ta enda sõnul maleturniiridel vähe kaasa löönud ja osalenud vaid kolmel turniiril USAs, mille lipu all võistleb ta ka praegu kunagiste erimeelsuste tõttu Eesti Maleliidu juhatusega. USA lipu all võistlemine ei tähenda aga seda, et Ehlvest oleks loobunud Eesti kodakondsusest.

Ehlvesti sõnul on kahetsusväärne, et Eesti maleliidu põhikirjalise tegevuse sekka ei kuulu tippude ettevalmistamine. «Pole visiooni, mida ja kuidas teha, et meie rahva seast võiks uus tugev maletaja tekkida. Praegusest suhtumisest jääb mulje, et meile pole uusi Kereseid vaja. Eestis pole olnud juttu male arendamisest ja prioriteetidest. Eesti male eelarve on ligi sada korda väiksem kui näiteks Armeenias ja Aserbaidžaanis. Eesti riigis pole tippmaletajal olnud võimalust end ainult maletamisega ära majandada,» osutas Ehlvest.

Suurmeistri kinnitusel pole male osatähtsus maailmas võrreldes Garri Kasparovi ja Anatoli Karpovi aegsete tuliste duellidega vähenenud. Küll aga on vahepeal oluliselt suurenenud internetist lähtuva info tulv ja nii lahustub ka male üldises infomassis senisest enam. Et male pole vähetähtsamaks muutunud, annab kinnitust seegi, et võrreldes paarikümne aasta taguse ajaga on maleturniiride auhinnfondid palju suuremad.

«Ma arvan, et väikesel riigil on vaja oma tippu, et male või mõni muu spordiala jälle tuule tiibadesse saaks,» leidis Jaan Ehlvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles