Rööv päise päeva ajal – Risto Mätas jäi MM-piletita

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Mätas
Risto Mätas Foto: Toomas Huik

Kuldliiga finaaletapi meeste odavise pakkus erakordset pinget ja dramaatilise lõpplahenduse. Tänavuse hooaja Eesti parim odaviskaja Risto Mätas jääb MMilt kõrvale, Daegusse sõidab eile kolmanda koha saanud Mihkel Kukk.

Möll odaviskesektoris sai alguse juba esimesel katsel, kui Marko Jänes püstitas isikliku rekordi 80.33 ja täitis sellega MMi B-normi. Kolmandal katsel paugutas aga Mätas 81.56 ja oli ise kinni MM-pääsmes.

Kahe B-normi täitja võrdluses oli otsustavam Eesti meistrivõistluste koht. Mätas oli seal Jänesest parem.
Kuid see polnud veel lõpp – neljandas voorus viskas Kukk 80.07. Samuti MMi B-norm, ja kuna tegemist on tänavuse Eesti meistriga, tõusis Daegusse sõitjaks just tema. Nüüd võis Mätast päästa vaid see, kui ta ise või Kukk oleksid viimaste katsetega täitnud A-normi 82 meetrit.

Paraku seda ei juhtunud ja terve hooaja kodust odaviske edetabelit valitsenud Mätas ei saa MMil osaleda.
«Andsin endast maksimumi, kuid ikkagi tehti ära,» nentis Mätas nukralt. «Võib-olla tuli viimastel katsetel juba kramp sisse. Tegelikult oli ju väga kõva võistlus – kolm eestlast üle 80 meetri… tahaks rõõmustada, aga hinges kripeldab.»

Tänavu kolmel võistlusel üle 80 meetri joone visanud ja korduvalt ka selle lähedale jõudnud Mätas uskus, et sellise stabiilsusega oleks ta suutnud MMil midagi korda saata, kuid nüüd ei saa ta seda kunagi teada.

Ootamatult MM-koondisse tõusnud Kukk tunnistas, et tekkinud olukord on Mätase suhtes ebaõiglane, kuid reeglid on reeglid ja need olid teada juba hooaja alguses. «See on sport. Tulin siia võistlusele teadmisega, et see on mu viimane võimalus,» rääkis ta.

«Tunnen, et olen tehniliselt muutunud paremaks ja palju on kinni õnnes – kui käsi jääb hästi odale taha, võib tulla hea tulemus.»

Mätasel on veel esmaspäevani aega oma tulemust paranda, kuid juba paari päeva pärast sõidab ta universiaadile. «Üks võistlus on laupäeval Soomes, kuid panin universiaadile sõitmise plaanid juba kevadel paika, neid ei saa muuta. Toona ei osanud ma sellist seisu ette näha,» selgitas ta. Universiaadile sõidab ka Kukk. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles