Neli põletavat küsimust enne võrkpalli EMi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eile koos Eesti võrkpallikoondisega Tšehhimaale Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile sõitnud Andres Kalvik püstitas reisi käigus neli olulist küsimust, millele homme algav turniir vastuse annab.

Kas Jaanus Nõmmsalu ja Sten Esna leiavad endale töökoha?

Kaks aastat tagasi Türgis peetud EMil tegi oma viimase etteaste rahvusvahelisel tasemel sidemängija Veiko Lember, kellele ei laekunud ühtegi teda rahuldavat pakkumist. Mees keskendus seejärel täie rauaga teadustööle ja oma elu üle ei nurise. Vastupidine näide: temporündaja Ardo Kreek jäi toona silma Meistrite liigas osalevale Rzesowi Resoviale ja temporündaja on siiani Poolas hinnatud tegija.

Tänavune EM on sellele järgnevat klubihooaega silmas pidades otsustava tähtsusega Jaanus Nõmmsalule ja Sten Esnale. Kumbki mees pole endale Eestist palgamaksjat leidnud ja nende tulevik võrkpallurina on piiritaguste klubide kätes. Nurgaründaja Nõmmsalu vaevalt pakkumisteta jääb – olgu siis kas või Küproselt –, kuid liberona tegutseva Esna seis on palju keerulisem. Maailm kubiseb 180–190 cm pikkustest sarnaste omadustega võrkpalluritest.

Kes on favoriidid?

Enne ükskõik millist võrkpalliturniiri kuulub alati soosikute ringi Venemaa. Kaks aastat oli koondis kasutanud itaallase Daniele Bagnoli teeneid, siis naasis etteotsa oma mees Vladimir Alekno. Edu oli kiire tulema: tänavu võideti suvine tippsari Maailmaliiga ja kaks aastat tagasi EMil idanaabrite meeskonna abitreenerina töötanud, nüüd Eesti koondises Avo Keelt abistava Boriss Kolcinsi sõnul ennustatakse sellele koosseisule järgmise kuue aasta valitsemist.

Poodiumile ja miks mitte selle kõrgeimale astmele võivad tõusta tiitlikaitsja Poola, eelmise EMi finalist Prantsusmaa, Serbia ja Bulgaaria. Kodupubliku ees on üllatusvõimeline ka Tšehhimaa, kelle eesmärk on jõuda esiviisikusse.

Millised meeskonnad piirduvad kolme mänguga?

Iga alagrupi viimaste meeskondade jaoks on turniir läbi. Tähelepanu, kihlveokontorites panustajad – kindel teenimisvõimalus on Austria kaotusele raha pannes. Tegemist on selgelt EMi nõrgima meeskonnaga, keda ei suuda mänguvõiduni aidata ka koduseinad Viinis.

B-grupis peab alagrupiturniiri järel kohvrid pakkima ilmselt Portugal või Eesti. Portugal sai suvel tugevaid mänge Maailmaliigas. Seal jäädi viimaste sekka, kuid üleminekufaasis saadi jagu Hiinast. Staarmängijata Portugali koondise keskmine pikkus võib isegi Eestile alla jääda, kuid tegemist on osavate ja hea hüppevõimega mängijatega. Eestile võib anda eelise Portugali parima sidemängija, Prantsuse meisterklubis Poitiersi Stade Poitevinis leiba teeniva Nuno Pinheiro eemale jäämine.

Alagruppide võitjad pääsevad otse veerandfinaali, 2.–3. koha omanikud selgitavad ülejäänud neli veerandfinaalis osalejat. Kui Eesti peaks saama B-grupis 3. koha, minnakse vastamisi D-grupi teisena lõpetanud meeskonnaga. Kes see olema saab, on äärmiselt raske ennustada. C-grupis jääb viimaseks ilmselt Belgia ja D-grupis Slovakkia.

Kas Eesti fännid laulavad Tšehhimaa pöidlahoidjad üle?

Kaks aastat tagasi Istanbulis Eesti koondisele kaasa elamas käinud rohkem kui paarsada fänni jahmatas kohalikke. Türklased pärisid, kas tegemist on jalgpallihuvilistega, kes turniiri ajal peetud Türgi-Eesti MM-valikmängule kaasa elama tulid.

Saanud eitava vastuse, vajus nende suu veel rohkem pärani. Tänavu sahistatakse, et koondist tuleb tribüünile laulu ja aplausiga ergutama koguni 400 poolehoidjat. Kas eestlased vaigistavad 6000 pealtvaatajat mahutaval KV Arenal kohalikud võrkpallisõbrad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles