WADA tahab dopingu veretestide arvu rohkem kui kahekordistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Rahvusvaheline Antidopinguagentuur (WADA) astub jõulisi samme, et paljastada tippsportlaste hulgas valemängijaid – katusorganisatsioon saatis kõikidele allasutustele määruse, millega käsib veretestide arvu rohkem kui kahekordistada.



Veretestide toel on võimalik avastada aineid, mida uriiniproovid ei näita. Mullu moodustasid veretestid neli protsenti kõikidest proovidest, järgmisel aastal on eesmärk tõsta see näitaja kümnele protsendile.

«Seni polnud veretestide analüüsimiseks tõhusat programmi, mis jättis sportlastele võimaluse kasutada keelatud võtteid, nagu kasvuhormooni tarvitamine ja vereülekannete tegemine,» seisis WADA avalduses. Organisatsioon lisas, et uuendus võimaldab olemasolevaid võimalusi paremini kasutada.

Ühtlasi kohendas WADA keelatud ainete nimekirja, eemaldades sealt astmarohu Formoteroli, kui seda võttes kasutatakse inhalaatorit. Austraalia ujuja Ryan Napoleon andis eelmisel aastal Formoteroli sisaldanud dopinguproovi, sest kasutas apteekri antud valet inhalaatorit.

Napoleon eemaldati kohe Rahvaste Ühenduse mängudel osalevast koondisest, kuid pärast otsuse vaidlustamist ja õigeksmõistmist sai ta võimaluse Delhis oma riiki esindada. Napoleon võitis 400 m vabaujumises hõbeda.

WADA on uuringute tulemusel jõudnud arusaamisele, et Formoterol ei paranda sooritusvõimet, kui seda võetakse inhalaatoriga ja astma raviks ette nähtud koguses. Põhjaliku uue nimekirja avaldab WADA oktoobris ja kehtima hakkab see alates 2012. aasta 1. jaanuarist.

WADA kavatseb järgmisel aastal kulutada teadustöödeks 4,5 miljonit USA dollarit, mis suurendab alates 2001. aastast uuringuteks kulunud kogusummat rohkem kui 58 miljonile dollarile. Nimetatud raha on hädavajalik, et keelatud ainete tootjatega sammu pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles