Video: Hiina olümpialootusest sai kerjus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shangwu Zhang poseerib talle Pekingis antud hotellitoas.
Shangwu Zhang poseerib talle Pekingis antud hotellitoas. Foto: SCANPIX

27-aastane Shangwu Zhang oli kunagi Hiina üks lootustandavamaid riistvõimlejaid, ent pärast karjääri lõppu on mehe elu aina allamäge läinud ja lõpuks ei jäänud tal muud üle, kui Pekingi tänavatel kerjata.

Eelmisel nädalal tundis üks Hiina blogija, varjunimega Wind Wave Wangfujingi metroojaamas akrobaatikatrikke sooritanud kerjuses ära kunagise võimleja ning kirjutas sellest oma blogisse: «Ta on seal igal hommikul enne kui ma tööle lähen ja kui kell kaheksa õhtul koju hakkan minema, on ta ikka veel seal. Riik on ta hüljanud.»

Zhang valiti 1995. aastal Hiina koondisesse ja ta asus treenima Ateena olümpia nimel. 2001. aastal võitis ta Pekingis peetud universiaadil kaks kuldmedalit. Paraku jäi olümpia tema jaoks unistuseks, kuna 2003. aastal vigastas ta Achilleuse kõõlust ega pääsenud seetõttu 2004. aasta Ateena olümpiale sõitnud koondisesse. Vigastus osutus nii tõsiseks, et ta oli sunnitud karjääri lõpetama, vahendab AFP.

Sellest alates hakkaski kõik allamäge minema, ta ei suutnud kasinast toetusest ära elada ning lõpuks muutus olukord nii hulluks, et ta müüs oma kuldmedalid vähem kui 20 dollari eest.

2007. aastal mõisteti ta süüdi vargustes ja saadeti neljaks aastaks vanglasse, kust ta vabanes tänavu aprillis.

Sellest ajast alates on ta tänavatel akrobaatikatrikke sooritades kerjanud ning maganud öösiti internetikohvikutes.

Zhang selgitas oma blogis, et on sunnitud kerjama, kuna tal pole mingit haridust ja seetõttu on tööd raske leida, kuid tal on raha vaja, kuna tema vanaisa on tõsiselt haige.

Tänu kõvasti meedias kajastust leidnud Zhangi juhtumile on nüüd ilmnenud veel teisedki karjääri lõpetanud Hiina tippsportlased, kes vaesuses siplevad.

Zhangi juhtum võib aga leida õnneliku lõpu ja seda tänu just meediale – tema lugu uudistest näinud inimesed hakkasid talle raha koguma, talle on tehtud mitmeid tööpakkumisi ning ta sai endale ühes hotellis toa.

Uudislugu Zhangi kurvast saatusest saab vaadata siit (video on hiinakeelne, kuid ingliskeelsete subtiitritega).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles