Pajusalu lahutab olümpiast vaid üks sõit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisa Pajusalu
Kaisa Pajusalu Foto: Fred Killing

Kaisa Pajusalu jalutab Bledi järve ääres ja muigab: «See on ülekohus! Peaksin võrdõiguslikkuse voliniku poole pöörduma. Sooline võrdsus jätab siin soovida.»

Nimelt jagatakse Bledi MMil naiste ühepaatidel välja üheksa, meeste ühepaatidel aga 12 olümpiapiletit. Miks naistele vähem ja meestele rohkem? «Pole õrna aimugi,» kehitas Pajusalu õlgu. «Samas – kokkuvõttes lastakse olümpiale ühtekokku ikka 25 naist ühepaadil. Siin aga jagatakse neist millegipärast vaid üheksa välja.»

Naiste ühepaadisõitjatel jagub muresid veelgi. Need, kes eelsõidust otse poolfinaali pääsesid, peavad oma starti tervelt nädal aega ootama. Ka Pajusalu peab kolm päeva ootama, enne kui poolfinaalis võidelda saab. Niisiis – kolm pikka päeva praadimist. «Ma ei saa jälle aru, miks naised nii pikalt ootama peavad? Meestel küll niimoodi pole!» tõmbas ta taas kord paralleeli.

OM-pilet käeulatuses
Tegelikult pole olukord Paju­salu jaoks aga sugugi nii hull. Vastupidi. Eilsest vahesõidust poolfinaali pääsenud eestlanna asub laupäeval jahtima oma elu suurimat unistust. Selleks et Londoni olümpiale pääseda, peab ta oma poolfinaalis kolme parima hulka mahtuma.

«Muidugi ma tahan siit olümpiapiletit! Hammas kipub juba verele minema!» teatas Pajusalu, kes ligi poole oma elust on OM-pääsust unistanud. Nüüd on ta oma unistusele lähemal kui kunagi varem.

Juhul kui laupäeval ei õnnestu finaali pääseda, peab Pajusalu järgmisel päeval B-finaalis mahtuma kolme parima hulka. «Kui poolfinaalis näen, et võimalusi pole, siis ei hakka ennast seal päris surnuks ka sõitma. Siis hakkan jõudu pühapäevaseks B-finaaliks hoidma,» nentis 22-aastane Pajusalu, kes enne MMi lihvis tehnikat Zagrebi laagris. Koos treener Roman Lutoškiniga harutati tehnika peensusteni lahti.

«Mingi hetk tundus laagris, et ma ei oskagi enam üldse sõita! Video pealt vaatasin oma tehnikat ja tundus, et teen nii palju asju valesti. Õnneks sain tehnika korda ja siin on juba päris mõnus tunne,» tõdes võrkpallur Raimo Pajusalu noorim õde.

Pajusalu ongi Kaspar Taimsoo ja Allar Raja järel ainuke eestlane, kellel on võimalus Bledi MMilt olümpiapilet teenida.

Meeste paarisaeruline neljapaat võitis küll eilse vahesõidu ja pääses C-finaali, kuid olümpiapiletit see neile paraku ei too. Nagu sõudja Tõnu Endrekson tõdes: «See pole nii lihtne, et pannakse neli meest kokku ja kohe tuuakse olümpiapilet ära.

Vahesõidus jättis tehniline koostöö soovida.»
Poolfinaalist jäigi mehi lahutama vaid kaks sekundit. Nende kahe sekundi pärast on sisuliselt kõikide koondise meeste järgmise aasta plaanid lahtised. Kaasa arvatud Taimsoo ja Raja omad.
Paratamatult kerkib pärast tänavust MMi üles küsimus: ehk oleks siiski targem Endreksoni ja Jämsäga tugev neljane moodustada?

12.33 oluline poolfinaal
Üks, mis kindel: EMi ajaks istuvad MM-pronksid Taimsoo-Raja neljapaati. «Olümpia-aastale me veel ei mõtle. Kõik on lahtine. Samas, tundub, et paljudel koondistel on siin samasugune puder ja kapsad! Mitte ainult meil pole segased ajad,» nentis Endrekson, kes ei soovinud tuleviku teemadel rohkem peatuda. Eks aeg näitab. «Hooaeg pole ju veel lõppenud. Sõidame siin selle ühe sõidu ära ning siis vaatame edasi. Praegu ei tea veel keegi midagi.»

Täna Eesti aja järgi kell 12.33 asuvad Taimsoo ja Raja kahepaatide poolfinaalis veele. Et finaali pääseda, tuleb oma sõidus mahtuda kolme parima hulka. Kerge ülesanne see pole.

Sama eesmärgiga on teises poolfinaalis ka Prantsusmaa, Uus-Meremaa, Sloveenia, Norra ja Leedu. «Siin on kõik komandod väga tugevad. Kedagi ei saa alahinnata. Kaspar ja Allar peavad kõva sõidu tegema, et finaali pääseda,» nentis treener Matti Killing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles