Tippspordist loobunud Ani: näen lisaks tennisele elus ka teisi asju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Ani sõnul võlgneb ta oma saavutuste eest suurima tänu teda karjääri alguses juhendanud Aita Põldmale. Eile kinkis Ani Põldmale tänutäheks mälestuseseme ja lillekimbu.
Maret Ani sõnul võlgneb ta oma saavutuste eest suurima tänu teda karjääri alguses juhendanud Aita Põldmale. Eile kinkis Ani Põldmale tänutäheks mälestuseseme ja lillekimbu. Foto: Laura Oks

«Kurb on ikka, aga olen jõudnud nii kaugele, et näen elus juba ka teisi asju. Elu on muidu ka ilus,» sõnas 29-aastaselt tipptennisega lõpparve teinud Maret Ani naeratades.

Tegelikult oli Ani erinevate vigastuste pärast võistluskarussellilt juba üle aasta eemal olnud ning seetõttu jõudis ta end ajapikku harjutada mõttega, et tervis ei võimalda tal enam profitennises kaasa lüüa.

«Proovisin kõik viimased variandid läbi, aga tasapisi kasvas arusaam, et pean lõpetama, ja nüüd lõpuks ütlesin selle avalikult välja,» tunnistas Ani eilsel pressikonverentsil. «Kui oleksin selle otsuse alles paar kuud tagasi teinud, nutaksin siin praegu lahinal, aga olen enda sisemuses sellega jõudnud leppida ja oma elu mingil määral juba teise pilguga näha ning mulle meeldib see.»

Siiski avaldas suurema osa oma karjäärist Itaalias veetnud Ani, et päris pisarateta ta läbi pole saanud. «Imestan, et täna suutsin nii tugev olla. Paar nädalat tagasi pressikonverentsi mõtteid mõlgutades tulid ikka pisarad silma,» tõdes ta. «Kurb on ikka, aga olen jõudnud nii kaugele, et näen juba lisaks tennisele elus ka teisi asju. Elu on muidu ka ilus.»

Ani lisas, et kuigi kaalus ka võimalust jätkata üksnes paarismängijana, on tema otsus tipptennisest lahkuda siiski lõplik. «Üks eluetapp on nüüd läbi, pole mõtet seda venitama hakata,» arutles ta. «Arvan, et mul ei jaguks motivatsiooni ainult paarismängu mängida. Aga kui Fed Cupi naiskond minu abi vajab, kas mängijana või nõuandjana, siis miks mitte.»

Ani ebaõnnejada sai alguse mullu mais, kui ta vahetult enne Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste kvalifikatsiooni raudteejaamas kaht suurt kotti kandes trepil komistas ja vigastas rannet.

Segadus vigastuse tõsiduse ümber tähendas seda, et juuni alguses naasis Ani väljakutele ja osales kolmel järjestikusel ITFi turniiril, võites neljast mängust vaid ühe. Juuli alguses mängis ta Rootsis Båstadis WTA turniiril, kus piirdus avaringiga.

Augusti lõpus teatas ta, et pole vigastusest paranenud ja on sunnitud tegema pooleaastase pausi. Tegelikult venis aga paus märksa pikemaks, kuna lisaks randmevigastusele segas teda ka põlvevigastus.

Just põlveprobleemid saidki karjääri lõpetamisel määravaks. «Põlvevalu lõi välja tänu sellele pikemale pausile,» selgitas Ani. «Paar nädalat saan trenni teha ja siis pean jälle pausi pidama, põlved ei pea vastu.»

1997. aastal profitennisesse astunud Ani üks säravamaid aastaid oli 2006, kui ta esmalt jõudis 180 000 dollari suuruse auhinnafondiga Acapulco WTA turniiril poolfinaali ning seejärel 2,1 miljoni dollari suuruse auhinnafondiga mainekal Indian Wellsi turniiril kaheksandikfinaali. Sama aasta mais tõusis ta maailma edetabelis 63. kohale, mis jäigi tema kõrgeimaks positsiooniks.

Paarismängus oli kahtlemata eredaim tulemus koos tšehhitari Libuše Prušovaga 2004. aasta Austraalia lahtistel meistrivõistlustel poolfinaali jõudmine.

«Mul oli võite rohkem kui kaotusi, seega oli positiivne karjäär,» muheles üksikmängus seitsmel ITFi turniiril võidutsenud Ani. «Arvan küll, et võin rahule jääda – väikesest Eestist läks üks tüdruk maailma ja saavutas selle, mis ta saavutas. Australian Open oli minu jaoks täiesti maagia, esimest korda nii suur tulemus. Tegelikult on kõik võidud ilusad.»

Viimased pool aastat on Ani Rakveres treeneritööga tegelenud, lähiaja plaanide hulka kuulub ka gümnaasiumi lõpetamine. Omal ajal Itaaliasse minnes oli Ani sunnitud 10. klassis kooli pooleli jätma, sunnitud vigastuspausi ajal läbis ta edukalt 11. klassi ja nüüd on jäänud veel viimane aasta.
 
«Aasta olen veel Rakveres, aga kui kool läbi saab, otsustan, mis tulevikust saab,» lubas Ani. «Siis peaks hakkama juba tõsiselt tööasjadega tegelema, aga praegu ma veel ei kiirusta.»

Maret Ani

• Sündinud 31. jaanuaril 1982

• Pikkus: 175 cm

• Profikarjääri algus: 1997

• Saavutused

Üksikmäng:

Võidud-kaotused: 334-259

Turniirivõidud: 0 WTA; 7 ITF

Kõrgeim koht edetabelis: 63. (15. mai 2006)

Paarismäng:

Võidud-kaotused: 194-142

Turniirivõidud: 0 WTA; 17 ITF

Kõrgeim koht edetabelis: 39. (5. aprill 2004)

Austraalia lahtiste meistrivõistluste poolfinalist naiste paarismängus aastal 2004 (koos Libuše Prušovaga).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles