Sõber: mis mina, poisid tegid asja ära

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõber.
Andres Sõber. Foto: Arvet Mägi

«Mis mina… mul on siin nii vägevad poisid, nemad tegid selle asja ära,» sõnas Eesti U20 korvpallikoondise peatreener Andres Sõber. Tehtud sai aga suur asi: laupäeva hilisõhtul alistasid Eesti noormehed EMi B-divisjoni poolfinaalis Belgia 64:61 ja tõusid A-divisjoni.

Sõber tunnistas, et enne mängu pelgas ta seni turniiril vaid võite tunnistanud Belgia koondist. Korvi all oli vastasel kasutada kaks head pikka, olulist rolli mängisid ka kaks mustanahalist mängijat.

«Mõtlesin enne mängu, et kui suudame esimesel poolajal hoida seisu tasakaalus, on kõik võimalik. Teisel poolajal läksime riskile: ütlesin poistele, et enne ei tohi vastased visata ühtegi punkti, kui meil on kolm viga täis. See töötas, belglased hakkasid väristama,» kirjeldas Sõber, kes 18 sekundit enne lõppu võttis viigiseisul minutilise mõtlemisaja.

«Käskisin teha kohe vea, et saaksime viimase rünnaku endale. Vastased olid juba nii ebakindlad, et viskasid kaks vabaviset mööda.»
Kuna eelmisel rünnakul oli Rain Veideman mööda visanud, võttis viimase viske õiguse endale Janar Soo. Viis sekundit enne lõppu sopsaski ta kolmese. Belgia enam viskele ei jõudnud. Enne otsustavat viset oli Soo selles mängus saatnud rõngast mööda kõik seitse kolmest.

«Ütlesin talle juba varem, et mind ei huvita su möödavisked, küll lõpuks ära paned,» rääkis Sõber. «Soo jättis sellel turniiril üldse väga hea mulje. Tal jäi ju terve hooaeg vahele, aga siin mängis väga hästi.» Hõreda korvialusega Eesti koondises pidi 195 cm pikkune Soo täitma kohati ka keskmängija rolli.
Eesti suurim korvikütt oli meeskonna kapten Rain Veideman 15 punktiga, lisaks tegi ta ka neli vaheltlõiget. Soo ja Rannar Raap lisasid 13, Martin Dorbek 12 punkti. Jaan Puidet võttis maha 12 lauapalli. 

Kuna A-divisjoni pääsevad kaks esimest meeskonda, oli poolfinaali võiduga eestlaste peamine eesmärk täidetud. Eile hilisõhtul heitlesid nad siiski Gruusiaga turniiri esikoha eest. Mäng lõppes pärast Postimehe trükkiminekut.

Eesti koondis paistis EMil silma väga ebastandardse koosseisuga. Turniiri esimeses pooles kasutas Sõber julgemalt ka koondise pikemaid mehi, kuid pärast ülinappi kaotust Gruusiale tegi panuse lühematele meestele.

«Puidet sai suure ründaja kohal hästi hakkama. Ta on küll keskmängijatest lühem, kuid hüppab selle võrra kõrgemale. Lauavõitluses oli ta ikka väga hea,» kiitis Sõber. «Tegelikult mängisid kõik poisid vahvalt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles