Kangert: kardan ainult tervise pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert
Tanel Kangert Foto: Andres Kalvik

Hispaania velotuuril startiva Tanel Kangerti hinnangul on teine Vueltal osalev eestlane Rein Taaramäe väga heas vormis. «Ma ei tea, mida Rein ootab. Et talle tiivad selga kasvaksid?» sõnas Kangert.

Kaks päeva Eestis viibinud, eile juba Prantsusmaal treeninud ja täna Hispaaniasse lendav Kangert pole senise karjääri vältel rohkem kui kümme päeva järjest võidu sõitnud ning seetõttu valdab teda oma esimese suurtuuri Vuelta eel meeldiv ärevus.

«Pabistan ainult oma tervise pärast,» tunnistas Kasahstani suurmeeskonna Astana hingekirja kuuluv Kangert. «Vuelta etapid on mägisemad kui Tour de France’il, kuid õnneks pole need väga pikad. Müts maha nende meeste ees, kes tänavusel Giro d’Italial päevas üle seitsme tunni võidu sõitsid ja lõpuni kestsid. See oli minu jaoks ekstreemsuse lagi.»

Väga põhjalikku ettevalmistust ei õnnestunud Kangertil Hispaania tuuriks teha. Ta käis Itaalia Alpides Livignos verenäitajaid parandamas, kuid efekti pole see tema sõnul veel andnud. «Alpitelgikuurid on mulle paremini mõjunud,» lisas 24-aastane sportlane.

Peale Kangerti osaleb Vueltal teinegi eestlane, Prantsusmaa velotuuril 12. koha saanud Cofidise esinumber Rein Taaramäe. Vändrast pärit mehed sõitsid kopsud lahti eelmisel nädalal toimunud Tour de l’Ainil.

«Ma ei tea, mida Rein ootab. Et talle tiivad selga kasvaksid? Vaid pisike valearvestus röövis temalt etapi- ja üldvõidu,» mõtiskles Kangert. «Rein võttis tõuse minust palju võimsamalt ja tema vorm näib olevat hea. Tour de l’Ainil olid Tour de France’il käinud mehed teisest masinaklassist.»

Astana on välja hõiganud, et Vueltal on nende liider Lamprest kehvade tulemuste pärast lahti lastud kasahh Andrei Kašetškin. Teise-kolmanda numbri rollis on Austria tuuri võitnud rootslane Fredrik Kessiakoff ja horvaat Robert Kiserlovski.

Postimees julgeb ennustada, et ükski nendest suurde mängu ei sekku ja parimaks Astana ratturiks võib kerkida hoopis Kangert.

«Kašetškin on lubanud kõva olla ja ta peab oma sõnade taga seisma. Mägedes sõnadest ei piisa, räägivad ainult jalad,» kostis Kangert, kelle hooaeg lõpeb 15. oktoobril toimuva Lombardia ühepäevasõiduga. «Minu tase ei luba favoriitidega võrdselt mäest üles sõita. Ainus lootus on äraminekukatsel võitu püüda.»

Laupäeval Benidormis 16 km meeskonnasõiduga startiva Vuelta esimene tõsine katsumus ootab rattureid juba 4. etapil, mis algab ja lõpeb tõsise mäega.
Finiš on Sierra Nevadas 2112 meetri kõrgusel. Kokku läbitakse 3295 km, mis hõlmab üheksat siledat ja kümmet mägist etappi, millele lisanduvad üks meeskondlik ja üks individuaalne eraldistart. Finiš on 21. septembril Madridis.

Ajalooürikutes näpuga järge ajades võib Vueltat pidada peamiselt hispaanlaste pärusmaaks, sest kohalikud ratturid on pälvinud üldvõidu koguni 29 korral.
Järgnevad Prantsusmaa (9), Belgia (7) ja Itaalia (5). Alates 2000. aastast on üldvõit Hispaaniasse jäänud koguni seitse puhku.

Kes kuuluvad tänavu soosikute ringi? Postimees loetleb esialgsete ülesandmislehtede põhjal favoriite: tiitlikaitsja Vincenzo Nibali (Liquigas), Igor Anton (Euskaltel), Michele Scarponi (Lampre), Bradley Wiggins (Sky), Joaquim Rodriguez (Katjuša), Andreas Klöden ja Janez Brajkovic (RadioShack) ning Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles