Maarja Noorak võitis esimese naisena pärast Luule Tulli Eesti ringrajasarja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja Noorak ja Erik Kuusk.
Maarja Noorak ja Erik Kuusk. Foto: Toomas Vabamäe

Eesti meistrivõistlused mootorrataste ringrajasõidus lõppesid eile Audruringil peetud kaheksanda etapiga.

Eesti meistriks tulid Aivar Osa (klass Superbike), Martin Pärtelpoeg (Superstock 600) ning külgvankritel soomlane Markku Artiola, kellel oli hooaja jooksul koguni kolm kaassõitjat – Riku Timperi, Tomi Koskinen ja Henri Paukkunen. Eesti karika võitsid Maarja Noorak (Rookie 600) ja soomlane Miitri Suhonen (Rookie 1000), Audruringi karika hooaja parimale C-klassi sõitjale pälvis Urmas Haab.

Tegemist oli viimase võistlusega «vanal» Audruringil enne raja rekonstrueerimistööde algust. Ehkki vahetult kvalifikatsiooni eel tuli maha lühike, aga äge vihmavaling, kuivas rada kiiresti ja võidusõidud toimusid kõik kuival asfaldil. Päev sujus harukordselt hästi, sest neljas võistlusstardis ei esinenud ainsatki kukkumist ega muud vahejuhtumit.

«Vana» Audruringi viimase võitjana kirjutas enda nime ajalukku Hanno Velt, kes võitis päeva viimase, superbaikide stardi. Aktiivsest spordist loobunud Velt sai laenatud tsiklil suhteliselt kerge võidu, sest Eesti meistrivõistluste liider Aivar Osa eelistas kindla peale välja minna ja riski vältida. Neljanda koha punktidest piisas Osale tiitlivõiduks kuhjaga.

Rookie 600 liidrina tuli Audruringile Maarja Noorak ning, nagu selgus, poleks tal Eesti karika võitmiseks rajale vaja olnud minnagi. Võistlejate vähesuse tõttu viimane etapp punktiarvestusse ei läinud ning seega oli Maarja Noorak üle 28 aasta esimene naisvõidusõitja, kes Eesti ringrajasarjas esikoha saavutanud. Viimati sai sellega hakkama legendaarne Luule Tull aastal 1983, kuid tema võistles naisteklassis. Noorak parandas eile ka iluvea, sest seni polnud ta hooajal veel ainsatki etappi võitnud. Nüüd etapivõit tuli, lähim konkurent Raido Leenpalu (kes sai ka EKV arvestuses teise koha) kaotas 5,6 sekundiga.

Viimase etapi eel endale Eesti meistritiitli juba taganud Martin Pärtelpoeg (Superstock 600) ja Miitri Suhonen (Rookie 1000) olid omas klassis võidukad ka eile, ehkki mõlemal tuli selleks tublisti vaeva näha. Pärtelpoeg edestas omas sõidus Kristjan Beljajevit 0,265, Suhonen aga Toomas Tomsonit 0,420 sekundiga.

Kõige massilisem klass oli seekord külgvankrite oma, kus rajale tuli koguni 15 masinat. Tarmo Tempelil-Priit Kassil oli õhkõrn võimalus tiitliheitluses Markku Artiolat võita, kuid soomlane selleks võimalus ei andnud.

Võit lipsas Artiolal (seekord koos Henri Paukkuneniga) siiski käest. Artiola-Paukkunen asusid sõid algul korra liidriks, kuid teine Soome paar Petri-Makkula-Harri Asumaniemi oli mahajääjatest möödumisel osavam. Sealt tekkinud vahet ei õnnestunud Artiolal-Paukkunenil enam tagasi teha isegi vaatamata kiireimale ringile. Tempel-Kass aga olid sunnitud leppima viienda kohaga.

C-klassis oli Urmas Haabil Audruringi karikas eeliste etappidega juba peaaegu välja teenitud, eile aga ei jätnud ta midagi juhuse hooleks. Ettevaatlikult läbitud kvalifikatsiooni järel asus ta võistlust juba esimeses kurvis juhtima ning finišilipu langemisel oli edu Janno Pildi ees ligi 19 sekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles