Treeneri sõnum Iljuštšenkole: iga hüpe olgu nagu viimane

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Iljuštšenko Daegus.
Anna Iljuštšenko Daegus. Foto: EKJL/mumm.ee

Kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko istus eile õhtul Daegu MMi sportlaskülas oma toas arvuti taga, tema treener Martin Kutman tegi sedasama Eestis. Mõlemad uurisid Youtube’i kaudu videot päev varem toimunud kõrgushüppe eelvõistluselt, et leida detaile, mis aitaksid sportlasel karjääri esimesel MMi lõppvõistlusel võimalikult hästi esineda.


Lisaks mõnedele tehnilistele üksikasjadele oli tervisele mõeldes koju jäänud 83-aastase Kutmani sõnum selge: Iljušt­šenko peab igale hüppele minema maksimaalselt keskendunult, nagu viimasele. Ühtegi kõrgust ei tohi minna kergelt proovima, sest iga ebaõnnestunud hüpe röövib energiat.

Just energiat vajab aga Iljušt­šenko karjääri senises võistluses kõige rohkem. Eile sportlasküla staadionil kerge soojenduse teinud ja jõusaalis lihastesse toonust pumbanud piiga kurtis väsimust. Jalgades tundis ta raskust aga juba enne eelvõistlust.

«Anna käis füsioterapeut Indrek Tustitilt abi saamas, lisaks on võistluseni aega veel 24 tundi, loodetavasti jõuab ta taastuda,» rääkis Eesti koondise peatreener Aivo Normak eile õhtul. «Lisaks kurtis Anna, et puusa juurest on lihas valus. See näitab, et ta hüppas täiesti vale tehnikaga, see lihas pole tal varem kunagi tunda andnud.» Normak lisas, et tegemist pole vigastusega, vaid tavalise koormusest tingitud lihasvaluga.

Iljuštšenko andis Kutmaniga peetud vestluse sisu edasi ka Normakule. Peatreener võtab lisaks kõne ka Kutmanile, et saada asjadest täpne ülevaade. «Pean teadma, mida tribüünil istudes jälgida ja vajadusel Annale öelda,» sõnas Normak.

Eesti aja järgi täna kell 13 algava kõrgushüppe lõppvõistluseks valmistumisel ei tehta eelvõistlusega võrreldes mingeid muudatusi. Täpselt kaks tundi ja kümme minutit enne võistluse algust istub Iljuštšenko sportlaskülas bussi ja kümmekonna minuti pärast jõuab soojendusstaadionile. Seal teeb ta täispika soojenduse ja siirdub juba peaareenile.

«Kogu abimeeskond on kohal, kuid tavaliselt pole Anna võistluse ajal nõudlik. Talle on tähtis teadmine, et pole võistluskatlas üksinda,» rääkis Normak.  

Tänasel lõppvõistlusel asub Iljuštšenko tänavuse hooaja tulemuse järgi 6.–7. positsioonil. Suursoosikuna läheb võistlusse tänavu 2.07 ületanud venelanna Anna Tšitšerova. Tiitlikaitsja horvaaditar Blanka Vlašic on tänavu ületanud täpselt kaks meetrit, kuid tema tegelikust seisundist puudub ülevaade.

Enne MMi tabas teda vigastus – vasaku jala põlvekõõluses on osaline rebend. «Vigastus häirib mind endiselt ja ma muretsen, kuidas ma saan lõppvõistlusel hüpata. Tean, et pean seda tegema läbi valu,» rääkis ta pärast eelvõistlust.

Vlašici MMile tulek oli üldse suure küsimärgi all, lisaks põlvele teeb talle valu ka kannakõõlus.
Tšitšerova arvates on aga tegemist Vlašici trikitamisega. «Nägin, kui ilusasti ta eelvõistlusel hüppas. Küllap ta mõtles meie jaoks hea triki,» märkis ta.

Kahe soosiku konkurentsi võib sekkuda ka itaallanna Antonietta di Martino, kes on tänavu ületanud koguni 2.04.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles