Prantslaste uus jumal ja häbelik tööloom

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triumfikaar Pariisi südames värvus üleeile õhtul inimmere keskel Prantsusmaa trikoloori värvidesse ja võttis Kylian Mbappe näo. 
Triumfikaar Pariisi südames värvus üleeile õhtul inimmere keskel Prantsusmaa trikoloori värvidesse ja võttis Kylian Mbappe näo. Foto: GERARD JULIEN/AFP/Scanpix

Ilmselt ei kahtle keegi: Prantsusmaa aitas kahe kümnendi järel tagasi jalgpalliolümposele võlusõna MEESKOND. Varasemate suurturniiride sisekäärimised jäid möödanikku ning asendusid kõigega, mis tiitlivõiduks vajalik: mängijate piisavalt kõrge individuaalne tase, selged rollijaotused ja taktikaline plaan ning treener, kes suutis suured (ja rikkad) egod ühe mütsi alla tuua.

Kahtlemata on Didier Deschamps sestap prantslaste triumfi esimene arhitekt ja tema moodustatud pusles terve rida olulisi tükke. Ent kaks neist väärivad eraldi tähelepanu – üks nooruse, teine isikuomaduste tõttu.

Kus on noore välgu võimete lagi?

Kylian Mbappe valiti MMi parimaks noorpalluriks. Ilmselt konkurentsitult. Ta lõi värava ka finaalis, kuid kõige ehedamalt paljastas 1/8-finaal Argentinaga, milleks too 19-aastane noorsand juba suuteline on. Kaks väravat, teenitud penalti, ridamisi pidurdamatuid spurte Messi meeskonna kaitseliini taha.

«Panin Kylianile uue hüüdnime: 37. Selline hullumeelne kiirus mõõdeti talle,» lausus meeskonnakaaslane Florian Thauvin just pärast toda mängu Argentinaga. Võrdluseks: Usain Bolti tippkiirus 100 m maailmarekordijooksus oli 44,72 km/h.

Prantslaste uus superstaar on küll alles noorukiohtu ja kannab PSGsse siirdumisest kukil ajaloo suuruselt teise üleminekusumma pingeid, kuid suur süda pole teda jätnud. Mbappe annetas kogu MMil teenitud preemiaraha haiglaravi vajavatele lastele sportimisvõimaluste loomiseks.

«Ta on veel nii noor, et oskab täielikult nautida mängu endas, mitte ennast mängus,» sõnas kahe kümnendi tagune maailmameister Lilian Thuram. Eelmise põlvkonna ründetuus Thierry Henry, kah palliga tohutult kiire, lisas: «Räägime liiga palju mängijate füüsilistest eeldustest. Kylian on suurepärane näide, kuidas aju kasutada. Ta mõtleb, kui palli saab, mitte ei torma niisama. Ta on juba nii varakult tark jalgpallur – ja see on kõigile ta vastastele tulevikuks hirmutav teadmine.»

MM-koondise vahest glamuurseim liige Paul Pogba lausus Mbappe kohta konkreetselt: «Ta on minust märksa andekam. Ma ei näe ta võimetel piire. Ta on niivõrd andekas.»

Kõhuvalus Kante jäi ka tšempionina vaoshoituks

Kui Mbappe annet ja klassi märkab ka jalgpallivõhik, siis N’Golo Kante olulisuse mõistmisega on lood teised. Ja ehkki üleeilne finaal ei mahu kaugeltki Kante esituste kullafondi, tegi ta alumise poolkaitsjana siiski hiilgava turniiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles