Spordiarbitraažikohus jättis norralase võistluskeelu jõusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Tysse Pekingi olümpial 50 km käimise finišis.
Erik Tysse Pekingi olümpial 50 km käimise finišis. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Spordiarbitraažikohus (CAS) jättis jõusse mullu keelatud ainete tarvitamisega vahele jäänud Norra käija Erik Tysse võistluskeelu.

Pekingi olümpial 50 km käimises 5. koha saanud Tysse andis positiivse dopinguproovi mullu 1. mail, tema verest leiti CERA tarvitamise jälgi, kuid norralane ise vandus, et pole midagi tarvitanud ja pöördus õigluse saamiseks spordiarbitraažikohtusse, vahendab Bergens Tidene.

Paraku ei õnnestunud tal aga CASi oma süütuses veenda ning tema võistluskeeld jäeti jõusse, mis tähendab, et ta võib võistlusradadele naasta pärast järgmise aasta 7. juulit.

«Olen äärmiselt pettunud. Aga olen terve see aeg teadnud, et võitlen süsteemi vastu, olles ise väike sportlane väikeselt spordialalt,» sõnas 30-aastane Tysse. «Teadsin, et see saab raske olema, aga minu jaoks on hämmastav, et nad ignoreerisid suurt hulka tunnustatud teadlasi ja usaldasid hoopis paari WADA (Rahvusvaheline Anti-Dopingu Agentuur – toim) inimest. CAS usaldas süsteemi, uskudes, et see ei tee vigu. Teadlased on tõestanud, et WADA eksib, aga nad ei tunnista seda.»

NTB andmetel kuulus Tysse kaitsjate hulka 94 oma ala asjatundjat, nende seas 45 professorit, kellest üks on ka Nobeli preemia laureaat. Kuigi ka Norras mõisteti Tysse keelatud ainete tarvitamises süüdi, on tema kaitsjad kinnitanud, et see polnud CERA, mis Tysse proovist leiti.

Tromsø ülikooli biokeemia professor Bjarne Østerud tunnistas, et oli CASi otsusest niivõrd šokeeritud, et oleks peaaegu nutma puhkenud. «CAS on ignoreerinud kõiki analüüse, mis tõestavad, et Erik Tysse on süütu. Kui Erik poleks enne võistlust rauda manustanud, poleks ta positiivset proovi andnud,» selgitas Østerud, et teadlased tõestasid ära, et positiivne proov oli tingitud rauasüstist.

Tysse kaitsjate väitel vedas rauasüst WADA dopingutesti ninapidi, näidates, et sportlase enda organismi toodetud EPO on CERA. Nimelt toodab iga inimese organism EPO-t, kuid Tyssele tehtud rauasüst muutis tema organismi toodetud EPO koostist ning test pidas seda CERA-ks. Østerud kinnitas, et kavatseb koos Tore Skotlandiga oma väidetele veel põhjapanevamaid tõendeid leida. «Ühel päeval me tõestame, et WADA ja CAS eksisid. Ma ei kavatse enne alla anda, kui oleme seda teinud,» sõnas Østerud.

Tysse on oma nime puhastamisele kulutanud juba umbkaudu 1,5 miljonit Norra krooni (üle 190 000 euro – toim).

Teatavasti kavatseb Rahvusvahelise Spordiarbitraažikohtu poole pöörduda ka kolmeaastase võistluskeelu saanud kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles