Kuku jalgpallipäevik: saates Alan Tomlinson, kelle raamatu ilmumist üritas takistada Sepp Blatter

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepp Blatter üritas takistada Alan Tomlinsoni raamatu avaldamist.
Sepp Blatter üritas takistada Alan Tomlinsoni raamatu avaldamist. Foto: ARND WIEGMANN / REUTERS

Päev enne jalgpalli maailmameistrivõistluste finaali oli Kuku Jalgpallipäeviku külaliseks briti ajaloolane, sotsioloog ja Brightoni ülikooli professor Alan Tomlinson, kes rääkis tänase jalgpallielu suurimast probleemist – FIFA läbipaistmatust ning korruptsioonile avatud juhtimisest.

Tomlinson ütles, et jalgpalli MMi ning selle kõrvaltoodete teke, meelitas jalgpalli juurde palju uusi inimesi, kes oli huvitatud jalgpalli juhtimisest ning selle muutmisest veel laiahaardelisemaks. Näitena tõi ta Chuck Blazeri, Põhja- ja Kesk-Ameerika jalgpalliliidu peasekretäri aastatel 1990-2011.

«Ma intervjueerisin teda 1996. aastal New Yorgis tema peakontoris Trump Toweris. Minu küsimuse peale, milline on tema visioon jalgpallist, polnud tema vastuses mitte mingit juttu jalgpallimängu taktikast või strateegiast, aga samuti ei rääkinud ta isegi sellest mitte, milliseid võiksid olla väiksemate riikide üldised arengumudelid. Aga selliseid väikseid riike oli tema enda alaliidus väga palju,» rääkis Tomlinson.

«Tema rääkis sponsorlepingutest, millest ta oli isiklikult väga huvitatud, kuna ta maksis iseendale 10 protsenti iga tehingu pealt, mis alaliidule sisse tõi. Blazer koos Jack Warneriga, kes oli sama alaliidu president, kehastasid kasvavat ahnust, mis tegelikult peegeldas uut spordiadministratsiooni,» lausus Tomlinson.

Tomlinson on mitme jalgpalliteemalise raamatu ja artikli autor. 2003. aastal üritas toonane FIFA president Sepp Blatter takistada Tomlinsoni ja John Sudgeni raamatu «Great Balls of Fire» ilmumist.

Saadet saab järgi kuulata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles