ROK soovitab Norral alpimaja kasutamist lubada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ola Vigen Hattestad
Ola Vigen Hattestad Foto: SCANPIX

Norras on sel nädalal tekkinud elav arutelu teemal, kas sportlastel peaks olema lubatud alpimaja kasutada.

Alpimaja (ka alpitelgi, alpitoa jms) kasutamine on Norras olnud 2003. aastast keelatud, kuna sisuliselt võrdustati see dopingu pruukimisega. Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) liige Gerhard Heiberg aga tunnistas Norra päevalehele Aftenpostenile, et olümpiakomitee ei saa norralaste keelust aru.

«Rahvusvaheline Olümpiakomitee ei mõista, miks Norras on alpimaja kasutamine keelatud. Sel pole mingit pistmist dopinguga,» sõnas Heiberg.

Teema kerkis taas tähelepanu keskmesse nädala keskel, kui Aftenposten kirjutas asutraallaste leiutatud alpitelgist, mis mõeldud ujujatele – telki saab paigaldada ükskõik millise basseini peale ning tekitada kõrgmäestikuefekti.

Tänavusel ujumise MMil 100 m rinnulikujumises kuldmedali võitnud norralase Alexander Dale Oeni sõnul tähendab alpimaja kasutamise keeld aga seda, et teiste riikide sportlastel on norralaste ees eelis.

Heiberg nentis, et tema hinnangul peaks Norra selle keelu tühistama ning lubama tippsportlastel alpimaja kasutada.

«Tean, et alpimaja kasutatakse paljudes kohtades. Vaesematel riikidel on see lihtne võimalus sportlastele paremat ettevalmistust pakkuda – palju odavam on kasutada kodumaal alpitelki kui minna välismaale kõrgmäestikulaagrisse,» mõtiskles Heiberg. «Ka Norra peaks lubama sportlastel alpimaja kasutamist.»

Tänases Aftenpostenis rääkis murdmaasuusataja Ola Vigen Hattestad, et kui ta külastab oma tüdruksõpra, Sloveenia suusatajat Katja Visnarit, peavad nad magama eraldi tubades, sest Visnari magamistuba on ühtlasi ka alpituba.

«Olen korduvalt pidanud sloveenlastele selgitama, et Norras pole alpimaja kasutamine lubatud ja seetõttu peame Katjaga eraldi tubades magama. Kodumaal arvavad mõned, et ma ei tohiks tal üldse külas käia, sest see on nagu dopingutsoonis käimine,» avaldas Hattestad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles