Kirsipuu: Taaramäe teeb Touril elu parimat sõitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe (punases) säästis eilsel Touri etapil peagrupis veeredes energiat.
Rein Taaramäe (punases) säästis eilsel Touri etapil peagrupis veeredes energiat. Foto: Reuters/ScanPix

Eelmisel nädalal Tour de France’i väisanud rattalegendi Jaan Kirsipuu hinnangul võib Rein Taaramäe õnnestumise korral esikümnesse jõuda.

Eile 42. sünnipäeva tähistanud Kirsipuu, kes on ainsa eestlasena kandnud Touri kollast liidrisärki, sõnul tal enne iga-aastast suurvõistlust Taaramäe osas ootused puudusid, sest Cofidise rattur polnud varem sellist katsumust läbinud.

«Pole kahtlust, et Taaramäe teeb Touril elu parimat mitmepäevasõitu. Kui Taaramäe suudab sama taset hoida, on kindlasti tegemist suure kordaminekuga hoolimata sellest, kas ta saab valge särgi või jõuab esikümnesse,» rääkis Kirsipuu.
Kümne parema mehe sekka jõudmine on Kirsipuu sõnul reaalne. «Üllatusi on juba sündinud ja sünnib ilmselt veelgi,» lisas ta.

Pikad ja rasked etapid
Oma tippajal maailma parimate sprinterite sekka kuulunud ja alati Touri pooleli jätnud Kirsipuu mõistab noorema kolleegi otsust Touri vältel telefonikõnedele mitte vastata ja blogi vahendusel oma kommentaare jagada.

«Taaramäe on proff ega lähe ahvatlustega kaasa. Tal on ajakirjandusega suhtlemiseks oma viis ja sõidu analüüsimine aitab pingeid maandada. Taaramäe kasutab vaba aega puhkamiseks, meediaga suhtlemine kurnaks ta vaimu,» ütles Taaramäega Touri vältel ühe korra rääkinud Kirsipuu.

Taaramäe naelutas pöidlahoidjad televiisori ette üleeile, kui ta Touri seni raskeimal etapil mehise sõidu tegi. Lõpujoone 15ndana ületanud Taaramäe kaotas belglasest võitjale Jelle Vanendertile (Omega Pharma) 2.23, kuid tõusis kokkuvõttes 13. positsioonile.

Noorratturite arvestuses säilitas Taaramäe teise koha, üldliidriks kerkis teda 1.07ga edestav kolumblane Rigoberto Uran (Sky).

«Enesetunne oli alguses superhea, kuid lõpus läks järjest raskemaks. Nii juhtub minuga tihti, kui etapp on liiga raske ja pikk,» kirjutas Taaramäe rattaprofid.ee blogis. «Alguses on lihtsam kui paljudel kõvematel meestel, kuid lõpp kipub ära vajuma. Minu mootor vajab veel aastakesi, et ökonoomsust omandada.»

Väsimust polnud
«Viimase mäe alguses polnud mul väga raske, aga umbes 2 km hiljem hakkas üks suur kannatamine,» jätkas Taaramäe. «Kannatasin nii kaua, kuni keegi ründas ja siis ei hakanud neile järgnema. Umbes 10 km enne lõppu siis tuli tagant Kevin De Weert. Sõitsime koos umbes 3 km ja olin nii-nii punases kogu selle aja, et ühel hetkel lihtsalt lasin jala sirgu. Puhkasin minutikese ja võtsin oma rütmi.»

Eile sõidetud 15. etapp üldarvestuse esiotsas muudatusi kaasa ei toonud. Grupifiniši võitis Mark Cavendish (HTC), Taaramäe sai peagrupis 26. koha.

«Oli oodata kõva tuult ja vihma ning oli oht, et lõpus lõhub tuul pundi mitmeks. Vihma aga ei tulnud ja tuulgi kadus lõpus ära,» märkis Taaramäe.

«Otsustasin, et kuna suur meeskond mind ei abista – pole ka põhjust, olen veel liiga pehme, et kogu tiim mulle saaks loota –, siis pidin ise positsiooni pärast võitlema ja energiat raiskama.

Põhiline oli kukkumisi ja ajakaotust vältida. Jalg oli hea ja väsimust väga ei tundnud ning niiviisi oli 50 parema seas lihtne tiirelda. Ilmselt olid paljud ratturid pooleldi koomas eelmistest päevadest.»

Täna on Touril puhkepäev, millele järgneb neli karmi mäeetappi Alpides ja 41 km temposõit. Tourile pannakse punkt pühapäeval sprinteritele mõeldud 160 km etapil Creteilist Pariisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles