Ei mingit häbitunnet! Dopingupetis valiti Venemaal taas kõrgesse ametisse (1)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin koos Aleksandr Zubkoviga
Venemaa president Vladimir Putin koos Aleksandr Zubkoviga Foto: Phil Noble / REUTERS

Järjekordne lugu juhtumite sarjast «Võimalik vaid Venemaal» - Venemaa bobiliidu presidendiks valiti tagasi dopinguga vahele jäänud ja medalitest ilma jäänud Aleksandr Zubkov, sest tema kaks vastaskandidaati otsustasid protesti nimel end viimasel hetkel valimisnimekirjast maha tõmmata.

Zubkov võitis Sotši olümpiamängudel meeste bobisõidus kaks kuldmedalit, kuid  dopinguproovide järeltestimisel selgus, et ta on osalenud Venemaa dopinguprogrammis. Nimelt oli Zubkovi proov üks neist, mille puhul olid olemas kindlad tõendid sellega manipuleerimisest – tema uriinist leiti füsioloogiliselt ilmvõimatus koguses soola. Lisaks tõestas CAS, et Zubkov oli enne olümpiamänge andnud proovide tarbeks puhast uriini.

Zubkov teatas aga väljaandele Sport Ekspress oma juristi vahendusel, et tema vastu rääkivad asitõendid on «nõrgad» ja CASi otsus «ebaaus». Kuigi patune, jäi Zubkov alaliidu presidendina ametisse ning on seda edaspidigi, sest võitis Sotšis toimunud korralised presidendivalimised 19 poolthäälega.

Tema vastaskandidaadid, endine riigiduuma aseesimees Anatoli Pegov ning endine Venemaa bobikoondise treener Oleg Sokolov võtsid oma kandidatuuri maha, väites, et valimised olid ebaseaduslikud.

Zubkov aga kriitikast välja ei tee, seda enam, et tema selja taga on ka Rahvusvaheline bobi-ja skeletonisõiduliit (IBSF). IBSF kiitis valimiste eel Zubkovi viimase kahe aasta tööd taevani.

«Oleme näinud rasked aegu, aga meil on IBSFi usaldus, abi ja toetus. Loodame, et Venemaa koondis saab olla maailma parim!»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles