Toiduvalik, mis tagab võistlustel edu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pasta
Pasta Foto: Wikipedia.org

Hooaja tippmaratonid on lähenemas. Et oleksid kiire, tugev ja vastupidav, vajad energiat. Võistluseelselt on menüüvalikul väga suur tähtsus, kirjutab e-treening.ee.

Edu sõltub eelnevast treenitustasemest ja energia hulgast, mis sul võistluspäeval on.

Söö tihti, mitte korraga palju

Soovitav on  päeva jooksul 5 toidukorda. Neist 3 on põhitoidukorrad: hommiku-, lõuna- ja õhtusöök ning 2 vahepala. Vahepalana võiksid võistluseelselt kasutada kiiresti imenduvaid süsivesikuid: banaanid, pirnid, rosinad. Ideaalne on teha blenderis segusid. Kui oled mugav, siis leiad smuutisid ka poeriiulitelt.

Toit olgu süsivesikurikas

Pane rõhku sellele, et sööksid rohkem täisteravilja. Hommikuks kaerahelbe täisterapuder, lõunaks ja õhtusöögiks vali täisterariis või –pasta (tunned need ära nende tumeda värvuse järgi). Ära ei tohiks unustada valke, sest ilma nendeta süsivesikurikas toit ei imendu. Peamised valguallikad on piimatooted, munad, kala ja linnuliha.

Mineraalvesi on omal kohal

Tähtis on, et hoiaksid keha vedelikubilansi tasakaalus. Margus Pirksaar soovitab kõigile võistlusele minejatele tarbida viimasel nädalal iga päev 1 liiter mineraalvett (Värska, Borjomi ja Essentuky nr 4).

Praktilist nõu:

Võistluspäeva eel „pasta party“ ehk söö õhtusöögiks (2-3h enne magamaminekut) üks korralik pastaroog (kui pasta ei maitse või ei sobi, asenda see riisiga);

Võistluspäeva hommikul vali kergesti seeditavad süsivesikurikkad toiduained. Jälgi, et hommikueine oleks rasvavaene. Samuti võib see sisaldada vähem valke. Joo kindlasti 500ml vedelikku (näiteks spordijooki).

Kõik huvilised saavad Facebookis Margus Pirksaarelt küsida ka toitumisalaseid küsimusi, millele ta meeleldei vastab: facebook.com/etreening

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles