Rulluisutamine – noor ent stabiilne tegija spordimaastikul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rulluisutajad.
Rulluisutajad. Foto: Peeter Langovits

Rulluisutamise laiem harrastamine Eestis sai alguse kümmekond aastat tagasi koos kergliiklusteede võrgu laienemisega.

Algaastatel toimusid selle ala võistlused vaid väga väikesele seltskonnale, näiteks Saku Suverulli 90ndatel toimuvast võistlusest võttis tavaliselt osa ca 30 uisuhuvilist. Aastatega on loomulikult kasvanud nii rahvaspordiüritustest osavõtjate arv kui ka pakutavate võistluste arvukus.

Tartu Rulluisumaraton tähistab sel aastal oma esimest väikest juubelit, toimudes viiendat korda. Ilmselt üldsusele enim tuntud suusamaraton jõudis sel aastal juba 40nda toimumiskorrani, talle järgnevad tänavu 30ndat juubelit tähistanud Tartu Rattaralli ning järgmisel aastal sama vanaks saav Tartu Jooksumaraton. Kõik need kolm vanakoolitegijat alustasid omal ajal traditsiooniliste spordialade baasil ning ka täna ei ole osalejate huvi nende vastu raugenud. Niisiis on rulluisumaraton Tartu maratonidepere noorim liige, mis on igati loogiline, sest ka maailmakarikaetappidel vaieldi alles mõned aastad tagasi selle spordiala reeglite üle.

Vaatamata noorusele stabiilsus saavutatud

Vaadates viimastel aastatel suvistest rahvaspordiüritustest osavõtnute arvu Eestis võib öelda, et rulluisutamises on saabunud stabiilsuse aeg. Talvine Tartu Maraton on aga vastupidiselt teinud viimasel kahel aastal läbi tohutu kasvutempo. Nii näiteks startis 2009. aasta Tartu Maratonil üle 6000 suusataja, 2010. ning 2011. aastal oli neid aga juba üle 8000. Ka jooksu- ning maastikurattamaratonid toimuvad jõudsalt, nende osalejate arvud on viimastel aastatel stabiilselt kasvanud, jõudes tänaseks 6-7 tuhande kanti. Ka Tartu Rulluisumaraton on oma koha spordisõprade seas leidnud. 1000 osaleja piir ületati juba teisel toimumiskorral aastal 2008. Maratoni senine osalejaterekord jääb aga aastasse 2009, mil rajal oli üle 1500 rullisõbra.

Info Tartu Rulluisumaratonist levis väga kiiresti ka välismaa harrastajateni. Juba teisel aastal olid esindatud kõik naaberriigid ning edasistel aastatel on seltskond läinud üha kirjumaks. Sel aastal on end kirja pannud 13 riigi esindajad, kellest eksootilisemad kahtlemata Venetsueelast ja Katarist.

Uisutajaid tegelikult rohkem kui näitavad rahvaspordiürituste osavõtunumbrid

Vaadates aga Tartu ümbruse kergliiklusteede aktiivset treeningkasutust, võib öelda, et ülaltoodud numbrid ei kajasta uisutajate kogukonna tegelikku suurust.

Mõned levinumad müüdid, mis võivad takistada tavaharrastajaid esmakordselt teistega koos võistlustulle asumast:

-         hirm suures grupis sõitmise ees,

-         hirm vihmaga sõitmise ees,

-         hirm laskumiste ees,

-         hirm maratoni distantsi ees.

Allikas: Klubi Tartu Maraton.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles