Tour'i üldvõitja Evans: minusse uskusid vähesed

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cadel Evans
Cadel Evans Foto: SCANPIX

Tänavuse Tour de France'i velotuuri esimese austraallasena võitnud Cadel Evansil (BMC Racing) täitus unistus, mis tal oli tekkinud juba 20 aastat tagasi, 14-aastase teismelisena.

«Sellest on 20 aastat, kui vaatasin televiisori vahendusel oma esimest Tour de France'i ja ütlesin endale, et tahan selle võistluse võita. Enamik inimesed ei uskunud minusse,» meenutas pärast 1923. aastat vanim tuuri võitja, 34-aastane Evans. «Ometi mõned head inimesed julgustasid mind. Näiteks minu esimene treener.»

Varem kaks korda maailma mainekamal velotuuril üldarvestuses teiseks jäänud Evansi loo teeb eriti imeliseks see, et mees jõudis maanteerataste juurde võrdlemisi hilja. Evans astus kaherattaliste maailma varajases nooruses, kuid esmalt sõitis ta BMXi. Edasi hakkas austraallane sõitma mägiratastega ning teda saatis suur edu – mees krooniti kahel korral maailmameistriks. 2001. aastal veenis tema tollase maanteeratta tiimi treener Aldo Sassi vahetama mägirattad maanteerataste vastu.

«Aldo Sassi alati uskus minusse rohkem kui ma ise,» meenutas emotsionaalne Evans eelmisel aastal surnud juhendajat. «Mingil hetkel ta ütles mulle, et loodab minust ühe suurtuuri võitjat, loodetavasti just Tour de France'i oma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles